Хрватска и Британија блокирале отварање поглавља 23

Земље чланице ЕУ нису постигле договор о отварању поглавља 23 у преговорима о чланству са Србијом, зато што Хрватска и Велика Британија нису дале сагласност да се то учини 30. јуна, јавља извештач РТС-а из Брисела. Могуће да отварање тог поглавља буде одложено за јул.

Без сагласности у Радној групи за проширење ЕУ умањене су шансе да поглавље 23 буде отворено 30. јуна, сазнаје РТС.

Извори у Бриселу наводе да сагласност није дала Хрватска, али ни Велика Британија из техничких разлога – због ситуације са Брегзитом.

Европска комисија и холандско председништво ЕУ наставиће консултације са Загребом на ту тему, са циљем да консензус евентуално буде постигнут на састанку амбасадора земаља чланица у четвртак, 30. јуна, пре подне, што би омогућило да поглавља 23 и 24 буду отворена истог дана.

Међутим, европски извори оцењују да је такав исход сада мање вероватан, јер се позиције данас нису битно помериле, а остало је још врло мало времена, па је могуће да отварање буде одложено за јул, када председавање ЕУ преузме Словачка.

Иако је раније Хрватска одобрила наставак припрема за отварање поглавља 23, уз договор са Европском комисијом да неки од захтева Загреба буду уграђени у заједничку преговарачку позицију ЕУ, испоставило се да Загреб има додатне захтеве у односу на утврђене компромисне формулације.

Како сазнаје РТС, поред познатих захтева у вези са правима хрватске мањине и јурисдикцијом суда за ратне злочине, Загреб је инсистирао да се у текст прелазних мерила које Србија треба да испуни током преговора унесе и питање одштете за жртве ратних злочина и решавање питања несталих, што није било прихватљиво за Европску комисију и друге земље чланице.

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво