Vučić: To što nije formirana ZSO nije krivica samo Albanaca

Nakon sastanka u Briselu, Aleksandar Vučić je rekao da gotovo 1.800 dana šest glavnih tačaka Briselskog sporazuma koje se tiču ZSO nisu ni dirnute. To ne može da bude samo krivica Albanaca, to je potpisala i Evropska unija, rekao je Vučić.

"Za pet godina su se i najteži ratovi završavali, samo ZSO nije mogla da bude ustanovljena", rekao je predsednik Aleksandar Vučić za TV Pink istakavši da je prošlo 1.799 dana od potpisivanja Briselskog sporazuma.

U sedištu Evropske službe za spoljne poslove u Briselu večeras su se sastali šefica diplomatije EU Federika Mogerini, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači. Tom sastanku prethodili su odvojeni susreti Vučića i Tačija sa Mogerinijevom.

Vučić je rekao da je Srbija ispunila sve tačke Briselskog sporazuma – od 7. do 15. tačke. Priština, međutim, nije ispunila svoj deo obaveza – formiranje ZSO.

"Gotovo 1.800 dana šest glavnih tačaka Briselskog sporazuma nisu ni dirnute, a to ne može da bude samo krivica Albanaca, to je potpisala i Evropska unija", istakao je predsednik. 

Naveo je da čak i ako predstavnici Prištine kažu da će raditi na ZSO, to se neće desiti.

"Gospodin Arifi je ovde rekao da je njihov ustavni sud ocenio da su 22 od 23 principa Briselskog sporazuma suprotna njihovom ustavu, što znači da neće implementirati ZSO nikada. Oni će izaći i reći da će to uraditi. Ovo gledam već dugo vremena i svaki put je isto", podvukao je Vučić.

Komentarišući izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da nije imao vremena da pročita Briselski sporazum, Vučić je rekao da je to "uvreda za zdrav razum".

"Za pet godina nisu mogli da pročitaju stranicu i po teksta, to je uvreda za zdrav razum, za nas, za Srbiju", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je ukazao i na izjavu Kadrija Veseljija, koji je govorio o uzimanju Medveđe i Preševa, dodajući da niko nije primetio da je pretio ratom i da je najavio da je za 20 godina planirano ujedinjenje sa Albanijom.

"Nama Srbima prete novim ratovima uvek kada im zafale glasovi. Mi ćutimo, jer mi je posao da čuvamo mir i stabilnost, da se brinemo o budućnosti naših građana", rekao je Vučić.

"Prištini rečeno da mora da ispuni deo Sporazuma koji se odnosi na ZSO"

Vučić je izjavio da su predstavnici EU na večerašnjem sastanku jasno rekli delegaciji iz Prištine da moraju da ispune Sporazum o Zajednici srpskih opština.

"Ne mogu da kažem da nisu imali lepe reči za nas danas", rekao je Vučić i dodao da je jasno i nedvosmisleno rečeno da Priština mora da ispuni ZSO.

Međutim, dodao je, Albanci sa KiM nastupaju po principu – "ima još sporazuma, kao onaj što je energetika, pa vi Srbi to ispunite", iako to, kaže Vučić, nije nikakva naša obaveza, a Albanci računaju da za ZSO i tako treba još godinu-dve da se ispuni.

"Tako će još dve godine ispunjavati nešto što neće nikada da ispune", primetio je predsednik Srbije.

Kako je rekao, 20 sati dnevno se bore i na svakakve trikove Prištine nailaze.

Na pitanje da li će Srbija možda krenuti samostalno u formiranje ZSO, Vučić je rekao da smatra da ne treba sa tim žuriti.

"Ne mislim da treba da žurimo sa tim, ali ako oni, a za 20 dana će biti petogodišnjica, do tada ne krenu u ceo postupak (formiranja ZSO), a šta drugo da bude alternativa?", upitao je Vučić.

"Za Srbiju važan evropski put"

Govoreći o evropskom putu, predsednik je rekao da Srbija jeste na tom putu, ali da neće urušiti svoje državne i nacionalne interese da bi neki u Evropi i svetu mogli da budu zadovoljni.

"Moja obaveza je da čuvam mir i stabilnost, a ne kao neko na ulici da postupam. Rekao sam večeras Mogerinijevoj da je Srbija na evropskom putu. Borićemo se da učinimo sve da napredujemo, ali nemojte da mislite da je moguće da Srbija uruši sve svoje nacionalne i državne interese da bi neki u Evropi i svetu mogli da budu zadovoljni", poručio je Vučić.

Manevarski prostor nam je mali, rekao je predsednik, i dodao da je na nama da nastavimo da se borimo, ali da nezavisnost Kosova nećemo priznati.

Ukazao je da je Srbiji Evropa potrebna zbog posla, navodeći da će u ponedeljak građani čuti da je prošle godine porasla plata za 43 evra, ističući da će do kraja godine prosečna plata biti 480 evra, a početkom iduće godine stići i 500 evra.

"Ne možemo bez evropskih investicija, bez ulaganja Nemaca, Austrijanaca, Francuza, Italijana i svih ostalih", naglasio je predsednik.

Takođe, povodom izjave iz Prištine da je zabranjeno Selakoviću i Đuriću dalje učešće u dijalogu, poručio je da može reći da će oni učestvovati i to u Severnoj Mitrovici.

broj komentara 22 pošalji komentar
(subota, 24. mar 2018, 13:26) - anonymous [neregistrovani]

Albanska strategija

Sprovedimo albansku strategiju kao šo su oni to uradili 80. i 90. Izaći iz svih kosovskih institucija, i stvoriti celokupno paralelno društvo.
Ali to naše rukovodstvo neće uraditi. Žali se na EU i albance a pitanje šta je ono bilo tokom pregovara ? Posmatrač ?

(subota, 24. mar 2018, 07:44) - anonymoussrbin [neregistrovani]

Stav

Zašto nebi zso mi srbi formirali sami tobi svaka druga država uradil,imamo potpis našaje pokraina 1244 čak sveje u našim rukama ali naši koji pregovaraju su još detinji

(subota, 24. mar 2018, 07:27) - anonymous [neregistrovani]

Eu

Za nas je izuzetno vazan evropski put ali treba i EU da pomogne oko Kosova i ZSO.

(subota, 24. mar 2018, 06:42) - anonymous [neregistrovani]

"Zajednica"

Mislim da su Srbi na severu Kosova morali sami da naprave svoji zajednicu, jer zajednicu prave oni koji zive u toj zajednici.i da tu zajednicu sami proglase kao teritorijalnu i administrativnu celinu, nezavisno sta misli EU, Bilo bi nam lakse da to postoji i sad kad pregovaramo o konacnom statusu Kosova a i oko granice. Zato ne cekati da nam to urade neprijatelji koji ce to i uraditi na nasu stetu.

(subota, 24. mar 2018, 04:29) - anonymous [neregistrovani]

Зсо

Па у чему је проблем. Формирајте сами зсо и гурните њима и еу да то само потврде и прихвате. Јер овако нејде

(subota, 24. mar 2018, 02:05) - deki [neregistrovani]

deki

Ogromnu odgovornost za postojece stanje ima EU jer nije dovoljno ucinila da utice na Albance da postuju dogovore. U koliko zele napredak i sporazum, moraju uticati na njih adekvatnim merama.

(subota, 24. mar 2018, 01:31) - maki [neregistrovani]

zasticeni

Koliko su krivi Albanci, zbog nesprovodjenja dogovorenog u Briselu, toliko je kriva i EU. EU je imala obavezu da prisili Albance da sprovedu delove sporazuma, koji se odnose na njih. Tim pre sto je i EU potpisala, zajedno sa Beogradom i Pristinom, Briselski sporazum.

(subota, 24. mar 2018, 00:35) - anonymous [neregistrovani]

Ta prepotentnost

I ironija koju javno manifestiraju Albanci ,ruganje prema obavezama preuzetim pred medjunarodnim predstavnicima EU,,mora da je po nečijem scenariju.Javno iskazivati drskost u smislio tko nam sto može ,nije za tolerirati.Mislim da je Spanija pružila pravi odgovor.Gdje ste vi mene neće biti,pa Evropo biraj tko ti je važnije,Mislim da se srpski predstavnici previše uvijaju.

(subota, 24. mar 2018, 00:17) - Steva [neregistrovani]

ZSO

EU je trebala da pritisne vlasti u Pristini da ispune svoj deo dogovaora iz Brisela a ne da cekaju 5 godina da se formira ZSO i pitanje je kada ce ona biti formirana.

(subota, 24. mar 2018, 00:14) - miki [neregistrovani]

mimi@gmail.com

Krivi su oni koji ih podržavaju.