Istraga protiv troje Srba u Prištini

Počinje istraga protiv troje Srba iz kosovske opštine Novo Brdo pred tužiocem Euleksa u Prištini. Trebalo bi da budu saslušani svedoci Haćiva Demali i Seljami Bećiri iz okoline Novog Brda. Osumnjičeni se terete za ratni zločin protiv civila.

Istraga protiv troje Srba iz kosovske opštine Novo Brdo počeće danas u Prištini pred tužiocem Euleksa.

Kako je najavljeno, trebalo bi da budu saslušani svedoci Haćiva Demali i Seljami Bećiri iz okoline Novog Brda.

Advokat osumnjičenog Slobodana Martinovića (53) Miodrag Brkljač rekao je za agenciju Beta da se pored njegovog klijenta, za isti zločin terete Srećko Martinović (57) i Svetlana Stojanović (42).

"Svima se stavlja na teret krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva po članu 142. Krivičnog zakonika bivše SFRJ, a međunarodni tužilac smatra da su prekršili Ženevsku konvenciju, što mi smatramo da je neodrživo", kazao je Brkljač.

Prema njegovim rečima, osumnjičeni se terete da su oštećene od 17. do 22. aprila 1999. godine "podvrgli teškoj patnji i povredama, da su primenjivali mere zastrašivanja i terora tako što su oštećene lišili slobode i pretukli".

Slobodan Martinović je u pritvoru u Okružnom zatvoru u Prištini, Srećko Martinović je u Okružnom zatvoru u Gnjilanu, a Svetlana Stojanović je u ženskom zatvoru u Lipljanu. Svima je određen pritvor do mesec dana.

Pored njih, 24. septembra policija Euleksa uhapsila je i Dobrivoja Trajkovića iz Plavica i Srđana Filića iz Jasenovika u opštini Novo Brdo, pod istim optužbama.

Međutim, oni su nakon nekoliko dana pušteni iz pritvora, jer je ustanovljeno da je došlo do greške.

Nakon hapšenja, Srbi iz Novog Brda su u selu Bostane nekoliko dana protestovali zbog "neosnovanog hapšenja i prekomerne upotrebe sile".

Rodbina uhapšenih navodila je, kao dokaz da su optužbe lažne, to što je Srećko Martinović od 2000. godine radio za Kosovsku policiju i prošao sve bezbednosne provere, dok je Slobodan radio u UNMIK-ovoj opštini Novo Brdo".

broj komentara 0 pošalji komentar