Vučić: Od Rusije šest "migova", 30 tenkova, 30 oklopnih vozila

Kao podršku Srbiji, Rusija nam poklanja šest aviona "mig 29", pri čemu će nas tri faze njihove modernizacije koštati ukupno između 180 i 230 miliona evra, rekao je srpski premijer Aleksandar Vučić nakon sastanka sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom.

"Ako biste računali, da takve avione kupujemo, koštali bi nas oko 600 miliona evra. Onda možete da vidite koliko smo dobili povoljne cene i koliko smo dobili na poklon, bar kada je reč o avionima", rekao je premijer Aleksandar Vučić, koji boravi u poseti Moskvi gde je posetio jedan od poligona ruske borbene avijacije.

Dodao je da to dramatično poboljšava operativno funkcionalne sposobnosti Vojske Srbije, do te mere da to kao da neće biti ista vojska.

"To je potpuno drugačije. To je nemerljivo u odnosu na ono što smo imali. Dobili smo na poklon i 30 tenkova T-72 S i 30 borbenih izviđačkih oklopnih vozila BRDM 2 i cevi 14,5 mm (manje topove)", rekao je Vučić, kako ga citira Sputnjik.

Kad je reč o avionima, do petka bi trebalo da bude potpisan ugovor, a postoje dve mogućnosti, rekao je Vučić.

Kako je precizirao, prva je da ruska armija preveze te avione, koji su, kako je dodao, sposobni da lete i odlični, i da se u martu zajedno sa ruskim majstorima remontuju u Srbiji.

Druga je da ostanu u Rusiji do septembra-oktobra, pa da u novembru sledeće godine dođu u Beograd potpuno remontovani i sa novim agregatima.

"Još se gleda koja će od te dve opcije da bude prihvaćena, mi gledamo šta je za nas lakše, bolje, i tako ćemo i da postupimo", naglasio je premijer.

Naveo je da je sa kompletnim vojnim vrhom industrije i Sergejem Šojguom imao veoma dug sastanak i da je na sastanku ponovio stav o vojnoj neutralnosti naše zemlje.

"Unapredili smo naše veoma dobre prijateljske odnose. Najvažnije je što ćemo da pravimo zajedničke planove trogodišnje i petogodišnje zajedničke saradnje, zato što smo mi zemlja kojoj je potrebno mnogo i želela bi sve odjedanput, ali to nije moguće", poručio je premijer.

U šaljivom tonu, Vučić je rekao da su "naši iz Ministarstva odbrane tražili sve moguće rakete", a da je on u jednom trenutku rekao: "Pa, samo što niste tražili nuklearno oružje", na ššta se, kako kaže, nasmejao i Šojgu.

"Naravno, niko nije to tražio. Tražili smo rakete koje ima samo Rusija u ovom trenutku. Što se tiče protivvazdušnih sistema, dogovor je da na protivvazdušnim sistemima radimo zajedno. Pričali smo i o 'buku' pre svega, i o 'buku M2' i o 'tunguski', ali za 2018. godinu, što je za godinu dana", rekao je Vučić.

Dodao je da misli da je urađen ogroman posao za našu zemlju, "sve što smo pričali decenijama, 29-30 godina".

Vučić je podsetio i na to da helikopteri nisu bili nabavljani 35 godina, pa su ove godine stigli u Srbiju.

Prema njegovim rečima, bilo je reči i o drugim aspektima saradnje u oblasti vojne industrije.

"Mi smo i danas mogli da uzmemo buk 1, 2 po tržišim cenama. Nemamo mi tih para u ovom trenutku, to je 500 miliona, pa bolje da sačekamo 2018, pa opet nešto da dobijemo", primetio je Vučić.

"Vojnom neutralnošću čuvamo nezavisnost" 

Istakao je da je ponosan, srećan i veoma zadovoljan, jer su, kako je rekao, generacije ljudi u Srbiji, generacije političara obećavale uvek isto i nikad niššta niko nije ispunio.

"Ja imam tu sreću da smo politikom vojne neutralnosti, politikom čuvanja svoje nezavisnosti, da štitimo svoju slobodu, da umemo da izdržimo pritiske sa različitih strana, uspeli da dođemo dotle da i svoju zemlju ojačamo do te mere da ni sami u to doskora nismo na takav način verovali", zaključio je Vučić.

Naglasio je da se pozicija Srbije kao neutralne države neće menjati.

"Nadam se da možemo da unapredimo našu saradnju – političku, ekonomsku, vojnu – do veoma visokog nivoa. Nadam se da ćete biti naš gost u Beogradu, a mi ćemo biti dobri domaćini. Potpuno sam siguran da će između naših naroda i država uvek biti veoma dobri odnosi i najbolja saradnja", rekao je Vučić Šojguu.

"Još jednom želim da potvrdim da ostajemo neutralna država, što sam već rekao u Briselu, Vašingtonu. To je naš stav, niššta se nije izmenilo kada je to u pitanju", istakao je Vučić.

On je Rusima čestitao Novu godinu i izrazio nadu da će ona doneti bolju situaciju u zemlji.

Šojgu je u pozdravnoj reči poželeo dobrodošlicu Vučiću na srpkom jeziku.

U neformalnom razgovoru, on je rekao da bi zajedničke letno-taktičke vežbe "Bars", koje su održane u oktobru u Srbiji, trebalo da postanu godišnji događaj. Ruski ministar odbrane je zahvalio srpskom premijeru za podršku u humanitarnoj organizaciji u sirijskom Alepu.

broj komentara 105 pošalji komentar
(petak, 23. dec 2016, 11:25) - anonymous [neregistrovani]

naoruzavanje

Bravo za vlast sto ulaze u vojsku Srbije!Svako ko misli na bezbednost svoje zemlje,mora da kupuje oruzje.Nikad se ne zna...

(četvrtak, 22. dec 2016, 12:50) - anonymous [neregistrovani]

@-Ne razumem,

Да, народ је и до сада плаћао али ништа није видео од тог плаћања...Народ воли, да кад већ држави плаћа да и види нешто да је држава корисно урадила са тим парама...

(četvrtak, 22. dec 2016, 12:31) - padobranac [neregistrovani]

AirPolice

Ovi avioni su potrebni za zadatke obezbedjenja neba. PVO sistemi sluze za obaranje aviona i zemlja koja nema lovacke avione zvanicno nije u stanju da obezbedjuje vazdusni saobracaj iznad svoje teritorije. U tom slucaju ima dve mogucnosti, ili da prepusti nekom drugom cuvanje svog neba, sto u nasem slucaju kosta oko 30-40 mil. evra godisnje ili da zatvori vazdusni saobracaj od kojeg na kontu naplate preleta godisnje zaradimo vise od 50 mil. evra.

(četvrtak, 22. dec 2016, 10:55) - Neny [neregistrovani]

Poklon?

Mene je baka ucila da u zivotu nista nije "dzabe"! Kao sto su nekada americki "pokloni" imali ugradjenu politicku cenu, ubedjen sam da i ovo nije za lepe oci......

(četvrtak, 22. dec 2016, 10:25) - Zare Srbin [neregistrovani]

Ne razumem,

Kakve su ovo cestitke i pohvale premijeru i po kojoj zasluzi??? Pa valjda narod placa za ovo naoruzanje a ne premijer iz svog dzepa tako da ne razumem ove neke komentare. Hvala na prostoru

(četvrtak, 22. dec 2016, 10:20) - brle [neregistrovani]

šta reci

Aman ljudi, ja sam služio u JNA 1980 i tada je tenk T 72 bio aktuela pored vec zastarelih T 34. MIG 29 je vrlo dobar avio ali teritorijalno maloj zemlji kao što je srbija on realno netreba. Nama treba samo dobra PVO odbrana i ništa više. Umasto svega ovoga, ako su hteli Rusi da nam pomognu trebali su da nam prodaju 2-3 sistema BUK, S-300 ili S-400 i ništa više.

(četvrtak, 22. dec 2016, 10:13) - anonymous [neregistrovani]

dobar potez

iako bih rado negodovao trosenje novca u vojne svrhe, kad nam skripe svi ostali savovi, ipak pozdravljam tu cinjenicu i nadam se da ce Srbija kao bezbednosno atraktivna drzava imati i vecu ekonomsku korist od toga.
Mnogo ce zavisiti od politickog kursa novog americkog predsednika, koji bi mogao da uskrati pomoc bahatim politicarima na Kosovu u Sarajevu i Zagrebu. Vreme je za bolja vremena!

(četvrtak, 22. dec 2016, 10:12) - милојко [neregistrovani]

поклон

а рекоше да ће то бити поклон. и молим Вас да понекад и објавите понеки коментар који Вам се баш и не свиди.

(četvrtak, 22. dec 2016, 10:01) - Dragan Stanković - Stane [neregistrovani]

Migovi, migovi...

Sve ovo sjajno zvuči, osećam ponos koji nisam dugo osećao prema Srbiji. I pored toga, voleo bih: da sam u delegaciji video i neku uniformu, jer ovo je posao za profesionalce, i nisam nikakav stručanjak za ova pitanja, ali bih više voleo da smo bar deo para dali za PO. Ove S300 malo me podsećaju na dame u godinama, nisu loše ali nije to - to. Naravno, ovo samo uzgred, imam osećaj da nam je posle dugo godina nebo više plavo...
Uzgred, oni MIgovi koje je nato skidao su bili više mašine za pranje veša, nego ozbiljne letilice. To sve je podsećalo na 1941 godinu, kada su nas Švabe napale, a naša vojska preplavljena njihovim ljudima...

(četvrtak, 22. dec 2016, 08:44) - Aleksandar [neregistrovani]

Mig 29

Imali smo iste avione 1999 pa nam ih je NATO poskidao sa neba. Nama treba BUK-M2