Konsultacije o otvaranju poglavlja 23 i dalje traju

Dan nakon što se zemlje članice Evropske unije nisu dogovorile o otvaranju poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom i dalje traju konsultacije po tom pitanju u Briselu, jer se za dva dana održava sastanak ambasadora.

Na sastanku ambasadora mogla bi da se dobije saglasnost Britanije i Hrvatske i tako bi se istog dana eventualno organizovala Međuvladina konferencija i otvorila nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom.

Velika Britanije nija dala saglasnost iz tehničkih razloga zbog Bregzita, a hrvatski razlozi su suštinski pa je to još uvek neizvesno.

Hrvatska je ranije odobrila nastavak priprema za otvaranje poglavlja 23, uz dogovor sa Evropskom komisijom, da neki od zahteva budu ugrađeni u zajedničku pregovaračku poziciju Unije.

Zagreb sada insistira i da se u tekst prelaznih merila, koje Srbija treba da ispuni tokom pregovora, unese pitanje odštete za žrtve ratnih zločina i rešavanje pitanja nestalih, što nije bilo prihvatljivo za Evropsku komisiju i druge zemlje članice.

U Briselu kažu da je moguće da se poglavlja 23 i 24 otvore 30. juna, a ako ne bude saglasnosti do tada, biće otvorena u julu ili septembru.

broj komentara 7 pošalji komentar
(utorak, 28. jun 2016, 13:16) - anonymous [neregistrovani]

Re Pogljavlja

Rusiju niko ne voli u EU ,sto vise se priblizimo sa Rusima jos vise cemo se udaljiti od EU na zalost .

(utorak, 28. jun 2016, 12:33) - anonymous [neregistrovani]

Re Poglavlja

Milane Lalo druze moj ,losa je tvoja ideja!Kad bi se ostvarila da Rusija izgradi baze u Srbiji e onda tek bih mi Srbi bili dno dna!Vrata EU bih se nama odmah zatvorila i mnoga druga vrata sveta!Uveren sam da bi cak i letovi ER Srbije za Ameriku bili ukinuti! Boze koju suludu ideju imas!

(utorak, 28. jun 2016, 11:18) - anonymous [neregistrovani]

Nikako

Nikako u takVu EU.

(utorak, 28. jun 2016, 11:12) - anonymous [neregistrovani]

NE u taku EU

nikako!

(utorak, 28. jun 2016, 10:03) - milan lala [neregistrovani]

Poglavlja

Ja mislim da bi konsultacije Srbije sa Rusijom oko brzog otvaranja Ruske vojne baze u Srbiji , expresno skaratile konsultacije u Briselu oko otvaranja ne samo ova dva poglavlja nego svijuh poglavlja onako djuture. Stvar je sasvim prosta: ili da se otvore sva poglavlja sa EU onako djuture, ili da mi otvorimo novo poglavlje sa Rusijom . Sve je to tako prosto i zavisi iskljucivo od nase odlucnosti, jasno staviti do znanja zapadnim prijateljima da sa Srbijom nema vise igranja ni ucenjivanja ......gotovo .

(utorak, 28. jun 2016, 09:05) - anonymous [neregistrovani]

Muke EU

Jadno je gledati i slušati te iz EU! Oni tjeraju Srbiju u EU jer se boje da Rusija nema uticaj, a s druge strane joj ne daju u EU. Koji licemjeri! Pa okanite se nas ljudi i pustite da živimo svoj život na ravnopravnim osnovama!

(utorak, 28. jun 2016, 08:49) - anonymous [neregistrovani]

Cemu zurba

Ne treba zuriti. Prvo da vidimo sta ce biti sa EU pa onda ostalo. Nije fer da ako se vi topite (raspadate) da I nas povucete.