Саучешће Бајдена породицама жртава НАТО кампање

Потпредседник САД Џозеф Бајден је на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Александром Вучићем у Београду изразио саучешће породицама које су изгубиле вољене током НАТО кампање. Премијер Србије изјавио је после састанка са Бајденом да су билатерални односи Србије и САД на узлазној путањи.

Премијер Србије Александар Вучић поручио је да очекује значајну подршку САД у очувању мира и стабилности у региону, без чега нема бољег живота за грађане и економског напретка.

"До сукоба се дође врло лако, једна искра и ми сви смо ушли у хаос, и морамо да посветимо више енергије очувању мира и стабилизацији, и захваљујем Бајдену на подршци", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са Џозефом Бајденом, који борави у посети Београду.

Навео је да је сигуран да САД желе миран и стабилан Западни Балкан, а да ће Србија учинити све што може да томе допринесе.

Вучић је рекао да је управо о регионалној стабилности највише говорио са потпредседником САД.

Захвалио је САД и на подрши европском путу Србије и нагласио да ће се Србија трудити да испуни све што су њене обавезе.

Вучић је рекао да је са Бајденом разговарао о три важне теме – билатералним односима САД и Србије, дијалогу Београда и Приштине и могућем напретку у будућности, као и регионалним односима и европском путу Србије.

Додао је да је разговарао о односима између Срба и Албанаца и информисао Бајдена да ће Србија за месец дана угостити премијера Албаније Едија Раму и албанске представнике са КиМ, те бизнисмене, јер Србија жели да на бизнис форумима и пословним састанцима развија нашу земљу и обезбеди већи раст привреде, чувајући државне и националне интересе.

"Говорили смо, желећи да оставимо прошлост иза себе и да гледамо у будућност, о свему што се дешавало у прошлости у протеклих 30 година и многи су и у тим односима Срба и Албанаца чинили, рекао бих, бројне грешке и за нас као народ и Владу Србије и за мене лично никад није представљало проблем да преузмемо ту врсту одговорности за грешке које су чинили наши сународници", рекао је Вучић.

Он је навео да верује да ће то исто урадити и други, јер је страдало много Срба и Албанаца, те да се то у будућности неће поновити.

"Верујем да имамо другачију будућност испред себе и нешто о чему можемо да се договарамо, а не да гледамо преко нишана", рекао је Вучић.

Премијер је рекао да су билатерални односи САД и Србије на узлазној путањи, да има све више инвеститора из те земље у Србији, иако се о томе не говори довољно.

"Осим за НЦР, који запошљава око 2.500 са вишим платама од просечних, недовољно се зна о инвеститорима из САС, што је наша кривица", рекао је Вучић.

Додао је да верује да ће се унапредити правни поредак, како би Србија могла да привуче још инвеститора.

"Верујем да ћемо Србију уредити у складу са правима демократског друштва и да ће правни систем функционисати ефикасно, да амерички инвеститори буду сигурни у своје инвестиције", рекао је Вучић.

Он је истакао огроман значај очувања мира и стабилности, наводећи да без тога нема доброг живота грађана.

Србија је, рекао је, на храбар начин почела да решава економске проблеме, да се суочава са банкротством, и кроз мере фискалне консолидације успела да се избори тако да сада имамо суфицит у буџету, и раст већи од 2,6 одсто, иако је било предвиђено да има само 1,2 одсто.

"Очекујемо да у будућности обезбедимо бољи живот за грађане, а то је од кључног значаја за регионалну стабилност", поручио је Вучић.

Бајден: Србија камен темељац за регион

Потпредседник САД Џозеф Бајден поручио је да је Србија кључни политички и економски камен темељац за цео регион.

Бајден је истакао да је уједињен и миран регион Западног Балкана изузетно битан за целу Европу, а у том смислу је говорио о значају Србије за регион.

"Србија представља кључни камен темељац, политички и економски, за цео регион и лидерство Србије изузетно је важно за овај део Европе", поручио је Бајден и додао да изузетно поштује и лидерство Александра Вучића, које је показао, како је рекао, у важним ситуацијама.

"Господине премијеру, прешли сте огроман пут да бисте своју земљу учинили победником на многим пољима. И председник Обама и ја поштујемо лидерство које сте показали у многим тренуцима, посебно у односима са Хрватском", рекао је Бајден, обраћајући се Вучићу.

"Похвалио сам премијера што је учинио напоре на ширем помирењу у региону, мислим на посету Сребреници и потписивање Декларације са Хрватском, за шта треба много политичке храбрости и лидерства", рекао је потпредседник САД.

Он је истакао да Србија мора да буде део демократске Европе.

Неки моменти наше заједничке историје били су изузетно болни, рекао је Бајден и додао да је срећан што је у односима Србије и САД отворено ново поглавље.

"Изражавам саучешће свим породицама које су изгубиле своје вољене у НАТО кампањи", рекао је Бајден.

Моја посета је кратка, али мислим да смо много постигли. Знамо се дуго, Обама и ја поштујемо лидерство у важним ситуацијама“, додао је Бајден.

Бајден наводи да је у Србију последњи пут дошао 2009. године, само неколико месеци откако је Обама постао председник, а тиме су, како каже, желели да покажу значај региона.

Како каже, протекле три деценије је гледао све суседе Србије „– Хрватску, Косово и друге у окружењу.

Након тога Бајден је испричао како се сусрео са Титом у Сплиту. 

"То је била моја прва посета, био сам после много пута. Из прве руке сам био сведок првог напретка у релативно кратком периоду. Био сам 2009. године и САД су посвећене народу Србије", рекао је Бајден.

"Након тога сам био много пута и верујем да је ово данас, ове године, овај период права могућност за Србију. Ја сам из прве руке сведок великог напретка Србије у кратком периоду", рекао је потпредседник САД и додао да је његова земља посвећена подршци народу Србије и начину њеног даљег напретка.

"То не чинимо зато што смо племенити, већ зато што је у интересу САД да Србија напредује", казао је Бајден и додао: "Ја заиста у то верујем."

Србија, према његовим речима, једноставно мора да буде демократски део ЕУ, јер је то у интересу Србије и Европе, као што је у интересу Европе да буде "јединствена и у миру".

"Ми радимо на томе да променимо те околности и претворимо у реалност. Србија је успешна, има своје лидерство и то је од кључне важности", казао је Бајден.

Осврнувши се на дугу историју односа САД и Србије, амерички потпредседник је констатовао да ти односи некада нису били добри, да су неке ствари, како је рекао, биле болне.

Али, истакао је, поносан је што је започело ново поглавље на обостраном поштовању.

Говорећи о привредној сарадњи, Бајден је рекао да скоро да нема правила, али да постоје одређени услови када глобалне компаније хоће да инвестирају само у земљама где постоји владавина права и транспарентност инвестиција.

У САД, тврди, постоји интересовање за директне инвестиције у Србију.

"Имате талентовано становништво и зато САД стоје иза тога да помогну на путу Србији ка ЕУ и реформе које је усвојила Влада. Предвиђање већег раста значи још веће инвестиције из САД", рекао је Бајден.

"Ја вам честитам и желим да Србија отвара нова поглавља за преговоре са ЕУ. То су важни кораци да Србија уђе у систем који ће бити отворен за свакога, владавина права је кичма свих успешних демократија, а једноставно речено, економски напредак иде са демократијом", рекао је потпредседник САД.

Али, како је приметио, успешна демократија подразумева и слободу штампе и то, како је рекао, чине људи.

"То грађанство друштво и слободно изражавање дају основу бољем животу. Морају бити стимулисани и охрабрени. Представници грађанског друштва су посебно забринути растом корупције и разговарали смо како можемо да унапредимо наше билатералне односе", рекао је Бајден.

Осврнувши се на дугу историју односа САД и Србије, амерички потпредседник је констатовао да ти односи некада нису били добри, да су неке ствари, како је рекао, биле болне.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво