Читај ми!

Odbor za Kosovo i Metohiju o izborima

Skupštinski Odbor za Kosovo i Metohiju pozvao je na nacionalno jedinstvo, a građane u Pokrajini da izađu na ponovljene izbore. Od državnih organa zataženo je da preduzmu sve zakonom dozvoljene mere protiv onih koji su organizovali nasilje u nedelju u Kosovskoj Mitrovici.

Odbor za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije raspravljao je o lokalnim izborima u Pokrajini 3. novembra. Posle više od tri sata rasprave, Odbor je izglasao Zaključak kojim poziva na nacionalno jedinstvo, građane u Pokrajini da izađu na ponovljene izbore, a od državnih organa traži da preduzmu sve zakonom dozvoljene mere protiv onih koji su organizovali nasilje u nedelju u Kosovskoj Mitrovici.

Odbor je žestoko polemisao o svemu što se na severu Kosova i Metohije događalo u nedelju. 

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin upozorio je da su Albanci trenutno u prednosti za oko 2.500 glasova u severnoj Kosovskoj Mitrovici, ali da je to moguće promeniti.

Vulin je naveo da je, prema nezvaničnim informacijama koje je dobio, u Zubinom Potoku pobedio kandidat liste "Srpska", a izašlo je oko 22 odsto birača. Prema njegovim rečima, slična je situacija u Leposaviću, dok je u Zvečanu odziv birača nešto manji.

Savetnik predsednika Marko Đurić pozvao je Srbe da izađu na ponovljene izbore 17. novembra i rekao da je "naš najveći problem to što među nama ima onih koji vide šansu za svoj politički profit i na ove izbore gledaju kao na priliku da unesu neslogu i nejedinstvo".

Đurić je rekao da nije tajna da je kosovski CIK po diktatu Prištine učinio sve da odvrati narod od učešća na izborima.

"Voleo bih da od ljudi koji se izdaju za zaštitnike srpskih nacionalnih interesa, a tajno se sastaju sa ljudima iz šume, čujem zašto ne lome kutije u Srbici i drugim delovima Kosova i Metohije ako im je toliko stalo da se na KiM izbori ne održe", rekao je Đurić.

Državni sekretar Vlade Veljko Odalović upozorio je da su za predstojeće izbore otvorena dva biračka mesta gde su izbori priznati i ima dve i po hiljade glasova Albanaca.

"Treba da osvojimo dve i po hiljade plus jedan srpski glas i osvojimo severnu Kosovsku Mitrovicu kao stožer i mesto okupljanja svih Srba na KiM", poručio je Odalović.

Generalni sekretar Vlade rekao je da postoji mogućnost da i u opštini Novo Brdo, gde su prvi krug izbora dobili Albanci, u drugom krugu najviše glasova ipak dobiju Srbi.

Optužbe za nasilje na izborima

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić optužio je Demokratsku stranku Srbije (DSS) i Marka Jakšića za "orkestrirano nasilje" na kosovskim izborima, i upozorio da kampanja DSS-a za bojkot izbora može da izazove ozbiljne posledice po jedinstvo Srbije.

U oštroj raspravi na sednici Odbora, Jakšić je odgovorio da vlast u Srbiji pomoću velike buke i galame nastoji da prikrije da je odgovornost za razbijanje glasačkih kutija na Žandarmeriji i Bratislavu Dikiću, i rekao da je veliki broj pripadnika BIA i "kriminalnih tipova s džipovima" viđen tada na Kosovu.

Đurić je rekao da je Jakšić, svojim delovanjem, ugrozio državnu politiku i državne interese više od bilo kojeg predstavnika Prištine.

Na to je šef poslaničke grupe DSS-a Slobodan Samardžić rekao da ne želi da polemiše s "mladim političkim demagogom" i da anketni odbor, čije će osnivanje predložiti DSS, treba da raspravlja o tome ko je odgovoran za nasilje na izborima u nedelju, 3. novembra.

Samardžić je rekao da vlast na silu tera Srbe na izbore i upozorio da je Srbija na ivici i da joj preti opasnost da padne u ambis 17. novembra, na ponovljenim izborima. On je ocenio da će vlast, ako natera narod da izađe na ponovljene izbore u Mitrovici, definitivno predati Kosovo.

U polemiku se uključio i šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović, koji je rekao da je vlast u Srbiji inspirator nasilja na izborima. Stefanović je ocenio da je bojkot izbora štetan, ali da je legalan ako je nenasilan.

Stefanović je istakao da bi Aleksandar Vulin i Đurić trebalo da podnesu ostavke zbog poruka da su Srbi, ako ne glasaju za listu "Srpska", "Tačijevi Srbi" - izdajnici i da će izgubiti posao.

Samostalni poslanik Zoran Ostojić rekao je da od ponovljenih izbora zavise pregovori sa EU, ali i ocenio da je pravo na bojkot legalno sve dok nije povezano s nasiljem. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво