Vučić: Sve vreme tražim kompromis

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nije iznosio detalje o svom predlogu za rešenje kosovskog pitanja, jer nema ništa što bi neko prihvatio, dodajući da sve vreme traži kompromis. Nerealno je očekivati da će 11. novembar u Parizu biti ključan dan za rešavanje kosovskog pitanja, iako će tamo biti svi oni koji svakako jesu zainteresovani za to pitanje, istakao je Vučić.

Aleksandar Vučić je, nakon obilaska novoizgrađene zgrade Centra za iks nož u KCS, na pitanje što nije izneo svoj plan i detalje koje je predočio, kako je naveo, čelnicima u Briselu i prištinskoj strani, kazao da se iznose razne ideje.

"Na bezbroj mesta sam govorio o potrebi kompromisa, a o detaljima neću nikada da govorim dok nešto nemamo u rukama. Na jednu moju reč, koja je bila normalna, da treba da uspostavimo granicu, pošto ne znam gde je danas granica, mnogi su reagovali. Ja znam šta piše kod nas, ali kada idem na Kosovo čeka me druga granica koju su postavili oni koji su vladali pre nas 2011. Kosovo je samoproglasilo svoju nezavisnost 2008, takođe za vreme onih koji mi danas drže patriotske pridike", objasnio je Vučić.

Kaže da smo svojim užasnim potezima doprineli presudi Međunarodnog suda pravde, koja je na štetu naših interesa.  

Vučić je naglasio da sve vreme traži kompromis koji bi bio mučan za obe strane, kojim bi obe strane izubile i dobile.

O detaljima kada se razgovara sa više strana nikada ne treba govoriti, kaže predsednik, ako se nema nešto u rukama. 

"Ja nemam ništa što bi prihvatio bilo ko, pa ne iznosim. Nikada nijedan akt nećemo donositi bez provere kod naroda i Skupštine. Da li ćemo imati šta da proveravamo? Plašim se da ne"“, rekao je predsednik.

Vučić je naglasio da nije predočio detalje, jer to mogu da urade samo oni koji žele da sve propadne.

"Bez dogovora Srba i Albanaca nema rešenja ni u Parizu"

Predsednik Vučić ponovio je da su Srbi i Albanci mnogo daleko od postizanja kompromisa i da je nerealno očekivati da će 11. novembar u Parizu biti ključan dan za rešavanje kosovskog pitanja, iako će tamo biti svi oni koji svakako jesu zainteresovani za to pitanje. 

"Nisu nas džabe bombardovali, iz njihovog ugla gledano, proglašavali 2008. nezavisnost Kosova, po njima, i da sada puste da prođe to sve bez njih, ko je naivan da u to poveruje?", zapitao je Vučić.

Predsednik Srbije je, međutim, naglasio da rešenja nema bez dogovora Srba i Albanaca.

"Čak i svi drugi da se sklone, a ne treba zaboraviti da svi imaju svoje interese i agende po našem pitanju, nije moguće doći do rešenja ako nema nekog dogovora između Srba i Albanaca, kao osnove."

Na pitanje novinara da li će se sastati sa Hašimom Tačijem u Parizu, rekao je da hoće, ali u prisustvu Evropljana, ako predstavnici Prištine to budu hteli.

"Sastaću se sa Tačijem, jer je bolje da razgovaramo nego da se dešavaju svakojaka čuda koja se dešavaju. Ali nerealno je da dođe do rešavanja", naglasio je Vučić i ponovio da je to tako jer su Srbi i Albanci mnogo daleko od postizanja kompromisa.

"Nema nikakvog dogovora Lavrova i Boltona oko KiM"

Vučić je demantovao kao apsolutno netačne navode da su ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov i savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton postigli dogovor za rešenje za KiM.

"Šta god da neko dogovara, mora Srbija da se dogovori", rekao je Vučić i dodao da je dobio poruku od Lavrova. 

Lavrov i Bolton su, kaže, po prvi put razgovarali o KiM. "Ponavljam vam – bilo šta da neko dogovara mora Srbija da se dogovori, a mi smo daleko, mnogo, mnogo daleko od bilo kakvog kompromisnog rešenja", rekao je Vučić.

Zato i jeste veoma zabrinut zbog pretnje osnivanjem vojske takozvanog Kosova, stvarima vezanim za Interpol, onim što se dešava u vezi sa elektrosistemom, do toga da Priština hoće da ograniči dijalog.

A ima i peta stvar, dodao je predsednik, a to je da žele da stave na dnevni red skupštine u Prištini da je kažnjivo napadati tekovine borbe OVK.

"To znači da svaki Srbin koji živi na KiM mora da hvali te tekovine", dodao je Vučić.

Naveo je da je to neodgovornost koja nema granica, da ga takve stvari brinu i da ne zna kako na tako nešto uopšte odgovoriti.

Vučić kaže da bi imalo katastrofalne posledice kada bismo se i mi ponašali tako neodgovorno.

"Zato ćemo gledati da sačuvamo stabilnost i mir i da u tom ludilu, koje neko generiše, mi ni na koji način ne učestvujemo", podvukao je predsednik Srbije i dodao da kada se sagledaju stvari u svetu i odnosi između velikih sila ostaje još samo da se oružano rešavaju problemi, a mi u tom i takvom svetu moramo da sačuvamo sebe i budućnost za našu decu.

broj komentara 17 pošalji komentar
(četvrtak, 01. nov 2018, 09:02) - Kaja [neregistrovani]

Dhdjdj

Moramo ga pronaci, to pitanje se mora resiti.

(četvrtak, 01. nov 2018, 07:03) - anonymous [neregistrovani]

Prelaz

Srušite prelaze na KiM ko tu gđe i šta prelazi ?To ste dužni svojim gradjanima i glasačima,oni nisu ispoštovali ni slovo iz tog sporazuma...ako nastave ovako zabraniti prelaz preko naše teritorije pa neka idu na CG i HR .

(sreda, 31. okt 2018, 21:43) - anonymous [neregistrovani]

re Zvezdana

Ja ne verujem i plasim se.

(sreda, 31. okt 2018, 19:13) - 1244 [neregistrovani]

Kosmet je Srbija!

To ceo sloboljubivi svet zna i podržava.

(sreda, 31. okt 2018, 18:22) - Фудбалер [neregistrovani]

КиМ

Ја знам шта пише код нас, али када идем на Косово чека ме друга граница коју су поставили они који су владали пре нас 2011. Србија жели компромис.

(sreda, 31. okt 2018, 18:02) - anonymous [neregistrovani]

Шта се крије у детаљима?

Један по један западни "независни" медиј почиње да подржава идеју о разграничењу. Бојим се да они детаље већ знају.

(sreda, 31. okt 2018, 17:21) - anonymousZoki [neregistrovani]

Ipak

Ipak treba da narod zna presednice koje su granice tog kompromisa

(sreda, 31. okt 2018, 14:04) - anonymous [neregistrovani]

Kompromis

Kakav bre kompromis to je zavrsena stvar.Priznaj to Kosovo i pogledaj istini u oci.Kosovo je izgubljeno kakva razmena teritorija ili tome slicno ko to zeli mi i niko drugi.Ili cekas da jos neka nebitna drzava povuce priznanje.

(sreda, 31. okt 2018, 13:34) - anonymous [neregistrovani]

komentar

Svaka cast predsedniku na velikom yalaganju.

(sreda, 31. okt 2018, 13:33) - anonymous [neregistrovani]

komentar

Dijalog se mora nastaviti, kompromisno resenje je to sto ce oznaciti kraj rasprave.