Čitaj mi!

Ban: Izbori ključni za Briselski sporazum

Lokalni izbori na Kosovu ključni element sprovođenja sporazuma iz Brisela, poručuje generalni sekretar UN Ban Kimun. Ban osuđuje incidente tokom izbora u nedelju. Savet bezbednosti UN 19. novembra o Kosovu.

Generalni sekretar UN Ban Kimun pozdravlja "aktivno učešće" stanovnika Kosova, uključujući i kosovske Srbe, na lokalnim izborima održanim u nedelju i osuđuje napade na biračka mesta na severu Kosova i pokušaje da se potkopa izborni proces.

Ban u saopštenju navodi da su izbori "ključni element sprovođenja (Briselskog) sporazuma Beograda i Priština od 19. aprila".

Prvi čovek UN osuđuje napade na pojedina biračka mesta u severnoj Kosovskoj Mitrovici, uključujući i fizičke pretnje izbornim zvaničnicima i uništenja izbornog materijala.

"Pozivajući na hitnu istragu tih napada, generalni sekretar snažno osuđuje bilo kakav pokušaj podrivanja izbornog procesa i temeljnog prava ljudi da izraze svoju demokratsku volju", stoji u saopštenju.

Generalni sekretar poziva sve strane da obezbede mirno okončanje izbornog procesa u atmosferi lišenoj zastrašivanja i nasilja.

Inače, Savet bezbednosti UN raspravljaće 19. novembra o novom izveštaju Ban Kimuna o Kosovu.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 06. nov 2013, 17:11) - anonymous [neregistrovani]

........

EU/SAD sami sebe su pozvali na Kosovo davnih dana.A EU,SAD i UN se ne postuju medjusobno!

(sreda, 06. nov 2013, 15:47) - anonymous [neregistrovani]

Vidjenje

Ne znam samo da li to samo ja ili i drugi vide sta ovaj covek prica. Sta njega briga za nase korake ka EU i ko njemu daje pravo da te korake tumaci!? Sem ako nije na necijoj strani,a ocigledno da jeste na strani EU,a protiv nas.

(sreda, 06. nov 2013, 15:15) - Geronimo [neregistrovani]

Ban prica

Sto ce Ban pricat kad su mnoge drzave priznale Kosovo nisu postovale UN mandat o Kosovu i to propalo,sto ce Srbija pricat pustili EU na Kosovo a oni ne smeju niti su dosli na Kosovo a nemaju razlog da nisu na Kosovu jer ih vise UN rezolucija ne obavezuje.