Džozef Bajden u Beogradu

Potpredsednik SAD Džozef Bajden boravio je u poseti Beogradu, gde se sastao sa srpskim državnim vrhom. Američkog zvaničnika dočekao je na aerodromu premijer Aleksandar Vučić, a u Palati "Srbija" priređen je svečani državni doček uz intoniranje himni.

19.40 - Džozef Bajden sa premijerom Vučićem otišao u obilazak Skadarlije.  

18.50 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom u Palati "Srbija".

18.00 - Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Džozefom Bajdenom, Aleksandar Vučić poručio da su bilateralni odnosi Srbije i SAD na uzlaznoj putanji. Bajden izrazio saučešće porodicama žrtava NATO kampanje.

16.15 - Delegacija potpredsednika SAD Džozefa Bajdena stigla ispred Palate "Srbija", gde je američkog zvaničnika sačekao premijer Srbije Aleksandar Vučić, nakon čega sledi sastanak u četiri oka.

14.20 - Posle dočeka hlebom i solju na aerodromu, u Palati "Srbije" biće priređen zvanični doček za američku delegaciju.

14.05 - Avion potpredsednika SAD sleteo na beogradski aerodrom.

Džozefa Bajdena je uz intoniranje himni, počasnu gardu i crveni tepih, ispred Palate "Srbija" dočekao premijer Srbije Aleksandar Vučić.

U delegaciji su bili još i potpredsednici Vlade Srbije Ivica Dačić, Nebojša Stefanović i Zorana Mihajlović, ministar odbrane Zoran Đorđević i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Posle razgovora dveju delegacija, zatim razgovora u četiri oka Vučića i Bajdena iza zatvorenih vrata, premijer i potpredsednik SAD su se obratili novinarima.

Džozef Bajden je u Beograd stigao oko 14 časova, u društvu supruge Džil i unuke, ali i sa delegacijom u kojoj je više od 400 ljudi. Na aerodromu su ih dočekali predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

Gosti su, tradicionalno, posluženi pogačom i solju, uz postavljenu Gardu Vojske Srbije i crveni tepih.

Džozef Bajden se sastao premijerom Aleksandrom Vučićem i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Tokom boravka potpredsednika SAD u Beogradu na snazi su bile sve neophodne bezbednosne mere, kakve su već viđene i prilikom prethodne, prve posete Beogradu, 2009. godine.

Palatu "Srbija" nadletali su helikopteri, a saobraćaj na Bulevaru Mihaila Pupina je bio zatvoren, što je vidljiv deo inače opsežnih mera bezbednosti.

Dolazak potpredsednika SAD Džozefa Bajdena kasnio je nekoliko sati zbog lošših vremenskih uslova u SAD. 

U odlazećoj američkoj administraciji Bajden je zadužen za Balkan, a u svoju drugu posetu Beogradu stigao je neposredno po formiranju nove vlade.

Bajden se danas po drugi put sastao sa premijerom Vučićem od septembra prošle godine, kada su se sastali u Vašingtonu.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи