Tužba Srpske liste zbog brutalne akcije kosovskih specijalaca

Srpska lista sa svoja tri ministra izašla je juče iz kosovske vlade. Istog dana podnela je i tužbu Policijskom inspektoratu u Prištini zbog brutalne akcije specijalne jedinice kosovske policije na severu Kosmeta. Najopasnije je bilo prebijanje puščanim cevima koje su mogle da opale i da bude masakra, kaže za RTS zamenik kosovskog ministra policije u ostavci.

Milan Radojević, zamenik kosovskog ministra policije u ostavci, rekao je da je podnošenje tužbe jedan od zaključaka sastanka predstavnika 10 opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji.

"I dalje smo odlučni da delujemo u okviru sistema, u okviru institucija, mirnim sredstvima, i zato smo podneli zvaničan zahtev kosovskom inspektoratu da pokrene istragu i utvrdi krivičnu odgovornost pripadnika specijalnih jedinica koji su onog dana učestvovali u hapšenju direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, kao i u brutalnom prebijanju ministara, gradonačelnika, novinara i svih ostalih građana koji su tamo bili", rekao je Radojević u razgovoru za RTS.

Dodao je da su kao prilog dostavili video-materijale medijskih kuća, fotografije, izjave ministara, gradonačelnika, kao i ostalih ljudi koji su u trenutku upada kosovskih specijalaca u Mitrovački dvor bili na licu mesta.

Smatramo da ima više nego dovoljno dokaza za pokretanje ne samo istrage, več i za utvrđivanje krivične odgovornosti pojedinaca, rekao je Radojević.

Dodao je da je javnost manje više sve videla.

"Najopasnije je bilo prebijanje puščanim cevima, dok je metak bio u cevi, moglo je da se desi da taj metak opali, da bude žrtava, da bude masakr. To govori o svemu samo ne o profesionalizmu tih policajaca", rekao je Radojević.

Naveo je da tvrdnje Direkcije kosovske policije da nije bilo municije u oružju ne odgovaraju istini.

"I ja sam video okvir za kalašnjikov, a nekoliko specijalaca je i ispred gradonačelnika i ostalih okupljenih repetiralo pušku i ubacilo metak u cev", rekao je Radojević.

Dodaje da je Policijski inpektorat nezavisna institucija u pokretanju istrage protiv policajaca, te da on utvrđuje njihovu krivičnu odgovornost.

Naveo je da su u ovoj akciji hapšenja i prebijanja učestvovale sve specijalne jedinice kosovske policije, te da je reč o najmasovnijoj akciji angažovanja specijalnih jedinica u istoriji kosovske policije.

"U hapšenju i prebijanju učestvovala je FIT jedinica, koja važi za najelitniju u kosovskoj policiji, a podrška im je bio nekadašnji ROSU, sada specijalna jedinica. Na terenu je bilo između 150 i 200 specijalnih jedinica", rekao je Radojević.

Dodao je da postoji bojazan da je ova akcija samo uvod za neku širu akciju, te da bi kosovski specijalci mogli ponovo da budu angažovani, na primer, na preuzimanju kontrole nad jezerom Gazivode.

O podnošenju tužbe obavešteni su i predstavnici međunarodne zajednice, kao i ambasade.

broj komentara 12 pošalji komentar
(petak, 30. mar 2018, 13:52) - anonymous [neregistrovani]

Kiki

Za ono nasilje neko mora odgovarati.

(petak, 30. mar 2018, 12:35) - anonymous [neregistrovani]

kontraproduktivno

Upućena tužba takozvanoj državi.Indirektno priznaju postojanje te države i njenih zakona?

(petak, 30. mar 2018, 10:28) - sanja [neregistrovani]

s

Moraju biti kaznjeni.

(petak, 30. mar 2018, 09:53) - Marina [neregistrovani]

Kosovo

Nadam se da će odogovorni biti što pre kažnjeni.

(petak, 30. mar 2018, 09:50) - Maja [neregistrovani]

Tuzba

Brutalno ponasanje treba osuditi.

(petak, 30. mar 2018, 09:50) - Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

Ovo je gore no sto je izgledalo

Ni заменик косовског министра полиције nije znao sta se sprema. Ko odlucuje u toj "drzavi"? Izgleda da su sve institucije ikebana a da odlucuju dava coveka.

(petak, 30. mar 2018, 09:45) - anonymous [neregistrovani]

kiki

Smatram da je Srpska lista dobro postupila i da netrebamo da dozvolimo da nas niko ponizava i da dopustimo da nas maltretiraju i udaraju a i prete.

(petak, 30. mar 2018, 09:38) - Antonije [neregistrovani]

tužba

Pametan potez. Tako radi civilizovani ljudi. Neka sada EULEX kaže šta ima?

(petak, 30. mar 2018, 09:24) - Dana [neregistrovani]

h

Takva brutalonost je za svaku osudu.

(petak, 30. mar 2018, 09:24) - Ivica [neregistrovani]

KiM

О подношењу тужбе обавештени су и представници међународне заједнице, као и амбасаде.