Srbi i dalje bojkotuju kosovske institucije

Zbog odluke premijera Ise Mustafe da smeni ministra Aleksandra Jablanovića predstavnici Srba u radu kosovskih institucija ne učestvuju već skoro mesec dana. Tek nakon sastanka sa premijerom Srbije predstavnici liste Srpska odlučiće hoće li se vratiti u kosovsku vladu i Skupštinu.

Kosovski premijer Isa Mustafa svoju odluku o smeni ministra Jablanovića neće promeniti, dok će predstavnici Srba tek nakon sastanka sa premijerom Srbije Aleksadrom Vučićem odlučiti koji su dalji koraci.

"Nakon sastanka donećemo svoj konačan politički stav. Ukoliko odlučimo da ponovo uđemo u kosovske institucije, imaćemo i određene uslove", kaže potpredsednik kosovske vlade Branimir Stojanović.

Sa premijerom Isom Mustafom se ne viđaju, iako se on nada da će se predstavnici Liste "Srpska" uskoro vratiti u vladu i skupštinu Kosova.

"Mislim da Srbi treba da razgovaraju sa nama. Za sada nismo dobili nikakve uslove od njih, ali mislim da treba da budu deo kosovskih institucija", navodi premijer Kosova Isa Mustafa.

Iz Liste "Srpska" odgovaraju da je jednostranim potezom premijera Kosova narušeno poverenje, i da u njihovom odsustvu vlada ne bi trebalo da donosi krupne odluke koje bi srpsku zajednicu još više udaljile od institucija. Srpski predstavnici su odlučni da ne budu nemi posmatrači u vladi i skupštini.

Novi kurs srpskih predstavnika u kosovskim institucijama izazvao je oštre reakcije albanskih zvaničnika. Po njihovom mišljenju, Srbi i druge manjine imaju privilegovan status, kojim čak utiču i na iseljavanje Albanaca sa Kosova.

"Postoji veoma problematičan odnos sa srpskom manjinom. Ustav Kosova daje manjinama privilegovan položaj, što im omogućava da sprečavaju promenu Ustava, za šta je potrebno dve trećine glasova", smatra kosovski ministar za dijasporu Valjon Murati.

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović tu izjavu vidi kao licemernu.

"To je nastavak politike koja se zasniva na tome da su Srbi za sve krivi. Zato oni koji vode politiku u ime kosovskih Albanaca moraju da budu odgovorniji i da takve ljude sankcikonišu i marginalizuju", ukazuje Branimir Stojanović.

Kosovo tek očekuju izazovi, jer treba menjati ustav i formirati specijalni sud za pretpostavljene zločine Oslobodilačke vojske Kosova. Bez učešća Srba u radu kosovskih institucija to je nemoguće učiniti.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво