Davenport: Osnova za pregovore nije javna

Osnove za pregovore Srbije i EU neće biti javne, svaka strana ima svoje interese, rekao šef Evropske delegacije u Srbiji Majkl Davenport. Prioritet pravosuđe i borba protiv korupcije i diskriminacije, ističe Davenport.

Šef Evropske delegacije u Srbiji Majkl Davenport izjavio je da platforme Srbije i Evropske unije za pregovore o članstvu neće biti javni dokumenti. 

Davenport je za agenciju Beta rekao da niko ne treba da očekuje da će platforme moći da vidi na internetu, jer u pregovorima svaka strana ima svoje interese koje mora da zastupa.

Ambasador EU je ocenio da će se "sigurno" doći do pregovaračkog okvira sa Srbijom ako zaista sve članice EU vide napredak koji očekuju povodom kriterijuma iznetih za vreme junskog zasedanja Evropskog saveta.

Na pitanje da li se sada razmatra jedan ili više pregovaračkih okvira sa Srbijom, on je naveo da je "suština EU" da članice imaju različite perspektive.

"Pregovarački okvir sa Srbijom neće biti poznat pre 20. decembra, ali mislim da ćemo imati bazu za pozitivnu odluku", rekao je Davenport.

Prema njegovim rečima, do sada su među ekspertima dveju strana razmenjena međusobna očekivanja i stavovi.

"Ponovićemo sastanke u decembru kada ćemo čuti srpske predloge u vezi sa pravosuđem, borbom brotiv korupcije i diskriminacije. To su oblasti koje će biti od najvećeg prioriteta u pregovorima iduće godine, a u ovom trenutku sve radimo da pripremimo prvu međuvladinu konferenciju, najkasnije u januaru", rekao je Davenport.

Davenport je negirao da bi zbog "nekih drugih pitanja" usvajanje i primena zakona iz Medijske strategije mogli otići u drugi plan. 

"Mene iznenađuje da često čujem tu tezu da će EU zbog ovog ili onog pitanja zanemariti pitanje medijskih sloboda. Mediji jesu sastavni deo poglavlja 23. Ovde govorimo o fundamentalnim pravima i mediji su jedno od ključnih pitanja za EU u procesu proširenja", izjavio je šef Delegacije EU.

Davenport je naglasio da je EU "veoma" angažovana na medijskim reformama.

"Taj angažman će se produbiti već od ovog meseca. U funkciji je naš ugovor o sprovođenju Medijske strategije i novog medijskog zakonodavstva koje bi trebalo da uvede ozbiljne promene u medijskoj sferi, uključujući modele finansiranja iz javnih izvora. Mislim da će takvo finansiranje morati da bude transparentno, konkuretno i dostupno svim medijima pod istim uslovima", rekao je on.

Davenport je naveo da će EU pomoći i regulatornim telima da "bolje rade u potpuno novim okolnostima".

Govoreći o Kosovu i mogućim varijantama angažovanja Euleksa posle isteka njegovog mandata polovinom sledeće godine, ambasador nije mogao da predvidi razvoj situacije.

"Teško mi je da kažem šta će se desiti, jer je to odluka za zemlje članice. Idu diskusije, kao što je to slučaj i sa pregovaračkim okvirom. Mogu samo da kažem da Euleks ima bitnu ulogu. Mislim da i Euleks radi na tome, a što se detalja tiče, to je politička odluka za Evropski savet", rekao je Majkl Davenport za agenciju Beta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво