SAD: Dalekovidost i fleksibilnost potrebni za održivo rešenje za Kosovo

Sjedinjene Države spremne su da slušaju i pomognu Beogradu i Prištini u pronalaženju zajednički dogovorenog rešenja za Kosovo, poručuju iz Ambasade SAD u Beogradu i ističu da je vreme da obe strane budu "kreativne i fleksibilne".

U Ambasadi Sjedinjenih Amričkih Država to je rečeno Tanjugu u odgovoru na pitanje da li se ideja predsednika Srbije Aleksandra Vučića o razgraničenju sa Albancima uklapa u pristup koji je ovih dana predočen javnosti iz Stejt departmenta da je potrebno održivo rešenje, a da "strane treba da budu dalekovide i fleksibilne".

Istovremeno ističu da rešenje mora da dođe od Beograda i Prištine.

"Potpuna normalizacija odnosa između Srbije i Kosova je ključna za regionalnu stabilnost. Normalizacija bi takođe obema zemljama otvorila jasan put prema konačnom članstvu u EU. SAD snažno podržavaju dijalog između Beograda i Prištine koji se odvija pod pokroviteljstvom EU. Vreme je da strane budu kreativne i fleksibilne", navodi se u odgovoru Ambasade SAD.

Oglasile su se i ambasade Britanije i Nemačke u Prištini stavom da je korekcija granica rizična.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 10. avg 2018, 01:29) - anonymous [neregistrovani]

dvosmisleno

Umesto dobronamernih dvosmislenih saveta, svima je potrebno postovanje zakona i ustava.
Ne mogu da verujem u dobronamernost saveta drzava koje imaju dva ambasadora u Srbiji. Sa dva ambasadora u Srbiji, te drzave su u sukobu interesa i grubo krse sve principe demokratije nametanjem svojih resenja koja direktno ruse ustavni poredak Srbije..