Vučić: Mogu da otvore poglavlja, ne moraju, njihova stvar

Premijer Aleksandar Vučić poručio je da o otvaranju poglavlja sa EU odlučuju "veliki političari", a da je na nama da poboljšamo životni standard i budemo sve uspešniji. Ističe da je "njihova stvar" kada će otvoriti poglavlja. Odbacio je mogućnost održavanja referenduma o evropskom putu zemlje i dodao da Srbija nastavlja da se bori za evropske vrednosti. Učinićemo sve da se minimizira uticaj Bregzita, poručuje Vučić. U fokusu nove vlade biće reforme obrazovanja i zdravstva, kaže mandatar.

"Razumem poruke iz Srebrenice, oni su dobrodošli kod nas"

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija razumela poruke iz Srebrenice i da ne želi da pravi probleme.

"Imaju pravo na to da nekoga žele ili ne žele. Nećemo da pravimo problem i prihvatamo njihovu ideju da smo višak u Srebrenici. Oni su kod nas uvek dobrodošli. I mi smo bili dobrodošli pre nekoliko meseci", rekao je Vučić.

Naveo je da ne bi hteo da ulazi u razloge da li je ta odluka doneta zbog izborne kampanje ili iz nekog drugog razloga.

Dodao je da načelnika Opštine Srebrenica Ćamila Durakovića doživljava kao prijatelja Srbije i svog dobrog poznanika, te da je on uvek dobrodošao u Srbiju i Beograd.

O Srebrenici mislim isto što sam mislio i prošle godine i uvek bih isto rekao, zaključio je Vučić.

"Ja razumem sve što oni kažu, imaju pravo da nekoga žele ili ne žele", rekao je Vučić.

Evropska unija treba da donese odluku o otvaranju poglavlja sa Srbijom, a na nama je da i dalje radimo sve kako bismo razvijali zemlju i poboljšali životni standard, poručio je premijer Aleksandar Vučić.

Reagujući na i dalje neizvesnu odluku Brisela o otvaranju poglavlja do kraja juna, naveo je da o tome odlučju "veliki političari", a da "mi, u našoj maloj politici poboljšanja životnog standarda, bolje ekonomije, treba da budemo sve uspešniji".

"Mi ćemo razvijati zemlju i sledeće godine ćemo zadržati visok rast, da budemo ekonomija sa najsnažnijim rastom u Evropi i ja ću time biti zadovoljan. Sve drugo su veliki političari, ja sam običan čovek, mali političar, oni vode veliku politiku, ali je važno da mi u našoj maloj politici uradimo sve što možemo", rekao je Vučić na poslovnom ručku s članovima Američke privredne komore u Srbiji.

Kako je rekao, on odlično razume kako to ide u velikoj politici, ali je najvažnije šta će Srbija uraditi za sebe.

"A to da li će nam otvoriti sad ili kad im se dopadne, mogu da otvore ili ne moraju, njihova stvar", rekao je Vučić.

Naglasio je da će Srbija biti na evropskom putu i da kod nas neće biti referenduma. Ističe da oni koji se zalažu za održavanje referenduma treba da to pokušaju za četiri godine, kada će biti održani sledeći izbori.

"Kod nas nema referenduma, izbori su bili referendum. O tome nek razmišljaju ako pobede za četiri godine", poručio je Vučić aludirajući na nedavno održan referendum u Velikoj Britaniji, gde je pobedila opcija za napuštanje evropskog bloka.

Vučić je, nakon radnog ručka sa članovima Američke privredne komore, poručio da će Vlada nastojati da polako ali sigurno, nedvosmisleno, gura zemlju napred, i da ćemo uskoro moći da se hvalimo boljim rezultatima nego što ih imaju mnoge zemlje EU.

"Ja ne volim zaklinjanja 'druže Tito...' Ali Srbija će biti na evropskom putu", rekao je Vučić.

Nova vlada pre 17. avgusta 

Mandatar je najavio da će Vlada biti formirana "kad bude imao Vladu", a da će to svakako biti pre 17. avgusta, kad zasedaju direktori MMF-a.

"Formiraćemo Vladu kad budem mogao da formiram Vladu, u skladu sa zakonom", rekao je Vučić novinarima u Beogradu, a na pitanje da li će to biti pre 17. avgusta, kad zasedaju direktori MMF-a, odgovorio:

"Daleko je 17. avgust."

Upitan šta koči formiranje Vlade, Vučić je odgovorio pitanjem: "Vidite šta se događa u svetu?"

O eventualnom ulasku LDP-a o Vladu, poručio je: "Nemam šta da vam kažem na to. Kad budem imao Vladu, saznaćete", rekao je Vučić.

To, kako je objasnio, znači da će sastav Vlade javnost znati tri dana pre njenog formiranja, jer tada ima obavezu da svoj predlog obrazloži Skupštini.

Fokus reformi na obrazovanju i zdravstvu 

Najavio je da će fokus reformi nove vlade biti premešten na reformu obrazovanja i zdravstva.

Vučić je objasnio da je potrebno naučiti mlade da rade više.

Prema njegovim rečima, Srbija će sa Svetskom bankom imati program za poboljšanje nivoa i stepena obrazovanja male dece, promenom načina pohađanja školica i obdaništa.

Kako je dodao, u prvom delu biće uloženo 50 miliona, dok će u drugom delu da se radi na promeni sistema.

"To će biti najbolniji deo reformi, i zato već godinu dana posmatram šta se zbiva u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji. Pokušaćemo da uvedemo dualno obrazovanje, da učimo decu od 14. do 19. godina da rade i da istovremeno napravimo kopču između sistema obrazovanja i ekonomije", rekao je Vučić.

Kako je primetio, u Srbiji se u školama strani jezik uči 11 godina i "onda izađu iz škole i ne znaju ništa", a u Švajcarskoj, Nemačkoj... talentovani nauče jezik za šest meseci, oni prosečni za dve godine.

"Moramo znanje povezati s ekonomijom", poručio je premijer, dodajući da zna da će zbog namere da menja stvari trpeti najžešće kritike i napade, jer, kaže, zna takođe da u niko u ovoj zemlji neće ništa suštinski da menja.

Istakao je da je spreman da se sukobi sa svima da bi se uvelo efikasno obrazovanje i da bi mladi izlazili iz škole sa znanjem, ali i potrebnim veštinama.

"Ne treba da nas interesuje pravljenje diploma, već sticanje znanja i veština. Imamo zakone koji omogućavaju takve stvari. Uključićemo i kompanije u to, a mi ćemo kao zemlja davati subvencije za to", rekao je Vučić.

Od sledeće godine, kako je najavio premijer, izdvajaće se novac za dualno obrazovanje.

Kao primer lošeg sistema obrazovanja, Vučić je naveo svoj slučaj, jer, kako je primetio, kao najbolji student fakulteta nije znao kako se u praksi treba ponašati u sudnici, niti koje su procedure...

"Hoćete auto-put do Grčke, platite porez"

Premijer je poručio da borba protiv sive ekonomije mora dramatično da se pojača i istakao da u toj oblasti računa na ideje Američke privredne komore.

"Ozbiljno smo pojačali borbu protiv šverca duvana, i mislim da se rezultati vide poslednjih dana i nedelja, a na čelu radne grupe je direktor policije lično. Ima problema sa ilegalnim fabrikama u okruženju, koje štancuju cigarete i ilegalno ih uvoze", ali borićemo se i izborićemo se", rekao je Vučić.

Razočarao se, dodaje, kad mu direktorka Poreske uprave Dragana Marković rekla da u Nišu, Kragujevcu ni 10 odsto restorana ne izdaje fiskalne račune a upola toliko objekata prijavljuje radnike.

"Sistem ćemo zaokružiti. U neke od tih kafana nikad niko nije ušao. Nije niko znao da Poreska uprava postoji, kao da su poreznici s rogovima ušli kod njih", kaže premijer.

Narodu mora da se objasni, naveo je, da ukoliko hoće modernu infrastrukturu, moraju da plaćaju porez.

"Hoćete puteve, da u Bugarsku i Grčku na more idete auto-putem. Pa ako hoćete, morate porez da platite. To je sveta dužnost i to je najveće rodoljublje. A kod nas je samo važno 'kako mogu da prevarim državu'. To je milina", rekao je o dodao da "svima odgovara da se tu nešto ne plaća, kao što niko neće da se zna koliko ima kockarskih mašina u Srbiji".

Kad je reč o neophodnosti reforme sudstva, Vučić to vidi kao dugo putovanje.

Uz opasku da ima još mnogo posla, naglasio je da je danas prvi put čuo zamerke investitora u vezi sa životnom sredinom, dok je one na račun zdravstva i poreske politike, kako kaže, već čuo.

Poreske stope u Srbiji nisu visoke, primetio je, dodajući da će Vlada nastojati da u nekim oblastima napravi dodatna olakšanja za one koji ovde posluju.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što je rukovodstvo Američke privredne komore, čiji je predsednik Zoran Petrović čestitao Vladi na reakciji povodom Bregzita, primetilo kako ranije nije bilo građevinskih radova na Novom Beogradu, da se mogao videti možda jedan kran, a danas je to česta slika. 

"Branićemo se od Bregzita, pustite da radimo i za vas"

Vučić je najavio da će se u Srbiji učiniti sve da se minimizira uticaj Bregzita, primetivši da svaki pokušaj da se to učini zavisi od ekonomske snage koju neka zemlja ima.

"Svestan sam da ne možemo, naravno, da budemo sasvim izolovani i nikada mi to neće biti izgovor", rekao je Vučić.

Dodao je da nikada neće reći da je to "šansa, kao što su neki u ovoj zemlji govorili početkom svetske ekonomske krize, kada je trebalo da štede".

Umesto toga, dodao je, "oni su se rasipali parama, a sve to da bi određenim svojim tajkunima dali mogućnost da po svojim marketima mogu da povećavaju potrošnju i kroz potrošnju da podižu BDP koji im je bio minus 3,6 2009. godine".

"Nikada to neću da kažem, ali nikada neću da koristim to kao izgovor. Naravno da će Bregzit određeni uticaj imati i naravno da mi nismo van sveta i naravno da ćemo imati problema", poručio je premijer.

Tu je, međutim, Vlada da te probleme rešava, primetio je i dodao da ne vidi u ovom trenutku nepremostive teškoće za nas.

"Bilo je ideja, trebalo nam je recimo u petak još 40 miliona evra da držimo kurs na istom. Nismo hteli da potrošimo tih 40 miliona, rekli smo neka ide na 123... Nemamo velikih problema, ono što mene više plaši od dnevnih trzavica to je dugoročni pad ekonomije. Više me brine rezultat izbora u Španiji, problemi u Grčkoj", naveo je Vučić.

U svakom slučaju, kako je primetio, opet se dolazi do priče o stabilnim ekonomijama, nemačkoj, švajcarskoj, danskoj, austrijskoj...

"Hvataj se u taj voz i gledaj šta možeš da naučiš", poručio je Vučić.

Zakon o lokalnim samoupravama pre letnje pauze

Premijer je rekao da očekuje da će novi zakon o lokalnim samoupravama biti usvojen pre letnje pauze, ili eventualno da u tom roku Vlada uputi predlog zakona u parlament, koji bi bio usvojen početkom septembra.

Odgovarajući na bojazan članova Američke privredne komore na radnom ručku s mandatarom, Vučić je rekao da je taj zakon veoma važan za poslovni ambijent, i da se na usvajanje tog propisa Vlada obavezala i u programu sa Međunarodnim monetarnim fondom.

"Taj zakon je i politički problem i unutarpartijski problem", rekao je Vučić i dodao da će problema zbog toga biti ne samo u parlamentu nego i unutar partije.

"Ali moramo taj zakon da donesemo, obavezali smo se", poručio je premijer nakon što su članovi AmChama izrazili zabrinutost zbog parafiskalnih nameta koje opštine uvode investitorima i njihove potrebe da napune lokalne budžete.

Vučić je rekao da Vlada postavlja ciljeve u saradnji sa MMF-om i Svetskom bankom, da će nastaviti sa dodatnom poreskom reformom u narednih godinu dana.

"Neće više opštine, kada nisu u stanju da privlačenjem investitora popune budžete, moći da se iživljavaju na drugi način. To će biti zakonom regulisano i za nas i za njih", izričit je premijer.

"'Mitros' radi punom parom"

Mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić izjavio je da mesna industrija "Mitros" u Sremskoj Mitrovici radi punom parom.

"U 'Mitrosu' sve puca od rada, 500 svinja dnevno ide, izvanredno rade", izjavio je Vučić na konferenciji za novinare, upitan da prokomentariše medijske napise da "Mitros" ne radi.

Vučić je rekao da je "Mitros" primer kako jedna mesna industrija treba da radi.

"I uskoro idem tamo, da vidim polutke, oduvek sam hteo da vidim kako se meso tranžira", rekao je Vučić i naveo da je svima u Srbiji u interesu da ta fabrika radi.

Vučić je rekao da je pisanje medija da "Mitros" ne radi laž, izmišljena s ciljem da se kritikuje premijer.

"Zar se ne raduješ uspehu ili samo tražiš razlog da nešto bude loše", zapitao je premijer, te poručio: "Pustite nas da radimo tri-četiri godine, imaćete više para, nemojte da izmišljate da ne radi 'Mitros'".

Najavljujući posetu toj fabrici, premijer je rekao i da će povesti novinare da vide da su, kako je rekao, "u laži kratke noge".

Poziv američkim privrednicima da ulažu u Srbiji

Srbija je stabilna i sigurna zemlja, rekao je mandatar komentarišući Bregzit na radnom ručku. Članovima Američke privredne komore poručio je da pozovu i druge američke privrednike da dođu u našu zemlju.

"Ne mislim da će biti velikih problema, što važi i za očuvanje stabilnosti nacionalne valute. Srbija je stabilna i sigurna zemlja. Nikome nećemo dozvoliti da tu stabilnost ugrozi, ni političku ni ekonomsku. Uvek ćemo postupati racionalno, uvek ćete na to moći da računate", rekao je Vučić.

Poručio je da će Vlada uvek imati dovoljno snage da sačuva političku stabilnost, ali i dodao da je za održiv ekonomski rast potrebno da imamo više investicija.

"Za održiv rast potrebno je da imamo više od dve milijarde direktnih stranih investicija godišnje. Prošla godina je bila dobra, imali smo oko 1,8 milijardi. Biće to teško kad nema velikih privatizacija, ali to zavisi i od nas i ambijenta i mislim da to možemo da uradimo", naveo je premijer.

Vučić je ponovio da ove godine, ako ne bude suše, rast BDP-a Srbije može biti 2,7-2,8 odsto.

"A dogodine, uz Železaru, i ako bude planiranih investicija, možemo da dostignemo rast od četiri odsto", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, još ima problema, a oni se odnose na brže reformisanje javnih preduzeća.

"Najviše ćemo imati u EPS-u, RTB "Boru", "Resavici"... Četiri milijarde je njihov platni fond, toliko plaćamo, a svi njihovi prihodi su dve milijarde. Ništa od toga kao država nemamo", rekao je Vučić dodajući da je potreban ozbiljan i odgovoran pristup kako bi ta preduzeća nastavila da idu dobrim putem.

broj komentara 28 pošalji komentar
(utorak, 28. jun 2016, 09:10) - anonymous [neregistrovani]

Tacno

Ajde mi da sredimo u nasoj avliji, a EU to je tamo, i njihovo i daleko.

(utorak, 28. jun 2016, 07:42) - anonymous [neregistrovani]

i ako ste im rekli......

...nije cudno sto UK puko film i sto su glasali za izlazak iz EU. Birokrate u EU se kod odlucivanja ponasaju kao da su sami sebi dovoljni. Okrecu vrte stvari do besvesti jer ocigledno da im je stalo samo do njihovih plata a ko pita narode koje kao zastupaju. Premijeru, ako ste im rekli: ako hoce da otvore neka otvore poglavlja. Mi idemo svojim putem.

(utorak, 28. jun 2016, 03:43) - anonymous [neregistrovani]

Jell.

koje je hteo da glsa glasao je ako nije hteo njegov problem. Narod je rekao svoje viste izgubili I sada se izgubite do sledecih izbora.

(ponedeljak, 27. jun 2016, 23:17) - anonymous [neregistrovani]

Kome se zuri u EU?

Polako. EU standard da, ali EU clanstvo i ne mora tako brzo

(ponedeljak, 27. jun 2016, 21:24) - anonymous [neregistrovani]

jell

šta kaže, izbori su bili referendum, koliko ja znam na izborima je dobio oko 20 glasova upisanih birača, za referendum je matematika drugačija, ako je tako siguran da su zbori bili referendum, što ga je strah pravog referenduma

(ponedeljak, 27. jun 2016, 20:02) - anonymous [neregistrovani]

Premijer je u pravu...

... EU moze ali i ne mora da otvori poglavlja. To je iskljucivo stvar clanica EU. Ali bitna je i cinjenica da u nasem slucaju - nece! I ne vidim smisao vise ovog ponizavanja. Ispunjavamo svakakve gluposti, idemo i "na noge" i dajemu podrsku Hrvatskoj kada je na udaru cele EU za porast neofasizma, a imamo losiji tretman nego Kosovo (!) koje ne ispunjava nista od prihvacenih obaveza, gde nema vladavine prava, drzava ne funkcionise niti u jednom segmentu... Pa dokle vise?

(ponedeljak, 27. jun 2016, 19:32) - anonymous [neregistrovani]

e sad...

pa lepo im je reko ako niste izmedju redova razumeli,ko je svatio razumece ...mi idemo dalje ali nije rekao prema EU ali ipak idemo dalje a oni neka rade sta pozele,to je njihova stvar...

(ponedeljak, 27. jun 2016, 18:20) - Radivoje [neregistrovani]

rad

On izgleda jos nije shvatio da nasi ljudi znaju da rade ali nemaju gde da rade.

(ponedeljak, 27. jun 2016, 17:01) - anonymous [neregistrovani]

Nisu više u EU

a birokrate koji se još motaju po Briselskim kancelarijama protive se otvaranju poglavlja za Srbiju, mislim ovde na Veliku Britaniju. Neka ona brine kako će se iz vući iz kaše koju su zakuvali izlskom iz EU, a mi ćemo da jačama evropske stgqndqrde u svojoj zemlji a može biti da ćemo mi spasiti on o što je u E vropi gradjeno već dcenijama.Videćemo, a sada imamo mnogo svoja posla , da opstanemo i još i da napredujemo dok se Unija drma. Tako mi obični ljudi gledamo na o ve dogadjaje a naša vlada je ta koja svojim radom i politikom treb da nas zaštiti od tog " zemljotresa".

(ponedeljak, 27. jun 2016, 16:25) - anonymous [neregistrovani]

odbrana

Mozete se igrati sa mnom,ako necete ,ne morate.Kao uvrijedjeno dijete,nigdje ozbiljnosti ni odgovornosti.

"Razumem poruke iz Srebrenice, oni su dobrodošli kod nas"

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija razumela poruke iz Srebrenice i da ne želi da pravi probleme.

"Imaju pravo na to da nekoga žele ili ne žele. Nećemo da pravimo problem i prihvatamo njihovu ideju da smo višak u Srebrenici. Oni su kod nas uvek dobrodošli. I mi smo bili dobrodošli pre nekoliko meseci", rekao je Vučić.

Naveo je da ne bi hteo da ulazi u razloge da li je ta odluka doneta zbog izborne kampanje ili iz nekog drugog razloga.

Dodao je da načelnika Opštine Srebrenica Ćamila Durakovića doživljava kao prijatelja Srbije i svog dobrog poznanika, te da je on uvek dobrodošao u Srbiju i Beograd.

O Srebrenici mislim isto što sam mislio i prošle godine i uvek bih isto rekao, zaključio je Vučić.

"Ja razumem sve što oni kažu, imaju pravo da nekoga žele ili ne žele", rekao je Vučić.