Gvineja Bisao povukla odluku o priznanju Kosova

Afrička država Gvineja Bisao povukla je odluku o priznanju Kosova iz 2011. godine, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"O tome me je danas obavestio premijer Gvineje Bisao", rekao je Dačić Tanjugu.

Šef srpske diplomatije je dodao da je ta zemlja o današnjem povlačenju priznanja poslala notu Prištini.

Gvineja Bisao je danas, kako je objasnio Dačić, i zvanično poništila pismo i priznanje u tom pismu, iz 2011. godine, kojim je manipulisala Priština.

"Ministarstvo spoljnih poslova Republike Gvineje Bisao zahvaljuje se Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije i, u vezi sa svojim pismom datiranom od 10. januara 2011. godine, želi da obavesti da je Vlada Republike Gvineje Bisao, posle pažljivog razmatranja, odlučila da povuče priznanje Kosova kao nezavisne i suverene države", navodi se u pismu.

Premijer te zemlje, Umaro Sisoko Embalo, koji je na toj funkciji od novembra 2016, pre četiri dana u Beogradu je rekao da ta zemlja nikada nije priznala Kosovo, odnosno da on "nije video nijedan papir o priznanju Kosova".

Prištinski mediji su, istovremeno, objavili faksimil verbalne note Gvineje Bisao o priznanju Kosova, koju je potpisao tadašnji, sada pokojni, predsednik države, 2011, kao i fotografiju tadašnje zamenice ministra spoljnih poslova Kosova Vljore Čitaku dok prima tu notu.

Danas je i zvanično poništena.

Priznanje Kosova kao nezavisne države nedavno je povukao Surinam, koji je tu odluku doneo 27. oktobra 2017. godine.

Nedavno su mediji na Kosovu objavili i da je Priština ažurirala spisak zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, a sa kojeg su uklonjene Nigerija i Uganda, "čiju pisanu notu o priznanju Priština nikad nije dobila".

broj komentara 6 pošalji komentar
(sreda, 22. nov 2017, 06:53) - Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [neregistrovani]

Повлачење признања

Министарство спољних послова треба да се позабави нашом дојучерашњом браћом и да од њих затражи повлачење признања.Затражити то од Словеније, Македоније и Црне Горе, затим Бугарске, Мађарске и Чешке.Треба им дати ултиматум или смањити дипломатске конаткте на минимум и умањити трговину са њима.То може само јака земља.Ако немамо снагу за то онда смо само банана република.

(utorak, 21. nov 2017, 21:04) - DDanonymous [neregistrovani]

Hvala narodu i Vladi Gvineje Bisao

Gvineja Bisao je odrzala lekciju SAD i EU iz morala,postenja i politike saradnje i sporazumijevanja medju narodima i drzavama.Zapadne sile se koriste jedinim njihovim argumentom a to je sila koja ne postuje ni Rez.SB.UN 1244 koju su sami donijeli,ni Dejtonski sporazum koji su sami donijeli,ne postuju ni svoju rijec a kamoli nekoga drugoga,njima su vazni smo njihovi interesi.Ali,ta siledzijska politika ne moze vjecno trajati jer je svaka sila i nemoral samo za jedno vrijeme,a ne za vjecnost..

(utorak, 21. nov 2017, 19:36) - Nikola, Bor [neregistrovani]

K&M

Šta znači zaostavština. Diplomatija mirnim i argumentovanim putem. Samo polako, ali sigurno, broj će se roniti. Svima je više preko glave Amerike, Britanije, Francuske i svih koji su i dalje podržavaju nepravdu i ucene.

(utorak, 21. nov 2017, 19:27) - anonymous [neregistrovani]

Priznanje

Dobro je pocelo sa povlacenjem priznanja lazne drzave Kosovo i treba jos zesce raditi na tome.Onog trnutka kada neka od EU drzava koje su priznale nezavisnost povuce priznanje bice pocetak kraja Kosovske nezavisnosti.Samo treba biti mudar i strpljiv i sve ce doci na svoje mesto!!!!

(utorak, 21. nov 2017, 17:56) - anonymous [neregistrovani]

Хвала пријатељи

Е ово је вест, свет напокон увиђа да је признање сецесије Косова и Метохије била велика грешка и почиње да исправља ту грешку.

(utorak, 21. nov 2017, 17:41) - anonymous [neregistrovani]

Nesvrstani

Ne bi me zacudilo da isto urade i druge zemlje iz pokreta nesvrstanih.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">