Vulin: Hrvatsko pravo ne sme da opterećuje Srbiju

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je, na pitanje hrvatskih novinara u Šibeniku zašto se Srbija meša u pitanja u vezi sa Zakonom o braniteljima, da se Srbija ne meša u ta pitanja, ali da hrvatska unutrašnja politika ne sme da ima implikacije na Srbiju.

"Mi ne možemo i nećemo da se mešamo i kao što znate mi nikada nismo stavljali primedbe na bilo kakva unutrašnja pitanja Hrvatske, jer to smatram unutrašnjim pitanjem. Ali, ne sme unutrašnja politika da ima bilo kakve implikacije na Republiku Srbiju. Mi ne donosimo zakone koji mogu da ugroze Hrvatsku", rekao je ministar Vulin.

Odgovarajući na pitanje šta očekuje da uradi Milorad Pupovac, imajući u vidu da je SDSS u Vladi, ministar Vulin je istakao da očekuje od Srba da se bore za Srbe, i da očekuje da poboljšaju položaj Srba i da probleme Srba učine prepoznatljivim i da ih rešavaju.

Komentarišući to što je vest o otkrivanju spomenika majoru Tepiću, bivšem oficiru JNA koji je stradao u Bjelovaru, izazvala kritike u Hrvatskoj, ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da u svakom građanskom ratu ima onoliko istina koliko i umešanih strana i da Hrvatska i Srbija oko nekih pitanja nikad neće moći da se dogovore.

"Mogao bih da ulazim u rasprave da se to desilo u vreme kada Hrvatska nije bila priznata i da je JNA tada bila jedina legitimna oružana snaga, mogao bi i da obrazlažem i time da je toga dana streljano četiri oficira JNA i da se vodi sudski postupak protiv čoveka koji je to, navodno, uradio", rekao je Vulin novinarima.

Kako kaže, u svakom građanskom ratu postoji onoliko istina koliko postoji strana u građanskom ratu. 

"I da sad ja vas ubedim da je srpska istina i istina hrvatska, odnosno da je hrvatska istina istina srpska, niti je ispravno, niti je moguće, niti to treba raditi. Nikada mi nećemo moći da se dogovorimo oko toga, oko 'Oluje', na primer. Za nas će 'Oluja' uvek biti najteži i najtužniji dan, a za mnoge u Hrvatskoj ona će biti veliki, važan i lep dan", dodao je on.

Ipak, kako je dodao Vulin, dve strane treba da rade na tome da rešavaju probleme kao što je problem srpskih penzija, imovinska pitanja koje muče Srbe povratnike i druga.

Upitan da se izjasni da li je njegovo prisustvo na samom činu otvaranja spomenika majoru Tepiću, na neki način, priznanje agresije na Hrvatsku, ministar Vulin je istakao da ga ne mogu ubediti u svoju istinu, kao što ni on druge ne može da ubedi u svoju.

On je ponovio da u građanskom ratu nema jedne istine, istina ima onoliko koliko je bilo strana.

Upitan da li se slaže oko toga da neko ko je ubio 11 ljudi i ranio civile nije heroj, ministar Vulin je odgovorio da se sigurno ne bi složili sa njim kada kaže "da je Miro Barišić terorista koji je ubio ambasadora".

"Ja vam to kažem, vi se nećete složiti, ali ni na koji način neću da poredim Mira Barišića sa majorom Tepićem", zaključio je Vulin.

Vulin je u Šibeniku prisustvovao ustoličenju episkopa dalmatinskog Nikodima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво