Читај ми!

Sudije u kosovskom sistemu po svojoj želji

Srpski sudovi na Kosmetu više ne primaju krivične predmete, rekao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin i dodao da će predmeti stigli do 15. jula biti procesuirani u skladu sa srpskim zakonodavstvom. Sudije koje budu želele, biće integrisane u novi pravosudni sistem Kosova, rekao Vulin.

Svi krivični predmeti koji su do 15. jula stigli u srpske sudove na Kosovu i Metohiji biće procesuirani u skladu sa srpskim zakonodavstvom i u srpskim sudovima, a srpske sudije koje budu želele, biće integrisane u novi pravosudnim sistem Kosova u skladu sa svojim željama, rekao je direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Vulin je u Zubinom Potoku potvrdio da srpski sudovi u pokrajini više ne primaju krivične predmete. Ostali predmeti, koji se tiču radnih sporova, porodičnog, naslednog prava, biće primani i rešavani u skladu sa hitnošću.

"Svi predmeti koji su do juče stigli na osnovu odgovarajućih odluka Visokog saveta tužilaštva i Visokog saveta sudstva se rešavaju. Oni koji posle toga dolaze za krivicu više ne mogu da se rešavaju", rekao je Vulin.

Vulin je podsetio da je briselski sporazum u skladu sa Rezolucijom 1244 i da je na taj način rešeno pitanje policijskih stanica MUP-a na Kosovu i Metohiji, a što je obaveza Beograda koja je ispunjena.

Vulin je podsetio i na obaveze drugih.

"Priština je dužna da do 1. septembra, u skladu sa briselskim sporazumom, uspostavi novu pravosudnu mrežu na KiM, a to znači osnovne sudove, apelacioni sud, mrežu tužilaštva koja će pratiti šemu sudova", rekao je Vulin.

Direktor Vladine Kancelarije je pojasnio da će, ukoliko Priština ne bude iz bilo kog razloga uspostavila novu mrežu, postojeći sudovi nastaviti sa radom.

Svi koji hoće biće integrisani u novi sistem

Govoreći o integrisanju srpskih sudija u ovdašnji sistem Vulin je rekao da će oni, ukoliko Priština ispuni svoju obavezu, u skladu sa svojim željama biti raspoređeni na nova radna mesta i raditi kao što su radili do sada.

"Integracija je jasna i važi za pravosuđe i za policiju. Svi koji hoće, biće integrisani, ali ne mogu biti predmet ponižavjućih konkursa, istraživanja njihovih biografija i proveravanja njihovog znanja od onih koji ne zaslužuju da njihovo znanje proveravaju", rekao je Vulin.

Vulin je napomenuo da će za sudije koji ne žele da se integrišu u pravosudni sistem na Kosovu biti pronađeno odgovarajuće rešenje.

"Mislim da ni jedan Srbin ne treba da ode sa Kosova i Metohije i da je uslov našeg opstanka da se na Kosovu i Metohiji ostane, a ne da srpska država učestvuje u iseljavanju iz pokrajine", rekao je Vulin.

U tome nećemo učestvovati nikada, dodao je Vulin i naglasio da je želja da svi ostanu u pokrajini, da se obezbedi način da i oni koji ne žele da učesvuju u novim pravosudnim strukurama ostanu ovde i da budu finasirani od srane svoje države.

"O modalitetima ćemo razgovarati sa predstavnicima pravosuđa. Ja ću vas podsetiti da je minisatar pravde Nikola Selaković bio ovde nekoliko puta i da je javno pred kamerama razgovarao sa pripadnicima našeg pravosudnog sisema", rekao je Vulin.

Direktor Kancelarije za KiM je rekao da će takvi razgovori biti nastavljeni poručivši da će Vlada Srbije uvek razgovarati i slušati Srbe sa Kosova i Metohije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво