Lončar: Spasojević mi zahvalio zbog operacije oca

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao za RTS da je operisao oca Dušana Spasojevića i time odgovorio na pitanje o fotografijama koje su se pojavile u javnosti i koje sugerišu da je poznavao jednog od vođa zemunskog klana.

Zlatibor Lončar je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je u to vreme bio na specijalizaciji i da lekari na specijalizaciji imaju obavezu da izvedu određen broj operacija, a da tokom operacije uz specijalizanta mora da bude specijalista.

Kako je rekao Lončar, posle uspešne operacije, otac Dušana Spasojevića je izašao, a Spasojević ga je pozvao da bi mu zahvalio i kako bi ga upozna sa tada "najmoćnijim političarem iz vlasti".

"Otišao sam i upoznao se sa tim čovekom. Njemu nije bilo baš najprijatnije, ali nije hteo da protivreči, slikao se, zadržao se još neko vreme, otišao i kurtoazno smo se pozdravili", rekao je Lončar.

Naveo je da su zatim prešli u drugu prostoriju, gde su bili fudbaleri koji su pili piće i istakao je da su sve fotografije nastale u tom momentu.

Na pitanje da li je bio u Šilerovoj, Lončar je odgovorio: "To što je sad slikano, to je blizu, da li se zove Šilerova ili ne, blizu njihove kuće. To je kafić, gde su bili izloženi neki automobili, motori, bilijar. Znači to je kafić gde je mogao svako da uđe."

"Ja sam lekar, i danas operišem, pomažem ljudima. To je moj život i jednostavno ne biram pacijente, koga ću opersisati, a koga ne", poručio je Lončar.

Dodao je da je u to vreme bio običan lekar koji operiše pacijente.

"Kao što me recimo, u nekom drugom studiju ili bilo gde, zamoli neko od ljudi da se slikamo jer sam im spasao oca ili majku. Šta da kažem? Neću da se slikam? Slikaću se sa ljudima, bio sam lekar i biću lekar", naveo je Lončar. 

Ministar je govorio i o tome kako su fotografije došle do Velimira Ilića.

"Pre par nedelja, momak sa fotografije, taj fudbaler Jeremić je bio kod mene i rekao mi da je prodao fotografije Velimiru Iliću jer mu je trebao novac", rekao je Lončar. 

Dodao je da je taj momak još jednom bio kod njega da bi mu rekao da vrati smenjenog direktora bolnice u Aranđelovcu, što je ministar odbio.  

"Onda je došao sa svojim ocem, koji je imao ozbiljan problem sa srcem. U tom momentu ja pozivam doktora Svetu Putnika i kažem: 'Molim te primi ovog čoveka, spasi mu život.' Operisan čovek, ne znam da li je još u bolnici. Tom Jeremiću kažem: 'Nema nikakvih problema što si prodao slike, trebao ti novac'", naveo je Lončar.

"Kakva crna služba, kakvi dokumenti ostavljeni u sandučetu, to je iz porodičnog, ličnog albuma momka sa slike", ukazao je Lončar.

"Moramo da povećamo broj donora"

Bord Evrotransplanta, organizacije koju čini osam zemalja i koja obuhvata 135 miliona ljudi, jednoglasno je primio Srbiju kao pridruženog člana u Evrotransplant.

Lončar je rekao da je retkost da se takva odluka donosi jednoglasno i da sada Srbija mora da se prilagodi i da uđe u sistem koji postoji i u kojem je 135 miliona stanovnika.

Međutim, ističe da je potrebno da povećamo broj donora, jer ne možemo da očekujemo da samo oni nama daju organe. Ističe i da je to kod nas izvodljivo i da se menja svest.

Ministar je zahvalio RTS-u i novinarki Ani Stamenković.

Dodao je i da je izdvojen budžet za one koji će učestvovati u projektu, da će se uvesti stalno dežurstvo i da će naša baza podataka biti usklađena sa ostalima.

Navodi i da je potrebno sprečiti da dođe do zloupotreba. 

Број коментара 53

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво