Vučić: Napredak u istrazi o slučaju Jajinci, stvari ozbiljnije nego što se mislilo

Došlo je do pomaka u istrazi o slučaju Jajinci, kaže premijer Aleksandar Vučić za RTS. Najavljuje promene u službama bezbednosti. Stranci imaju agente u srcu policije i politike, ali špijuni neće upravljati Srbijom. EU nam je od suštinskog značaja – to se ne menja, ističe premijer. Biće izgrađeno još 200 kilometara auto-puta do kraja mandata Vlade, kaže Vučić.

Aleksandar Vučić je, gostujući u emisiji Upitnik, rekao da nema dokaza o atentatu kada je reč o oružju pronađenom u blizini njegove porodične kuće u Jajincima.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Upitnik

"Nisam očekivao da će policija da napreduje, sinoć su napredovali. Očekivao sam da se nikada ništa neće naći. To bi budala pomislila da neko baca bombe kao jabuke i kruške. Došlo je do iskaza pojedinih lica koja su prošla detektor laži, a jedna osoba je potvrdila i u pisanoj formi", napomenuo je Vučić.

Dodao je da će dalje o tome govoriti državni organi.

"Stvari su ozbiljnije nego što smo mislili, ali videćemo. I videćemo ko je i koliko novca dobio. Mislim da sam malo preterao što sam ovo rekao", naglasio je premijer.

"Navešću jedan primer. One večeri kada je pronađeno oružje, pronađen je i automobil. Pre nekoliko meseci je nekoliko lica privedeno zbog opservacije stana mog brata. A njihovi dokumenti su nađeni i u tom automobilu", naglasio je Vučić.

Vučić je ponovio da nikada nije ni pomenuo reč "atentat" ,za razliku od 1. 12. 2004. godine, kaže, kada je list Pres objavio da se dogodio pokušaj atentata na Borisa Tadića.

"Izlazi Pres, Mišković vlasnik. Urednici Kesić, Marjanović, Vučićević. Naslovna strana 'Atentat na Tadića', a počinilac Miroslav Cimpl, službenik ambasade SAD. Uplašio ih je, izgleda, šnaucer koji je sedeo na zadnjem delu automobila i nije se osmehnuo. Cimpl je dobio 20 dana zatvora. Nikakvog oružja nije bilo", podsetio je Vučić.

Ukazao je da pronađene bombe ubijaju u prečniku od 12 do 18 metara, dodajući da ne mora ni da kaže šta se sve radi "zoljom".

"Kako oni koji su izmišljali atentate gde ih nije bilo imaju obraza da se sprdaju sa onim što je pronađeno", rekao je Vučić i dodao da niko nije ni pominjao atentat na predsednika Vlade.

"Ne pada mi na pamet da ulazim u slobodu štampe", rekao je premijer. 

"Ambasada SAD nema veze sa mojom bezbednošću" 

Upitan da prokomentariše nedavne izjave ministra Vulina u vezi sa ambasadom SAD, Vučić je rekao da ne misli da američka ambasada ima bilo kakve veze sa njegovom i bezbednošću njegove porodice.

"Biću jasan – ne mislim da sa mojom i bezbednošću moje porodice ikakve veze ima ambasada SAD. I tu je (ministar Aleksandar) Vulin pogrešio. Ali sve ostalo što je rekao je tačno", rekao je Vučić.

Ostalo što je Vulin naveo, dodao je, bilo je tačno – slika sa Lidijom Udovički, uzimanje operativnih podataka i "„Savamala demolišn tim" u ambasadi SAD...

Dodao je da ne voli da "kuka o tom pitanju", ističući da mu je važno da mu porodica bude zaštićena. 

"Na ulici sam odrastao, sad da izigravam pod stare dane mangupa i da glumim heroja – ne pada mi na pamet. Kada sam govorio o Crnoj Gori, govorio sam istinu, svidelo se nekom ili ne. Srušili bi se mnogi snovi mnogih ljudi. Govorim i o mehanizmu i o ljudima i o mnogo čemu. Bolje da dalje ne govorim", napomenuo je Vučić.

Premijer je rekao da je tačno da mu je brat Andrej slaba tačka, te objasnio da veruje da stoga dobar deo onih koji ga napadaju "igra na tu kartu".

"Tačno je da mi je brat slaba tačka i volim ja njega i on mene. Smeta im čovek samo zato što svoga brata voli. On se ne bavi politikom i pogrešio je samo zato što je jednom rekao da mu smetaju i Davenport i Saša Janković i to mu nikada nisu oprostili", rekao je Vučić.

Navodi da je njegov brat Andrej završio Ekonomski fakultet i da 20 godina radi na istom mestu, da žive čak i skromnije nego ranije, te svima koji tvrde da je nelegalno radio poručuje da to dokažu.

"U medijima su nas nazivali i 'kokainska braća', a nikada drogu nismo ni probali", rekao je premijer.

"Špijuni neće upravljati ovom zemljom"

Govoreći o pripadniku UKP-a koji je stranim službama odavao informacije, premijer je rekao da zna ime tog agenta, ali i da zna ime agenta strane službe koji je uzimao podatke, ali da "neće o tome do govori".

"I postojala su lica koja su nosila 'Savamala demolišn tim' na proslavi u američkoj ambasadi", rekao je Vučić.

Rekao je da neće da govori o imenima, ali da može da se složi s ocenom da stranci imaju svoje agente "u srcu policije i politike".

"Upravo zato se svom žestinom borim za nezavisnu i suverenu Srbiju", dodao je Vučić i poručio da špijuni neće upravljati ovom zemljom.

Vučić je dodao da je "za izmišljanje priča oko Savamale" do sada dato šest miliona evra raznim nevladinim organizacijama. 

Rekao je da je svojim očima video šta je spremano za Crnu Goru, dodajući da može da potvrdi građanima Srbije da su pripremane teške stvari.

Komentarišući navode specijalnog tužioca Crne Gore da su za te pripreme odgovorni dvoje Rusa, Vučić je rekao da ne može da govori o tome.

"Naneo bih štetu i Crnoj Gori i Srbiji. Ne bih ništa da govorim na tu temu", naglasio je premijer.

"EU nam je od suštinskog značaja, to se ne menja"

Premijer kaže da nije čuo kada je šef diplomatije Ivica Dačić izjavio da će Srbija, ako bude morala da bira između EU i Rusije, izabrati Rusiju.

"Politika Srbije je da smo na putu ka EU, znam da je popularnost Unije u Srbiji trenutno na najnižem nivou, ali voleo bih kada bi građani Srbije shvatili da nam je Unija od suštinskog značaja", rekao je Vučić.

Dodao je da se radi na odblokiranju dijaloga u Briselu, ali da je u svemu tome važno da osvojimo vrednosni sistem koji postoji u EU.

"Znate zašto su mnogi u Rigi na skupu 16 + Kina želeli da ugovore bilateralu sa Srbijom, zato što Srbija napreduje, i svi su zainteresovani za saradnju. Dobio sam šest poziva za odlazak u zemlje EU, je li to malo?", zapitao je premijer.

Dodao je i da smo se sa Rusijom sastajali više nego u ranijem periodu, s Kinezima takođe, s Amerikancima na najvišem nivou, ali, kako je primetio, "sve to možete ako pokažete da štitite i čuvate sebe i ne dozvoljavate da vas gaze.

Premijer je istakao da Srbija strateški mora da ima dobre odnose sa SAD i sa Rusijom.

Konstatujući da postoje komplikovani odnosi, podsetio je da je Srbija vojno neutralna, da ima dobre odnose sa NATO-om preko Programa partnerstva za mir, i da ima dobre i sve bolje odnose sa ruskom vojskom, kao i beloruskom.

Srbija, prema njegovim rečima, želi unapređenje vojne saradnje, kao i vojno-ekonomske saradnje, te je najavio da će uskoro otputovati u Brisel na sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

"Nama je NATO važan jer je dao garancije za zaštitu građana na Kosovu i Metohiji", podvukao je premijer i ponovio da nam je EU od suštinskog značaja.

"Lično smatram i voleo bih da građani sem emocija čuju šta mislim, jer vodim vladu, gledam finansije i vrednosti", naglasio je Vučić.

Kada je reč o otvaranju poglavlja, premijer je rekao da će i večeras imati razgovore s tim u vezi.

Prema njegovim rečima, brojne posete Kini, sastanci sa najvišim funkcionerima Rusije i SAD dobro govore o Srbiji, ali je to moguće samo ako pokažete da štitite i poštujete sebe, da ne dozvolite da vas gaze i da je Srbija ispred svega.

Odgovarajući na pitanje o eventualnom kandidovanju na predsedničkim izborima 2017. godine, premijer je rekao da nije zainteresovan.

Prema njegovim rečima, Srbiji je potreban predsednik države koji će se dopunjavati s vladom kojom rukovodi.

Napomenuo je i da veoma poštuje rad predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Ponovio je, ironično, da čestita svim kandidatima opozicije, samo još, primetio je, "da ih izborna komisija proglasi za pobednika i da ne zovu strane ambasadore u izbornoj noći".

"Nije katastrofa ako se ne otvore dalja poglavlja"

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine kao uslovu za otvaranje novih poglavlja, premijer je rekao da misli da će biti otvorena dalja poglavlja, ali da nije katastrofa ako se to ne desi već je važno da sprovedemo potrebne reforme.

Srbija je, prema njegovim rečima, spremna da otvori poglavlja oko javnih nabavki, prosvete i obrazovanja, kao i mnoga druga.

Kada je reč o telekomunikacijama, premijer kaže da Albanci na Kosovu imaju svoj pozivni broj koji su uzeli od Monaka, a da mi i dalje držimo Telekomovu mrežu za naše ljude na severu pokrajine.

Podsetio je da je Srbija izgubila svoje vojno prisustvo na Kosovu i Metohiji 1999. godine, da je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost 2008, i da se sada u tim okvirima krećemo.

"Za nas je najvažnije šta će Srbi da imaju. Tražili smo da se njima ne uvodi novi pozivni broj, kao i da u naredne tri godine, pre nego što dođe do daljih privatizacija u telekomunikacijama, imamo pravo na našu mobilnu mrežu. Na severu imamo predajnike, ali nam ne daju za centralno Kosovo", objasnio je Vučić.

Kada je reč o "Trepči" i Gazivodama, naglasio je da je to pitanje imovine i da o tome nije pregovarano.

"To su stvari koje nisu lake, ali ako bude bilo razumevanja u EU, možemo postići dobre rezultate", uveren je premijer.

"Braća Bitići ubijena zločinački, bez krivice"

Premijer je rekao da bi dao sve da se istraži ubistvo braće Bitići, jer ne želi da država krije ubice i zločince, i odbacio je insinuacije da istragu usporava to što je u slučaj bio uključen bivši komandant Žandarmerije Goran Radosavljević Guri, sada funkcioner SNS-a.

"Dao bih sve da se taj zločin istraži, jer nikada neću da krijem ubice i zločince, jer je to nedozvoljivo, katastrofa, i sve najgore govori o državi", rekao je Vučić i istakao da je zločin protiv braće Bitići strašan, da su ubijeni bez krivice i da nisu učinili bilo kakav zločin protiv Srba.

Rekao je i da je sve radio, više nego bilo ko drugi, da se ubice pronađu i da će nastaviti to da radi, navodeći da je time jasno stavio do znanja šta je srpska politika.

Vučić je istakao da je slao i ministra Nebojšu Stefanovića i bivšeg ministra Nikolu Selakovića na mesta na koja se ljudi ne šalju lako, da bi došli do informacije o zločinu.

Činjenica je, rekao je Vučić, da je Guri bio veliki prijatelj NATO-a i SAD posle ubistva, te da je 2001. godine, zajedno sa američkim ambasadorom, bio u Briselu u sedištu NATO-a, a odatle išao i u NATO bazu u Štutgart, kod komandanta NATO-a.

"A sada, zato što je član Vučićeve partije... Kako vas nije sramota, šta mislite, da nemam obraza, da ću da trpim da me neko šutira u glavu, da ne smem da odgovorim činjenicama? Važnije mi je šta će ljudi u Srbiji da misle nego dan života, a kamoli dan vlasti", rekao je Vučić.

"Nikad neprijatelj Amerike i ubica američkog naroda ne bi dobio poziv u NATO", podvukao je Vučić i dodao da 13 godina niko nije uradio ništa po tom pitanju, a da je sada "Vučić kriv".

Premijer je rekao da su tri rođena brata ubijena, "poslagana kao sardine u jedan grob, a da ništa loše nisu uradili".

"Još 200 kilometara auto-puta do kraja mandata" 

Vučić naveo da se, kada je reč o auto-putu od Ljiga do Preljine, radi o višim standardima, "evropskim ili svetskim, kako god hoćete".

Poručio je da ostaju da se urade još tri deonice, od kojih su dve već ugovorene sa kineskim "Šandongom". Dodaje da postoje određeni problemi sa projektovanjem i eksproprijacijom, ali navodi da se to sve rešava.

Vučić je rekao da će za petnaestak dana da otvori i deonicu Pirot–Dimitrovgrad i da se i istočni krak Koridora 10 završava brzo.

Premijer navodi da insistira na izgradnji auto-puta Niš–Priština, jer bi to Niš pretvorilo u regionalni centar.

"Moramo da razvijamo građevinsku industriju da bismo isporučili najbolje moguće rezultate", poručuje Vučić.

Od početka mandata nove Vlade  je otvoreno više od 100 kilometara puta, kaže Vučić, dodajući da računa da će se do kraja mandata izgraditi još više od 200 kilometara puta, što je, kaže, "više nego u vreme Broza".

Odgovarajući na opasku da je za vreme Broza za tri godine izgrađena deonica auto-puta od Beograda do Zagreba, a deonica Ljig–Preljina je građena više od četiri godine, rekao je da je danas otvorena deonica mnogo teža.

"Na deonici Beograd–Šid nemate nijedan tunel. Nije isto premostiti Sićevačku klisuru i gurati kroz ravnicu", naglašava premijer.

Ukazuje da imamo najveći problem sa srpskim preduzećima, jer, kako kaže, naši izvođači uzimaju sledeći posao da bi vratili dugove od ranije.

"Levosoje – Srpska Kuća smo mogli da završimo do marta, a završićemo u decembru, jer se naše komapnije nisu dogovorile", napominje Vučić.

Podsećajući da je danas otvorena deonica Ljig–Preljina, Vučić je rekao da treba da budu završene još tri: dve ranije potpisane sa Kinezima, Obrenovac–Ub i Lajkovac–Ljig, te Obrenovac–Surčin.

Kako je naveo, za deset dana će otvoriti 12 kilometara puta od Proseka do Bancareva, jer su pri kraju radovi na tunelu Bacarevo, te će otvoriti i put Pirot–Dimitrovgrad za 15-20 dana, a da onda ostaje samo obilaznica do granice sa Bugarskom.

Naveo je da će sledeće godine biti završen projekat auto-puta Novi Sad – Ruma – Šabac i da će posle početi izgradnja.

"Dolaze nam zlatne godine"

Vučić kaže da je namera da se nezaposlenost spusti na prosek EU, ispod 12 odsto.

Naveo je da Srbija ima milijardu i 382 miliona evra investicija, a nije prodala ni Aerodrom ni "Telekom".

"Mi smo u regionu apsolutno vodeća sila po tom pitanju", naveo je premijer.

Ukazao je na to da u mnogim mestima lokalni budžeti imaju suficite a ne deficite, zahvaljujući fabrikama, i dodao da Srbija ima potencijal za rast.

Kaže da nam dolaze godine koje je on nazvao "zlatne godine" i da ne vidi ozbiljnije probleme u vezi sa tim osim unutrašnje i regionalne stabilnosti.

Govoreći o kineskim investicijama i o Železari, Vučić je rekao da su mu iz zemalja EU "solili pamet", ali su i oni pokušavali da dovedu Kineze.

Rekao je da će da moli Kineze i za RTB "Bor" jer je od "molbe i kukanja bilo vajde". Kako je rekao, dosad su svi bili previše ponosni da mole, a njemu nije teško i nastaviće. Podsetio je da je zbog Železare trput išao u Kinu da ga danas glava manje boli.

Premijer je rekao da Srbima nikada neće biti dobro, "jer nam ni Novak Đoković nije dobar".

Kaže da je srećan što je danas na otvaranju auto-puta video ljude koji su se iskreno radovali uspehu Srbije. Dodao je da će neka deca moći da ostanu u tom kraju jer će i neki investitori hteti da dođu u taj kraj.

Kaže da ne očekuje priznanja, ali da ga zanimaju rezultati i brojevi za koje svetske organizacije kažu da su čisti.

"Stanje javnih finansija najbolje u istoriji" 

Podsetio je da je MMF rekao da se dobri ekonomski rezultati u Srbiji nastavljaju i da je inflacija umerena uprkos porastu zarada u privatnom sektoru.

"Ako ovo kaže MMF, a ne Srbija, onda je to odlično. Mi tražimo izvore rasta. Što je naš rast veći, to više možemo da uložimo, a da nam javni dug ne raste. Imamo potpunu likvidnost budžeta i javnih preduzeća", kaže premijer.

Napominje da je, kada je bio ministar 1998. godine, po šest meseci čekao da se nešto naplati, "a sad se sve odmah isplaćuje".

"Mislim da ćemo u istoriji Srbije imati najbolje stanje javnih finansija ove godine. Naši ljudi koji rade u Nemačkoj i Austriji znaju da moraju biti stabilne javne finansije ako se gradi", rekao je Vučić i dodao da imamo najveći izvoz u istoriji, u iznosu od 1,2 milijarde.

Govoreći o povećanju plata i penzija, Vučić je rekao da će prosvetni radnik koji je dosad imao 50.000 dinara sada imati 53.000 dinara.

"Kada 5.000 dinara date penzionerima, to je prosečno dva odsto povećanje. Povećanje od 1,5 odsto je oko 400 dinara mesečno", rekao je premijer.

Odgovarajući na pitanja opozicije i penzionera koji pitaju kada će im penzije biti vraćene na nivo iz 2014. godine, premijer je rekao da "ne možemo da vraćamo nešto što nemamo".

Prema njegovim rečima, 74 odsto njih će imati penzije veće nego ikada ranije.

"Ja sam penzionerima najzahvalniji jer razumeju šta je država. Hoću da izguramo ceo postupak sa MMF-om i da budemo oprezni. Ne postoji ćup iz kojeg neko vadi novac. I dalje iz budžeta finansiramo sa 30 odsto svaku penziju", napominje premijer.

Број коментара 53

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво