Читај ми!

Srbi u regionu ne ostvaruju svoja prava

Na javnom slušanju o pravima Srba u regionu, održanom u Skupštini Srbije, rečeno da Srbi u regionu ne ostvaruju osnovna ljudska prava i prava zagarantovana međunarodnim standardima. Na slušanju se čulo i da nacionalne manjine imaju u Srbiji imaju veća prava od Srba u zemljama regiona.

Srbi u regionu ne ostvaruju osnovna ljudska prava i prava zagarantovana međunarodnim standardima, rečeno je na današnjem javnom slušanju politička i druga prava Srba u regionu, održanom u Skupštini Srbije.

Na slušanju, kojem prisustvuje i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, čulo se i da se prava nacionalnih manjina u Srbiji ostvaruju u većem obimu nego prava Srba u regionu.

Srbija će odnos prema državama u regionu meriti i prema tome kako se one odnose prema Srbima koji žive u regionu, poručio je spoljno-politički savetnik predsednika države Marko Đurić i dodao da predsednik države Tomislav Nikolić želi da institucije Srbije budu čvrst oslonac i stožer okupljanja Srba u regionu, da budu kuća na kojoj u svako doba dana i po svakoj potrebi mogu da se obrate i da tu očekuju podršku i pomoć za sve probleme.

Srbi su autohton i državotvoran narod u svim zemljama nastalim iz bivše SFRJ i velika odgovornost leži na političkim rukovodstvima tih država. U komunikaciji sa njima mi ćemo uvek kao pririotet isticati brigu za položaj Srba i očekujemo da u narednom periodu vidimo konkretne rezultate. Mi ćemo odnos prema tim državama i te kako meriti i prema tome kako se odnose prema Srbima koji žive u regionu, rekao je Đurić.

Potpredsednik Skupštine Srbije Nenad Popović ukazao je da briga za Srbe u regionu nije samo ustavno pitanje, već i ekonomsko, a pre svega moralno pitanje.

Srbi u regionu, kako je dodao, ne ostvaruju prava zagarantovana međunarodnim konvencijama, niti osnovna ljudska prava, a najteža situacija je u Hrvatskoj gde, na primer, 50.000 Srba nema pravo na zarađene penzije, a od 130.000 povratnika polovina se vratila u Srbiju.

Srbija ima obavezu, ali i pravo da štiti prava Srba u regionu. Obaveza proizilazi iz Ustava, a pravo jer je manjinama koje žive u Srbiji obezbedila sva prava. Od zemalja u regionu očekujemo istu politiku, rekao je Popović.

U Srbiji se poštuju prava manjina

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović takođe je ukazao na situaciju u kojoj se u Srbiji poštuju sva prava nacionalnih manjina, a da takav slučaj nije u potpunosti isti kada je reč o Srbima u regionu.

Suština je, kako je dodao, da države u regionu vode politiku kojom će Srbi ostvariti zagarantovana prava, da ona ne budu samo mrtvo slovo na papiru.

U osnovnom školstvu u Srbiji ima osam manjinskih jezika, u srednjem ih je pet. Imamo i nacionalne savete nacionalnih manjina čije je mišljenje veoma važno u svim oblastima, a posebno u obrazovanju, ukazao je ministar.

Uz napomenu da u regionu živi preko dva miliona Srba, direktorka Vladine Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Slavka Drašković zatražila je da javno slušanje rezultira zaključcima u kome će se, pored ostalog, navesti da Srbija treba da se pitanjima Srba u regionu bavi kao pitanjima od ključnog značaja.

Ona je mišljenja da hitno treba sazvati Savet za Srbe u regionu, kojem predsedava predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kao i da parlament treba da donese platformu o odnosu i politici prema Srbima u regionu.

Predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Aleksandar Čotrić (SPO) ukazao je da Srbi čine 30 odsto ukupnog stanovništva u zemljama u regionu, odnosno da ih u osam zemalja Albaniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, BiH, Makedoniji, Rumuniji i Crnoj Gori ima oko dva miliona.

Javno slušanje na temu političkih i drugih prava Srba u regionu organizovano je u saradnji Skupštine Srbije, UNDP i vladine Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво