Treći sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje

U Briselu održan treći sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje od stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropske unije i Srbije, na kome su razmatrane reforme i napredak Srbije u ispunjavanju političkih i ekonomskih kriterijuma na putu ka EU.

Predstavnici Srbije i Evropske komisije razmatrali su sprovođenje kriterijuma iz Kopenhagena za pridruživanje EU i sprovođenje SSP.

Razmatrane su ključne reforme koje se sprovode pre svega za dobrobit građana Srbije, navodi se u zajedničkom saopštenju Evropske komisije i vladine Kancelarije za evropske integracije.

Trećim sastankom su kopredsedavale Katrin Vent, vršilac dužnosti direktora Generalnog direktorata za politiku susedstva i pregovore o proširenju, i Ksenija Milenković, vršilac dužnosti direktora Kancelarije za evropske integracije.

Odbor je razmatrao napredak Srbije u ispunjavanju političkih kriterijuma i tom prilikom naglasio važnost sveobuhvatnih konsultacija sa zainteresovanim stranama u postupku donošenja zakona i procesu pristupanja, kao i ulogu Narodne skupštine u nadzoru izvršne vlasti.

Istaknuta je uloga nezavisnih regulatornih tela i naglašena važnost delovanja na osnovu njihovih zaključaka.

Odbor je, kako se navodi u saopštenju, podržao Srbiju u ostvarivanju daljeg napretka u pogledu reforme državne uprave i razmatrao reforme u lokalnim samoupravama u Srbiji.

Takođe je naglašena važnost jačanja regionalne saradnje i napredak u usaglašavanju Srbije sa stavovima spoljne politike EU.

U oblasti vladavine prava i pravosuđa, Odbor za stabilizaciju i pridruživanje pozdravio je usvajanje akcionih planova za poglavlja 23 i 24 kao i odlučnost Srbije da pristupi rešavanju izazova koji su preostali u pogledu nezavisnosti, nepristrasnosti, odgovornosti, efikasnosti i pristupačnosti pravosuđa.

Odbor je ponovo istakao poseban značaj koji pridaje unapređenju ostvarenog učinka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i jačanju međunarodne saradnje u borbi protiv terorizma i radikalizacije, dodaje se u saopštenju.

U pogledu sprovođenja SSP, Odbor je napomenuo da se S SP sprovodi na zadovoljavajući način. Generalno, liberalizacija trgovine koju su omogućila ova dva sporazuma doprinela je velikom porastu izvoza Srbije u EU: preko 70 posto od 2010. do 2015. godine.

Na sastanku je razmotreno i trenutno stanje u raznim oblastima koje reguliše SSP i konstatovao noviji razvoj događaja u oblasti trgovine, industrije, carine i oporezivanja, poljoprivrede, unutrašnjeg tržišta i konkurencije, inovacija, informacionog društva i socijalne politike, transporta, životne sredine i energetike.

Odbor je istakao oblasti u kojima je potrebno uložiti konkretne napore kako bi se unapredila usaglašenost sa SSP, kao što je unapređenje kontrole državne pomoći i mera za zaštitu prekomernog uvoza koje je Srbija uvela za određene poljoprivredne proizvode.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара