Strani mediji o presudi Međunarodnog suda pravde

Zapadne agencije izvestile su pod oznakom "hitno", da je Međunarodni sud pravde presudio da ni Hrvatska ni Srbija nisu počinile genocid tokom rata od 1991. do 1995. godine.

Asošijeted pres (AP) ocenjuje da bi presuda mogla da doprinese da dve susedne zemlje ostave za sobom dugotrajne animozitete, prenosi Tanjug.

Radio Dojče vele navodi da je današnjom odlukom suda "stavljena tačka na 16 godina dug proces u kojem su se Hrvatska i Srbija međusobno optuživale za zločine počinjene tokom građanskog rata posle raspada bivše Jugoslavije 1991."

"Ovom presudom je okončan postupak o genocidu, koji je trajao škoro 16 godina", prenosi politički magazin Špigl i podseća da je u jednom sličnom postupku u vezi sa Bosnom i Hercegovinom, MSP takođe oslobodio Srbiju.

Televizija ARD objavila je da je MSP odbio tužbe i oslobodio i Srbiju i Hrvatsku optužbi za genocid. 

Agencije su izvestile da je 17-člani sudski panel ocenio da su snage obeju strana činile zločine, ali da nije počinjen genocid.

Rojters je istakao da su sudije odbacile hrvatsku tužbu, s 15 glasova za i dva protiv, a srpsku tužbu jednoglasno, što, kako primećuje britanska agencija, znači da je čak i ad hok sudija iz Srbije glasao protiv.

AP i Rojters su preneli i da je predsednik MSP Petr Tomka pozvao Beograd i Zagreb da zajedno sarađuju radi pružanja odgovarajuće reparacije žrtvama zločina, što će, kako je rekao, doprineti učvršćivanju mira i stabilnosti u regionu.

Američka agencija ističe da odluka MSP nije bila neočekivana, pošto ni Haški tribunal nikada nije podigao nijednu optužnicu za genocid na teritoriji Hrvatske ili Srbije.

Agencije su podsetile i da je Hrvatska 1999. godine tužila Srbiju za genocid u, kako navode, jednom od najkrvavijih ratova koji su potresli Balkan 1990-ih godina, na šta je Srbija uzvratila protivtužbom 2010. godine.

Frans pres (AFP) navodi je hrvatska optužnica obuhvatala i Vukovar, odakle je proterano oko 22.000 nesrba, dok se oko 350 ljudi i dalje vode kao nestali.

Beograd je, kako prenosi AFP, u kontratužbi teretio Hrvatsku za "Oluju", tokom koje je oko 200.000 Srba bilo primorano da pobegne iz Hrvatske.

Posle "Oluje", procenat srpskog stanovništva u Hrvatskoj spao je sa 12 na četiri odsto, navodi francuska agencija.

AFP i Dojče vele podsećaju i da je MSP od 1946. godine, kada je formiran, svega jednom presudio da je počinjen genocid, i to presudom iz 2007. godine o genocidu u Srebrenici.

"Genocid je jedan od najtežih međunarodnih zločina, ali je takođe i najteži za dokazivanje", primećuje francuska agencija.

Bi-Bi-Si, na čijem je vebsajtu izveštaj o izricanju presude bila jedna od glavnih vesti, primetio je da su Srbija i Hrvatska proteklih godina poboljšale odnose, ali da je oslobađajuća presuda pred Haškim tribunalom hrvatskom generalu Anti Gotovini, koji je komandovao "Olujom" ogorčila Beograd.

Radio Slobodna Evropa (RSE) podsetio je da je presuda MSP konačna i obavezujuća za sve članice UN.

RSE je, takođe, naveo da su tužba i kontratužba, koje su, prema mišljenju stručnjaka, imale male izglede na uspeh, uglavnom bile karakterisane kao "politikantske, od kojih najveće koristi imaju mahom strane advokatske kancelarije, unajmljene za njihovo podnošenje i argumentovanje".

Državni službenici i pravni zastupnici su, s druge strane, prebacivali u medijima odgovornost s države na pojedince, koji su navodno samovoljno počinili zločine, a ne organizovano kao pripadnici vojno-policijskih i paravojnih formacija pod državnom kontrolom, ističe RSE.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво