Tužba Srpske liste zbog brutalne akcije kosovskih specijalaca

Srpska lista sa svoja tri ministra izašla je juče iz kosovske vlade. Istog dana podnela je i tužbu Policijskom inspektoratu u Prištini zbog brutalne akcije specijalne jedinice kosovske policije na severu Kosmeta. Najopasnije je bilo prebijanje puščanim cevima koje su mogle da opale i da bude masakra, kaže za RTS zamenik kosovskog ministra policije u ostavci.

Milan Radojević, zamenik kosovskog ministra policije u ostavci, rekao je da je podnošenje tužbe jedan od zaključaka sastanka predstavnika 10 opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji.

"I dalje smo odlučni da delujemo u okviru sistema, u okviru institucija, mirnim sredstvima, i zato smo podneli zvaničan zahtev kosovskom inspektoratu da pokrene istragu i utvrdi krivičnu odgovornost pripadnika specijalnih jedinica koji su onog dana učestvovali u hapšenju direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, kao i u brutalnom prebijanju ministara, gradonačelnika, novinara i svih ostalih građana koji su tamo bili", rekao je Radojević u razgovoru za RTS.

Dodao je da su kao prilog dostavili video-materijale medijskih kuća, fotografije, izjave ministara, gradonačelnika, kao i ostalih ljudi koji su u trenutku upada kosovskih specijalaca u Mitrovački dvor bili na licu mesta.

Smatramo da ima više nego dovoljno dokaza za pokretanje ne samo istrage, več i za utvrđivanje krivične odgovornosti pojedinaca, rekao je Radojević.

Dodao je da je javnost manje više sve videla.

"Najopasnije je bilo prebijanje puščanim cevima, dok je metak bio u cevi, moglo je da se desi da taj metak opali, da bude žrtava, da bude masakr. To govori o svemu samo ne o profesionalizmu tih policajaca", rekao je Radojević.

Naveo je da tvrdnje Direkcije kosovske policije da nije bilo municije u oružju ne odgovaraju istini.

"I ja sam video okvir za kalašnjikov, a nekoliko specijalaca je i ispred gradonačelnika i ostalih okupljenih repetiralo pušku i ubacilo metak u cev", rekao je Radojević.

Dodaje da je Policijski inpektorat nezavisna institucija u pokretanju istrage protiv policajaca, te da on utvrđuje njihovu krivičnu odgovornost.

Naveo je da su u ovoj akciji hapšenja i prebijanja učestvovale sve specijalne jedinice kosovske policije, te da je reč o najmasovnijoj akciji angažovanja specijalnih jedinica u istoriji kosovske policije.

"U hapšenju i prebijanju učestvovala je FIT jedinica, koja važi za najelitniju u kosovskoj policiji, a podrška im je bio nekadašnji ROSU, sada specijalna jedinica. Na terenu je bilo između 150 i 200 specijalnih jedinica", rekao je Radojević.

Dodao je da postoji bojazan da je ova akcija samo uvod za neku širu akciju, te da bi kosovski specijalci mogli ponovo da budu angažovani, na primer, na preuzimanju kontrole nad jezerom Gazivode.

O podnošenju tužbe obavešteni su i predstavnici međunarodne zajednice, kao i ambasade.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво