"Srbija može da računa na Zelenortska Ostrva"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je sa kolegom iz Republike Kabo Verde (Zelenortska Ostrva) Luisom Filipeom Lopesom Tavaresom koji je poručio da Srbija može da računa na tu afričku zemlju u naporima da očuva svoje nacionalne interese po pitanju Kosova.

"Srbija može imati poverenja u nas. Mi smo pravna, demokratska država koja drži reč i koja želi sa Srbijom da ima odlične odnose. Računajte na nas da se borimo sa vama za vaše nacionalne interese", rekao je Luis Filipe Lopes Tavares novinarima na zajedničkoj konferenciji za štampu sa ministrom Ivicom Dačićem.

Tavares je rekao da želi da odnosi dve zemlje budu primer ne samo za saradnju sa afričkim zemljama već i za ceo svet, i ocenio da je današnje potpisivanje Memoranduma o saradnju u Ministarstvu spoljnih poslova korak na tom putu.

"Ostaćemo zauvek zeleni, u skladu sa našim imenom", rekao je Tavares komentarišući mapu koju mu je pokazao ministar Dačić da bi "razbio" priču Prištine da ih većina sveta podržava, a na kojoj su države podeljene u dve boje crvenu i zelenu u odnosu na to da li priznaju ili ne priznaju nezavisnost Kosova.

Tavares je rekao da će dve zemlje, zahvaljujući dobroj volji koja postoji, razvijati odnose u oblasti ekonomije, turizma, kulture, informacionih i komunikacionih tehnologija. 

Rekao je da se nikada ni u jednoj zemlji istočne Evrope nije osetio kao kod kuće i dodao da su ga osvojili iskrenost, prijateljstvo, duh humanizma.

Dačić je rekao da će Srbija u Republici Kabo Verde otvoriti počasni konzulat, dok je Tavares od Beograda zatražio da mu nađu Srbina ili Srpkinju koji će biti počasni konzul njegove zemlje u Beogradu.

"Kabo Verde nije imao interesa da učestvuje u našim naporima u očuvanju teritorijalnog integriteta, ali je to uradio kao pravi prijatelj", rekao je Dačić i dodao da će obe zemlje početi da rade na međusobnom ukidanju viza.

Dačić je odnose dve zemlje ocenio kao dobre, ali je dodao da odnosi nisu razvijani još od vremena bivše Jugoslavije, kada je Josip Broz Tito podržavao borbu afričkih zemalja za nezavisnost. 

Ocenio je da će Memorandum doprineti razvoju odnosa Srbije i Republike Kabo Verde, koji su nekada zahvaljujući i njihovim studentima koji su ovde studirali bili dobri.

"Oni su bili most između nas", rekao je Dačić i dodao će upravo jedan bivši student biti ambasador u Briselu koji će brinuti o odnosima sa Srbijom. 

Dačić je podsetio da je Srbija nedavno postala član Luzofonije, unije zemalja portugalskog govornog područja, od kojih većina, čak i one najuticajnije, nisu priznale nezavisnost Kosova. 

Kabo Verde – zemlja sa osam puta više turista nego stanovnika

Republika Zelenortska Ostrva (Republika Kabo Verde) je ostrvska država smeštena u severnom delu Atlantskog okeana, u regionu zapadne Afrike.

Kabo Verde je mala država koja ima osam puta više turista nego stanovnika.

"Imamo 800.000 turista, a samo 110.000 stanovnika", rekao je Tavares novinarima na zajedničkoj konferenciji sa Dačićem. 

Naziv ostrvu Kabo Verde (Zeleni rt) dali su portugalski moreplovci tokom svojih ekspedicija i to ime potiče od najzapadnije tačke Afrike, koja se nalazi u Senegalu.

Tavares je naveo da 25 odsto turista dolazi iz Velike Britanije i dodao da ta hrišćanska zemlja, koja je stekla nezavisnost 1975. godine, ima i značajnu dijasporu.

Arhipelag se sastoji od deset većih i osam manjih ostrva poređanih u obliku potkovice. Najveće je Santjago, na kojem je i glavni grad Praja. Na udaljenosti od 15 kilometara nalazi se grad Sidade Velja pod zaštitom Uneska, u kome se nalaze ostaci najstarije katedrale u evropskim kolonijama, izgrađene 1495. godine. 

Sva ostrva su vulkanskog porekla. Jedini aktivni vulkan je na ostrvu Fogo.

Republika Kabo Verde, 500 kilometara udaljena od obale Afrike, jedna je od najčešćih destinacija turistima iz Zapadne Evrope, zbog čega se aranžmani rezervišu po nekoliko meseci ranije. 

Egzotika ostrva, duge peščane plaže i luksuzni hoteli pravi su mamac za turiste. 

Kabo Verde je treća zemlja u svetu po uzgoju vodenih kornjača, a najbolji period da ih vidite je od jula do oktobra, kada je i izleganje malih kornjača iz peska posebna atrakcija.

Pored svih atrakcija veoma su zanimljivi i karnevali, posebno februarski Mindelo, koji je i najveći i najupečatljiviji. 

Ministri spoljnih poslova dve zemlje danas su najavili da će početi rad na ukidanju viza kako bi ta destinacija postala bliža turistima iz Srbije.

Ono što je svakako najprivlačnije je činjenica da je Kabo Verde ima stalno toplu klimu, pa je idealna destinacija za odmor i u zimskim danima.

broj komentara 0 pošalji komentar