Kosovski parlament traži prekid dijaloga sa Beogradom

Poslanici u kosovskom parlamentu su usvojili rezoluciju kojom traže bezuslovno oslobađanje Ramuša Haradinaja i prekid dijaloga sa Beogradom do ispunjenja tog zahteva. Iz kosovske vlade poručuju da će dijalog zamrznuti do oslobađanja Ramuša Haradinaja.

Za tekst rezolucije bez pravnog dejstva glasalo je 78 poslanika, dok je jedan poslanik bio protiv.

Rezolucija predviđa suspenziju dijaloga Beograda i Prištine do oslobađanja lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri rekla je da će predstavnici vlade poštovati rezoluciju i dodala da će Priština zamrznuti dijalog sa Beogradom do oslobađanja Ramuša Haradinaja, javlja dopisnik RTS-a.

Ako budu dosledni slovu Rezolucije, predstavnici kosovske vlade prekidaju dijalog s Beogradom do 6. aprila kada će u Kolmaru sud obelodaniti odluku na zahtev srpskog tužilaštva da Haradinaj bude izručen Beogradu zbog sumnji da je počinio ratne zločine na Kosovu tokom sukoba 1998. i 1999. godine.

Parlament od kosovske vlade zahteva da EU izvrši pritisak na Srbiju i da poništi sve optužnice. Sve to i zahtev Prištine da formira vojsku, tema je Saveta za nacionalnu bezbednost u ponedeljak, na zahtev predsednika Tomislava Nikolića. Priština sve vreme traži izgovor da prekine dijalog sa Srbima, odgovara direktor Kancelarije za KiM.

Poziv za prekid dijaloga sa Beogradom osuđuje i Brisel. U Evropskoj komisiji navode da to nije u skladu sa obećanjima Prištine. Unija pomno prati pitanje transformacije kosovskih bezbednosnih snaga.

Reaguje i norveški šef diplomatije - saradnja u regionu uslov je za bolju integraciju.

Pokušaj prištinskih vlasti da nasilno formiraju vojsku samoproglašenog Kosova udarac su na stabilnost regiona, kojem nije potrebna dodatna militarizacija - naprotiv, upozorava Banjaluka.

Direktor Kancelarije za KiM ocenjuje da je protivljenje SAD, ali i NATO-a formiranju tzv. kosovske vojske, što je srpskom premijeru potvrdio i prvi čovek Alijanse, diplomatski uspeh i dokaz nove pozicije Srbije.

Transformacija bezbednosnih snaga u kosovsku vojsku ne može biti formirana samo prostom promenom zakona, kako su to inicirali Hašim Tači i Kadri Veselji, kosovski predsednik i predsednik parlamenta.

Od njihove ideje distancirala se i vlada Ise Mustafe. Vlada će razmotriti predlog o promeni zakona za formiranje kosovske vojske. Mustafa ističe se će vlada ostati privržena stavu da to trba da se dogodi kroz promenu Ustava, uz saradnju da vodećim međunarodnim partnerima - NATO-om i SAD.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара