Састанак Могеринијеве, Вучића и Тачија

У седишту Европске службе за спољне послове у Бриселу одржана је радна вечера којој су присуствовали шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини, председник Србије Александар Вучић и косовски председник Хашим Тачи. ЕУ придаје велику важност пуној примени свих постојећих споразума из дијалога Београда и Приштине, саопштено је након састанка.

00.05 – Федерика Могерини je саопштила да Унија придаје велику важност пуној примени свих постојећих споразума из дијалога Београда и Приштине, а посебно је нагласила неопходност успостављања ЗСО. 

22.40 – Након састанка у Бриселу председник Вучић је рекао да су представници ЕУ јасно рекли делегацији из Приштине да морају да испуне Споразум о Заједници српских општина.  Готово 1.800 дана шест главних тачака Бриселског споразума које се тичу ЗСО нису ни дирнуте, рекао је Вучић.

22.15 – Завршен састанак у Бриселу. 

21.15 – Након одвојених састанака Федерике Могерини са Вучићем и Тачијем, у току је трилатерални састанак.

20.25 – У току састанак Могеринијеве и Хашима Тачија.

19.30 – Александар Вучић се састао са Федериком Могерини, јавља дописник РТС-а из Брисела.

Председник Србије Александар Вучић стигао је нешто после 19 часова у седиште Европске службе за спољне послове у Бриселу.

Пре састанка са Федериком Могерини одржао је кратак састанак са директорком за Западни Балкан у ЕЕАС Ангелином Ајнхорст. Том састанку присуствовао је и косовски председник Хашим Тачи.

Након састанка Вучића и Могеринијеве, шефица европске дипломатије се састала и са Тачијем, а затим је одржан и трилатерални састанак.

Из ЕУ је најављено да ће се разговарати о целовитој нормализацији односа између Србије и Косова, као и о имплементацији договора који су већ постигнути у дијалогу, али још нису примењени.

Ово је трећи састанак Вучића и Тачија у овом формату, а први ове године. До ових разговора долази након што тродневни разговори на техничком нивоу нису довели до напретка.

Уочи састанка, представници Београда нису имали велика очекивања, имајући у виду неспремност Приштине и међународне заједнице да разговарају о одређеним темама и да чине компромисе.

број коментара 0 Пошаљи коментар