Osude pretnji poslanika Dveri

Predstavnici republičke i pokrajinske vlade, Narodne skupštine, predsednik Srbije, kao i pripadnici političkih stranaka reagovali su na pretnje Srđana Noga, koji je, prema snimku na "Jutjubu", zapretio smrću predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, reagujući na pretnje koje je poslanik Dveri Srđan Nogo uputio njemu i premijerki Brnabić, rekao da oni koji su uputili preteće poruke neće moći da "vešaju i siluju", jer, kako kaže, postoji jedan prost razlog koji ih ometa - neće ih narod.

Predsednica vlade Ana Brnabić poručila je da Srbija nije, niti može da parafira Dablinski sporazum o migrantima, što je član Dveri Srđan Nogo naveo kao razlog zbog kojeg Brnabićeva "treba da bude obešena istog časa na Terazijama", a pored nje i Aleksandar Vučić.

Dablinski sporazum je, kaže premijerka, dogovor članica EU i još četiri države –Švajcarske, Norveške, Islanda i Lihtenštajna, koji ga poštuju.

Predsednica Skupštine Maja Gojković očekuje da će sve poslaničke grupe danas osuditi pretnje smrću.

"Moramo da osudimo ovakvo ponašanje, ali ne kao neprimereno, jer je to suviše blaga reč. Takođe, određeni organi gonjenja treba da razmisle o tome i da vide da li ima elemenata krivičnog dela. Može da bude poslanik koliko god hoće, ali ova pretnja je izrečena javno preko medija", rekla je Maja Gojković za TV Prva.

I potpredsednik parlamenta, poslanik SNS-a Veroljub Arsić, osudio je izjavu Srđana Noga.

Poručio je da je Srbija izašla iz vremena kada su se politički problemi ili dolazak na vlast rešavali kukavički sekirom, mačem ili snajperom i da je očigledno da Nogo i njegovi istomišnjenici okupljeni oko Saveza za Srbiju žele da nas vrate u ta vremena.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović smatra da je javni poziv na ubistvo predsednika države i premijerke "uobičajen način nastupanja i jedini program stranaka okupljenih u Savezu za Srbiju".

"Takvom politikom neće postići ništa osim onoga što mi i želimo – da izgube na izborima i nastave lagodan opozicioni život", rekao je pokrajinski premijer.

Ministarka pravde Nela Kuburović je rekla da je pozivanje na linč predsednika države i predsednika Vlade najskandalozniji i najsramotniji čin, koji u svakoj demokratskoj državi mora biti javno osuđen od strane svih.

Navela je da nadležni organi hitno moraju da ispitaju da li postoje elementi krivičnog dela. Kuburovićeva je istakla da "takve brutalne i otvorene pretnje" najvišim predstavnicima jedne države, nisu ništa drugo nego napad na samu državu.

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović smatra da je poslanik Srđan Nogo nedostojan mesta u Skupštini Srbije i poručuje da će, ukoliko ga njegova stranka ne zameni drugim poslanikom, to biti jasan znak da je jedina politika Saveza za Srbiju "vešanje političkih protivnika".

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da učesnici u političkom životu, a posebno predstavnici parlamentarne stranke, moraju da nauče da ne mogu tako olako da iznose pretnje i ugrožavaju bilo čiju bezbednost, jer to podrazumeva da bi nadležne institucije trebalo da reaguju i preduzmu predviđene korake.

Član Predsedništva SNS-a Goran Vesić poručio je da nema mesta ni smejanju ni podsmehu kada lideri "trule koalicije" opozicionog Saveza za Srbiju, pozivaju na hapšenje novinara, silovanje premijerke, na vešanje predsednika države i premijerke. Vesić je pozvao nadležne organe da reaguju.

Poslanici SNS-a u osudili su kao skandalozne i neljudske pozive na ubistvo premijerke Brnabić i predsednika Vučića, koje je uputio poslanik Dveri Srđan Nogo, kao i to što Savez za Srbiju nije osudio njegovu izjavu.

Zamenik predsednika poslaničkog kluba SNS-a Vladimir Orlić je na konferenciji za novinare u Skupštini rekao da nadležni treba da reaguju i da ako se postavi pitanje poslaničkog imuniteta Noga, Skupština neće imati problem da se o tome izjasni.

Poslanik iz SNS-a Aleksandar Marković smatra da su pretnje sramota za Skupštinu i za poslanike, a da najviše treba da bude sramota Srđana Noga.

Šef poslaničkog kluba SPS-a Đorđe Milićević kaže da je poziv na ubistvo predsedika Vučića i premijerke Brnabić poziv na rušenje temelja države i stvaranje anarhije.

Jedan od lidera Saveza za promene Dragan Đilas rekao je da je izjava Srđana Noga skandalozna i da vlasti samo daje dodatne argumente da nastavi da ih naziva najpogrdnijim izrazima.

"Osuđujem izjavu Srđana Noga kojom je uticao da neko poveruje da Savez širi mržnju, poziva na ubistvo državnih funkcionera, što je sve suprotno programskim načelima koalicije", naveo je Đilas u izjavi koju je objavio na svom Tviter nalogu.

Poslanik Balša Božović iz DS-a ocenjuje da je su upućene pretnje rečnik mržnje i da to nije rečnik koji pripada političkoj sredini koju pokušavamo da izgradimo u Srbiji.

Poslanica Marija Jevđić iz Jedinstvene Srbije je istakla da ta stranka najoštrije osuđuje skandaloznu izjavu kojom poslanik Nogo poziva na linč predsednika i premijerke. 

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović je osudio pretnje Srđana Noga istakavši da to predstavlja neprihvatljivo ponašanje.

I Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje pretnje smrću koje je predsedniku Srbije i predsednici Vlade uputio poslanik Dveri Srđan Nogo.

Traži od državnih organa da počnu s oštrim sankcionisanjem pojedinaca i organizacija koji na ovaj način podrivaju osnovne temelje države.

Aleksandar Mirković, šef odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Beograda, smatra izjavu Srđana Noga skandaloznom i dodaje da je to samo nastavak politike mržnje funkcionera Saveza za Srbiju.

Iz Inicijative mladih za ljudska prava poručuju da izjava Srđa Noga predstavlja apsolutni vrhunac govora mržnje.

Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je predistražni postupak, a, tužilaštvo za visokotehnološki kriminal uputilo je policiji zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja povodom pretnji koje je Nogo uputio.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се