Гвинеја Бисао демантује да је признала Косово

Гвинеја Бисао је демантовала да је признала Косово као независну државу, објавио је премијер те западноафричке државе Умаро Сисоко Ембало током конференције за новинаре у Београду.

"Ја сам заиста изненађен ситуацијом што се тиче Косова. Заиста нисам видео ниједан папир који говори о признању Косова. Ако неко од вас има овде нешто или неки папир некa ми покаже, ја сам све претражио, ништа нисам видео. Не знам да ли ви имате нешто што ја немам", рекао је премијер Гвинеје Бисао на заједничкој конференцији за новинаре са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем.

Нагласио је да Гвинеја Бисао подржава територијални интегритет и суверенитет Србије.

Дачић је рекао да је хтео да јавност од председника Владе Гвинеје Бисао чује да та држава није признала независност Косова и да је то потврда да се на списку земаља које су признале независност Косова, а које истиче Приштина, налазе и оне земље које никада нису признале Косово.

Нагласио је да на списку тих земаља које истиче Приштина, поред Суринама, треба прецртати и Гвинеју Бисао.

"Мислим да је било важно да ви то чујете, да не испадне да сада ми лажемо светску јавност. Могли сте из прве руке да чујете шта каже председник Владе Гвинеје Бисао", рекао је Дачић.

Упитан колико је држава признало Косово, Дачић каже да се не би усудио да дефинише тачан број земља које су признале једнострано проглашену независност Косова.

"Као што сте видели и у овом случају, постоји велики број земаља за које се апсолутно само произвољно зна на основу информација објављених на сајту такозваног министарства спољних послова Косова", каже Дачић.

Што је сигурно је, наводи, да Нигерија, Уганда, Јужни Судан, Тринидад нису признали независност Косова.

Навео је и да је пре неколико дана на седници Савета безбедности УН америчким представницима, који кажу да је 110 земаља признало Косово, "дошапнуо" да то није истина.

Упитан да ли је реч о широј акцији преиспитивања признања Косова будући да је Суринам недавно повукао одлуку о признању Косова, Дачић каже да немамо за циљ да сада плански радимо на томе да елиминишемо признања која су разне државе имале кад је реч о Косову, али да није случајно да се разговара са представницима земаља како би се видело који су њихови ставови.

"Питао сам министра спољних послова Фиџија, он је пола сата причао да нису признали Косово, после три сата ме звао и рекао да ипак јесу. Али можете да замислите колико је то важна одлука кад један министар спољних послова не зна да је он ту одлуку донео, не неко други, него он", рекао је Дачић.

На заједничкој конференцији за новинаре и Дачић и гост из Гвинеје Бисао, која није подржала ни пријем Косова у Унеско и била је уздржана када се о томе гласало 2015. године, истакли су дугогодишње пријатељске везе две државе још из времена СФРЈ и Тита и сагласили се да треба обновити сарадњу и оснажити међусобне односе.

Дачић је рекао да је на заједнички ручак са премијером Гвинеје Бисао позвао и Титовог унука, Јошку Броза.

"Томе се наш гост обрадовао. Више се сликао са њим него са мном", додао је кроз смех Дачић.

Према писању сајта на којем власти у Приштини броје земље које су признале једнострано проглашену независност, Гвинеја Бисао је "признала Косово" 14. јануара 2011. године.

Косовско министарство спољних послова саопштило је, тада, да је Гвинеја Бисао 74. држава која је признала независност Косова.

Површина Гвинеје Бисао је 36.125 километара квадратних. Према процени из 2010, та афричка држава је имала 1.647.000 становника. Главни град је Бисао, у ком живи четвртина становништва.

Независност од Португалије Гвинеја Бисао стекла је 1974. године. 

Недавно је држава Суринам повукла признање Косова као независне државе, а та одлука је донета 27. октобра 2017. године.

Претходно је 2013. године афричка држава Сао Томе и Принсипе поништила признавање Косова, јер одлука претходне коалиционе владе те земље никада није усвојена у скупштини. 

Приштина тврди да је далеко већи број земља признао самопроглашену независност Косова од званичних 106.

број коментара 18 Пошаљи коментар
(субота, 18. нов 2017, 00:23) - anonymous [нерегистровани]

Kosovo

Priština dosta lažirala i kod ostalih zemalja svoju nezavisnost.

(петак, 17. нов 2017, 22:47) - Korejko [нерегистровани]

politika

Dajte da stisnemo sad dok je rusija jaka i da iskoristimo momenat da povratimo ljude na kosovo, inace ovakva sansa nece nam se ukazati uskoro, kao sto su oni iskoristili ameriku tako mi treba da iskoristimo momenat u nasu korist, insistiranje i cvrsti stavovi, i ne popustaj.

(петак, 17. нов 2017, 21:59) - Luka [нерегистровани]

Kosovo je Srbija

Menja se trend u svetu, sto zbog ravnoteze medju velikim silama sto zbog diplomatske ofanzive Srbije. Ocekujem jos zemalja koje ce povuci priznanje Kosova i Metohije

(петак, 17. нов 2017, 19:29) - anonymous [нерегистровани]

hvala

Hvala Gvineji na iskrenosti.

(петак, 17. нов 2017, 18:48) - DDanonymous [нерегистровани]

Sve je to americka,britanska,njemacka i francuska rabota

Zapadne sile su pritiscima i ucjenjivanjima malih drzava sirom svjeta obezbjedjivale "priznanje" KosMeta a sada vidimo da,kako americka moc slabi,mnoge drzave joj otkazuju poslusnost sto se odrazava i na otkazivanje priznanja KosMeta.Zato SAD i ostale zapadne sile sada pritiskaju Srbiju da ona sama prizna "nezavisnost" KosMeta i preuzme odgovornost za nelegalnu agresiju NATO-a jer jedino tako moze opravdati privremenu okupaciju srpske AP i slanje ambasadora u srpsku AP.Kosovo i Metohiju.
Hvala Gvineji Bisao i g-dinu Umaro Sisoko Embalo na njegovom gestu i prijateljskim rijecima.

(петак, 17. нов 2017, 17:59) - Dragomilovic [нерегистровани]

predomislili se

Moguće je da će stvari krenuti u suprotnom smeru, odnosno u smeru odustajanja od priznanja Kosova... ko zna?

(петак, 17. нов 2017, 16:45) - anonymous [нерегистровани]

Haha

Koliko lazi koristi zvanicna Pristina to je neverovatno. Hvala Gvineji na postovanju granica Srbije.

(петак, 17. нов 2017, 16:41) - Marko [нерегистровани]

Trend

Mislim da će svakim danom biti sve više zemalja koje će se javno izjašnjavati da ne priznaju tzv. Kosovo.

(петак, 17. нов 2017, 16:38) - saša [нерегистровани]

hvala Gvineji

Nadam se da će se ekonomska saradnja razviti i poboljšati, kao i odnosi između Gvineje i Srbije.A i svaka čast za nepriznavanje Kosova a verovatno ima još država koje će da povuku priznanje ili da nisu to one uradile kao što je slučaj sa Gvinejom.

(петак, 17. нов 2017, 16:28) - Nena [нерегистровани]

Dobro je

Drago mi je zbog toga. Ko zna koliko je takvih zemalja a Albanci i lobisti masu cifrom koja nije tacna