Додик: Најава формирања војске Косова ударац на стабилност регона

Председник Републике Српске Милорад Додик упозорио је да су настојања приштинских власти да насилно формирају војску самопроглашеног Косова ударац на укупну стабилност у региону.

На питање да прокоментарише ова настојања из Приштине, као и реаговања НАТО и САД на такве најаве са Косова, Додик је изразио задовољство чињеницом да су се НАТО, САД и други фактори са запада успротивили формирању војске Косова, које председник самопроглашеног Косова Хашим Тачи упорно најављује већ дуже време.

"Уколико НАТО и САД ипак попусте на том питању, то ће само још више ојачати захтеве у Српској да се врати изворном концепту Дејтона и организацији војске Републике Српске", рекао је Додик.

Напоменуо је да би њему као председнику Српске, који је изложен сталним захтевима да се одустане од споразума о Оружаним снагама БиХ и да се врати на концепт војске Српске, у тој ситуацији било веома тешко да објасни јавности зашто се то не би могло урадити.

Додик је упозорио да је очигледно да такозвано Косово покушава да конципира неке ствари које су мимо релевантних резолуција Савета безбедности УН и ранијих договора, уместо да приступи реализацији већ договореног концепта заједнице српских општина на Косову.

Додик је у изјави за Срну поновио свој ранији став да да би цели регион требало да уђе у неку врсту демилитаризације, а не додатне милитаризације.

Настојања приштинских власти да на силу формирају војску Косова, у моменту ровите ситуације посебно у Македонији, показују да су реметилачки фактор за безбедност и стабилност региона, истакао је Додик.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво