Vučić na Kosmetu – poruke mira zarad opstanka srpskog naroda

Predsednik Aleksandar Vučić obratio se na skupu u Kosovskoj Mitrovici, čime je završen njegov dvodnevni boravak na Kosmetu. Vučić je posetio KBC u Kosovskoj Mitrovici i lokaciju za projekat naselja "Sunčana dolina". Za danas je bila planirana i poseta selu Banje u opštini Srbica, ali je nekoliko stotina Albanaca blokiralo put ka tom mestu, pa je kosovska vlada otkazala tu posetu. Stvari treba da se rešavaju rečima i pameću, a ne oruđem i oružjem, rekao je Vučić, koji je u srpsku enklavu pokušao da stigne okolnim putem, gde ga je policija zaustavila. Nisam mogao da dođem jer to nisu htele prištinske vlasti, rekao je Vučić meštanima kojima se obratio telefonom.

12.55 – Završen govor Vučića u Kosovskoj Mitrovici, u kojem je poručio da još nema nikakvog nacrta rešenja, ali da imamo obavezu da razgovaramo. Srbija će i u dobru i u zlu uvek biti uz svoj narod, istakao je Vučić.

12.10 Počelo obraćanje predsednika Srbije, koji se na početku izvinio građanima Srbice koji nisu mogli da dođu na današnji skup i zahvalio je meštanima Banja koji su ga čekali i pripremili mu veličanstven doček.

12.05 – Vučić stigao na trg u Kosovskoj Mitrovici, gde su ga okupljeni građani dočekali ovacijama i bubnjevima. Izvedena himna "Bože pravde".

11.20 – Na centralnom trgu u Kosovskoj Mitrovici počeo je program, tokom kojeg će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiti građanima.

11.05 – Vučić polaže venac na mestu gde je ubijen lider SDP-a Oliver Ivanović, zajedno sa njegovom suprugom Milenom Ivanović. Prethodno su pripadnici kosovske policije proverili bezbednost tog mesta.

10.55 – Vučić se obraća okupljenim meštanima Banja telefonskim putem. Poručio je da mu je mnogo žao što nije uspeo da dođe, i istakao da to nisu dozvolile prištinske vlasti.

10.45 – Poslednja informacija je da će se predsednik meštanima Banja obratiti telefonskim putem.

10.35 – Vučić na putu ka Kosovskoj Mitrovici, nezvanično saznaje RTS. 

10.20 – Kosovska policija je zaustavila kolonu u kojoj se nalazio predsednik Vučić.

09.35 – Predsednik Vučić krenuo put sela Banje uprkos odluci kosovske vlade da otkaže posetu tom mestu, saznaje RTS.

08.55 – Svi putevi ka Banjama su blokirani, ali predsednik Vučić najavljuje da će pokušati da stigne okolnim putevima. Zamolio je srpske medije da ostanu u Kosovskoj Mitrovici i ne kreću tim putem.

08.35 – Predsednik Srbije obilazi lokaciju za projekat naselja "Sunčana dolina".

08.20 – Povodom informacija da su veterani OVK blokirali put kojim danas treba da prođe ka selu Banje, južno od Ibra, Vučić je rekao da stvari treba da se rešavaju rečima i pameću, a ne oruđem i oružjem.

08.05 – Predsednik Vučić stigao u Kosovsku Mitrovicu. Dočekao ga je direktor KBC-a Milan Ivanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je jutros posetu Kosovu i Metohiji obilaskom Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica, gde je najavio ulaganje od deset miliona evra i uručio vrednu opremu i vozila za KBC Mitrovica i KBC Gračanica.

Nakon Mitrovice, Vučić je obišao i lokaciju za projekat naselja "Sunčana dolina" kod Zvečana, posle čega je predviđeno da ode u mesto Banje i poseti Predškolsku ustanovu "Maja" i razgovara sa meštanima. Međutim, svi putevi ka Banjama su blokirani, a kosovska vlada je otkazala posetu tom mestu iz bezbednosnih razloga.

Vučić je, kako je prethodno najavio u Zvečanu, pokušao da okolnim putem dođe do te srpske enklave, ali ga je na tom putu zaustavila kosovska policija.

Meštanima koji su se okupili ispred predškolske ustanove u Banjama, Vučić se obratio telefonom.

Predsednik je govorio telefonom sa puta gde ga je zaustavila patrola kosovske policije i onemogućila prolaz ka Banjama, a meštani su ga slušali preko razglasa.

Rekao je da mu je žao što su ga prištinske vlasti sprečile da dođe u njihovo selo.

Pojedini među okupljenima, uznemireni celom situacijom i rafalima koje su tokom noći čuli oko svog sela, nisu krili suze.

"Molimo da se držite, pomoći ćemo koliko možemo", rekao je Vučić.

"Nadam se da ćemo se videti u boljim prilikama. Želim zdravlje i sve najbolje vašim porodicama", rekao je predsednik Vučić.

Posle toga, Vučić je položio cveće ispred spomen-ploče na mestu gde je u Kosovskoj Mitrovici ubijen Oliver Ivanović i odao mu počast. Sa njim je bila i supruga ubijenog Ivanovića, Milena.

Prethodno su pripadnici kosovske policije proverili bezbednost mesta gde je Vučić došao. 

Vučića su u blizini Ivanovićeve kuće, odnosno sedišta Građanske inicijative SDP, sačekali i pozdravili građani.

"Još snažnije opredeljenje za očuvanje mira i srpskog naroda na KiM"

Prethodno je predsednik, povodom informacija da su veterani OVK blokirali put kojim je trebalo da prođe ka selu Banje, južno od Ibra, rekao da stvari treba da se rešavaju rečima i pameću, a ne oruđem i oružjem.

Istakao je da to govori da oni boluju od istih bolesti od kojih smo i mi bolovali, i izrazio nadu da ćemo mi biti u stanju da sebe izlečimo, i da mnogo pametnijim sredstvima, razgovorom, snažnom ekonomijom, pameću, a ne oruđem i oružjem, rešavamo stvari.

"Nikada nisam bio fasciniran nečijom mržnjom, a kad je neko dovoljno ohol i bahat i misli da pokazivanje simbola kojim bi mogli mene ili nas da uvrede, e pa grdno su se prevarili", rekao je Vučić.

Poručio je da je još snažnije opredeljen i za očuvanje mira i srpskih institucija i srpskog naroda na KiM i da će nastaviti da se bori uprkos mnogo ružnih reči izgovorenih o njemu i našoj politici.

Predsednik je u Zvečanu, nakon informacije o blokadi, rekao da će, ipak, pokušati okolnim putem da stigne u Banje. Međutim, izrazio je sumnju da će uspeti da stignu tamo. Zamolio je srpske medije da ostanu u Kosovskoj Mitrovici i ne kreću tim putem.

Kfor i KPS su obavestili delegaciju predsednika da ne mogu da obezbede taj deo njegove trase, niti mogu da mu garantuju bezbednost.

Vučić je potvrdio da je jutros dobio te poruke, a podsetio je da je taj deo njegove posete KiM juče bio odobren.

Preneo je informacije koje je dobio – da je izvesni Rahim Geci pucao iz svog naoružanja, valjda, kaže, da pokaže da je mnogo jak.

"Treba da se tresem od straha, mislili su valjda da nikada neću saznati imena ljudi koji to rade. Sada su organizovali blokade bukvalno svuda i to se vidi da je organizovano pošto te vrste spontanosti kod Albanaca nema, nije je ikada bilo", rekao je Vučić.

Poznato ko su organizatori blokada 

Znamo, kaže, i ko su lica koja učestvuju i ko su pravi organizatori, ali to pokazuje nešto drugo: "Pokazuje nemoć i da nisu u stanju da čuju čak ni poruke mira, i da razumeju da neko želi da preokrene budućnost."

"Ostanite ovde, a mi ćemo da probamo. Ako uspemo, uspemo, ako ne, vratićemo se i videćemo kako i šta dalje... Osim ako u međuvremenu i te druge puteve ne zauzmu", rekao je ranije Vučić.

Dodao je da su zauzeli čak i put ka Prekazu – "kao da je neko tamo hteo da ide".

"Mnogo smo željni da idemo u Prekaze... Tamo je samo Milutinović dobio glasove... na izborima koji nisu ni otvoreni", primetio je Vučić i dodao da i u ovakvim situacijama, kada je malo šta smešno, mora čovek i da se našali.

"Ovo, nažalost, govori o tome da naša ispružena ruka neretko ostaje u vazduhu, ali to neće promeniti politiku Srbije", poručio je Vučić.

Kaže i da to što Albanci danas mrze njega, ili Srbiju ili Srbe, mnogo više govori o njima, ali i da se plaši da u budućnosti u Srbiji, posle njegovog odlaska sa vlasti, neće doći neko ko će više želeti – ili neće biti lako da dođe neko ko će više želeti da imamo dugotrajan mir sa Albancima.

"Ali to govori o njihovoj nezrelosti i svemu onome kroz šta smo prolazili u nekom ranijem periodu", naveo je Vučić.

"Zato je važno da sačuvamo naš narod", poručio je Vučić i dodao da se nada da ljudima sa juga KiM koji dolaze na skup u Kosovskoj Mitrovici neće se ništa dogoditi, takođe ni onima iz Pomoravlja, dok oni iz Metohije svakako neće doći.

Obećao je da će naći način da dođe da i njih poseti.

Na kraju drugog dana boravka na Kosmetu, Vučić se Srbima obratio sa Trga Šumadija u Kosovskoj Mitrovici, odakle je poručio da će Srbija i u dobru i u zlu uvek biti uz svoj narod.

Da saslušaju predsednika došli su ne samo Srbi iz severnog dela KiM već i oni iz Kosovskog Pomoravlja, koji su, i pored blokada i barikada, uspeli da stignu do Mitrovice.

Prema procenama kosovske policije, na skupu je bilo od 10.000 do 12.000 ljudi. Zamenik regionalnog komandanta KPS-a Besim Hoti rekao je da je sve proteklo u najboljem redu i bez ikakvih problema.

Građani su nosili zastave Srbije, a rudari Trepče svoje zastave, a sve su "ispratili" dobošari koji su nosili majice sa natpisom "Kosovsko Pomoravlje".

Skup je počeo intoniranjem himne "Bože pravde", a posle obraćanja, predsednik Srbije pridružio se okupljenima i zajedno sa njima pevao pesmu "Ovo je Srbija".

Sa razglasa i podijuma puštana je muzika, kosovskometohijske pesme, kao i one posvećene oslobodilačkim ratovima Srbije, poput "Tamo daleko", a stranačka obeležja nisu primećena.

Posle završenog skupa, Srbi sa KiM su ocenili da je predsednik Republike uputio poruku mira među narodima i da im njegova poseta mnogo znači u ovim teškim vremenima i daje podstrek da ostanu na svojim ognjištima.

Prvi dan boravka na Kosovu i Metohiji Vučić je završio u Zvečanu, razgovorom s političkim predstavnicima Srba.

broj komentara 11 pošalji komentar
(nedelja, 09. sep 2018, 16:41) - hiromant [neregistrovani]

namera

Dobra namera naseg predsednika,ali nema sagovornika medju albancima.

(nedelja, 09. sep 2018, 14:25) - anonymous [neregistrovani]

Da g. Vucicu !

Na prvom mestu MIR ! Ali sta ako oni (Alb, politicari) imaju UPUTE na Tudjmanovski sistem, a najverovatnije da, nece ni jednog Srbina na Kosovu, sta tada g, Vucicu? Vreme ce tada ponovo ici njima na ruku ukoliko SADA cvrsto, jasno i glasno se ne isprecimo neslusajuci kojekakve malokrvne i interesne, a kojim je jedino : Zavadi pa vladaj. Moraju c.r.v.e.n.i telefoni proraditi koliko odmah, jer gvozdje se kuje dok je vruce. Ako se nastavite povlaciti na svaki njihov " mig "- Propao Narod i imovina Srbije na Kosovu, da se ne zamajavamo i lazemo... Zato oodmah na visi stepen " ozbiljnosti", jer i sam pored ekrana sam poceo sa suzama gledajuci onu zenu iz neposecenog sela kako place, sto im Predsednik Drzave nesme doci u selo, a iscekuju ka kao "ozeblo Sunce" ..

(nedelja, 09. sep 2018, 14:01) - Fudbaler [neregistrovani]

KiM

Ovo je zaista diplomatska pobeda Aleksandra Vučića koji je došao u miru, predstavio nove ekonomske i infrastrukturne projekte, ponudio budućnost i Srbima i Albancima da normalnije žive.

(nedelja, 09. sep 2018, 11:20) - anonymous [neregistrovani]

Nazalost

Evropa, imam osecaj naveliko i zeli da se Vucicu nesto desi. Bedna Evropo, zar toliko ima nesposobnih politicara kod vas. Pa sramota. Vi podrzavate sve ovo. Boze dragi ,pomozi im.

(nedelja, 09. sep 2018, 10:45) - Zika [neregistrovani]

Viza

Uvesti vizni rezim za sve sa Kosova koji nisu Srbi. Mi bez njih mozemo ali oni bez nas nemogu.

(nedelja, 09. sep 2018, 10:36) - anonymous [neregistrovani]

Albanci sa KiM ...

...ovo ne rade samoinicijativno, vec je tu umesano i samo rukovodstvo tzv.Kosova i njihova policija!?

(nedelja, 09. sep 2018, 09:27) - Sima [neregistrovani]

Naivni Srbi

Naivni Srbi će da pričaju o miru i dok pucaju na njih, kradu im stoku, šumu, pale crkve i imanja. Nema mira dok je ljudi, samo kratki periodi primirja.

(nedelja, 09. sep 2018, 09:25) - anonymous [neregistrovani]

danas blokiraju

Danas blokiraju a sutra ce u Srbiji vaditi pasos da mogu ici u zemlje koje su im priznale "drzavnost".

(nedelja, 09. sep 2018, 09:13) - anonymous [neregistrovani]

Vojska

Dovuci svu raspolozivu vojnu mehaniuzaciju na 100m od administrativne linije pa da vidis kako ce KFOR da odblokira puteve.

(nedelja, 09. sep 2018, 09:05) - nina [neregistrovani]

nemoć

Toliko su nemoćni. Ne znaju da probleme rešavaju razgovorom nego koriste oružje.