Почео са радом икс нож у Клиничком центру Србије

У Клиничком центру Србије почео je са радом икс нож за лечење тумора. У изградњу Центра за икс нож у КЦС и набавку опреме уложено је 800 милиона динара. Листе чекања које данас имамо троструко су мање него пре пет година, али морају да буду избрисане, поручио је председник Александар Вучић, који је обишао центар.

Први пацијент је јутрос већ зрачен на том апарату, а предвиђено је да у наредна два месеца буде третирано још 30 онколошких пацијената.

Икс нож представља најсавременији апарат за зрачење тумора у целом телу. 

У нашој земљи до сада овакав начин радиотерапије није спровођен, а пацијенти су на третман икс ножем морали да иду у иностранство, што их је коштало најмање 20.000 евра.

Председник Александар Вучић захвалио се медицинском особљу на великом труду и раду који улажу да би чували здравље нашег народа и лечили пацијенте.

"Енергија и труд који улажете нису директно пропорцијални нашој захвалности. Хоћу да вам се захвалим да тешком и напорном раду, верујући да ћемо моћи макар део да вам вратимо", рекао је Вучић и навео да је машина коштала седам милиона евра.

Рекао је да сваке године имамо 40.000 новооболелих од рака и да ти људи не смеју да чекају.

"Листе чекања које данас имамо, које су троструко мање него пре пет година, морају да буду избрисане и морамо да лечимо људе на најбржи могући начин и зато смо спремни да још улажемо", нагласио је Вучић.

Навео је да смо 2012. године имали један линеарни акцелератор и да је у Војводини једна трећина људи умирала зато што никада нису могли да дођу на ред.

Данас, каже, имамо десет линеарних акцелератора и драматично је поправљено стање у здравству по том питању.

"Чуо сам да постоји нека машина, Протом бим, која постоји на четири места у Европи, не обећавам, али се надам да ћемо покушати да је набавимо. То је добро за Винчу и остале специјалисте и то је најбољи уређај за лечење тумора. То је неко светско чудо", нагласио је Вучић.

Професорка Драгица Грујичић је за РТС рекла да је реч о изузетно прецизном апарату који омогућава зрачење тешко приступачних тумора.

Уз прецизност од неколико делова милиметра, икс нож се користи за третирање тумора које је сувише ризично или немогуће одстранити стандардним хируршким интервенцијама, објаснила је Грујичићева.

Терапија је персонализована и за сваког пацијента се одређује појединачна доза. 

У изградњу Центра за икс нож у КЦС и набавку опреме уложено је 800 милиона динара. 

Нова зграда се простире на 700 квадрата, а у њој ће бити икс нож, као и сва пратећа опрема.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво