Читај ми!

Skupština o Predlogu rezolucije

Skupština Srbije raspravljala o Predlogu rezolucije o Kosovu i Metohiji. Vlada odlučila da sa platforme skine oznaku tajnosti. Stefanović najavio da će DS podržati rezoluciju, pošto je skinuta oznaka poverljivosti sa platforme. Protiv rezolucije LDP, LSV i DSS.

00.48 - Usvojena Rezolucija o Kosovu i Metohiji u celini. 

00.38 - Usvojena Rezolucija o Kosovu i Metohiji u načelu. Glasanje o amandmanima.  

00.31 - Završena rasprava o Rezoluciji. Očekuje se glasanje. 

22.17 - Borislav Stefanović najavio da će DS glasati za Predlog rezolucije, pošto je ukinuta oznaka tajnosti sa platforme i čestitao Vladi na hrabrosti. 

21.38 - Završena sednica Vlade u Skupštini. Odlučeno da se skine oznaka tajnosti sa platforme. Tekst platforme biće objavljen sutra, javlja izveštač RTS-a.  

21.24 - Vlada Srbije, na novoj sednici u Skupštini, razmatra da li će biti skinuta oznaka poverljivosti sa platforme.

20.10 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao poslanike da pokažu snagu srpskog parlamenta kada se rešava "srpsko pitanje".

18.40 - Odbor za KiM odbacio svih 14 amandamana, ali je uvažavajući primedbe koje su iznete u ranije podnetim amandmanima predložio Skupštini na usvajanje tri nova amandmana.

16.15 - Nastavljena sednica Skupštine Srbije, pošto je sednica Vlade prekinuta, a premijer i ministri se vratili u skupštinsku salu.

15.45 - Demokratska stranka povukla sporni amandman, jer je od premijera Dačića dobila obećanje da će sa platforme za pregovore biti skinuta oznaka tajnosti, kaže Borislav Stefanović.

15.32 - Počela sednica Vlade Srbije u zgradi parlamenta. Odbor za Kosovo i Metohiju razmatraće amandmane u 18 časova.

15.21 - Na predlog šefa poslanika DSS-a Slobodana Samardžića, određena pauza dok se ne završi sednica Vlade. 

14.30 - Nastavljena sednica Skupštine. U 15 sati počinje sednica Vlade na kojoj će biti razmotreni predloženi amandmani. Opozicija protiv nastavka rasprave dok se premijer i predsednik ne vrate u salu.

13.53 - Vlada će prihvatiti neke opozicione amandmane, ali amandman DS-a nije logičan, jer Srbija ne može da ide korak nazad i prekine dijalog, izjavio Ivica Dačić posle sastanka Kolegijuma. 

13.05 - Kako RTS nezvanično saznaje, danas će biti održana sednica Vlade na kojoj će biti razmotren amandman DS-a. 

12.12 - Predsednik parlamenta odredio pauzu od sat vremena zbog konsultacija sa šefovima poslaničkih grupa o amandmanu DS-a koji, kako tvrdi premijer Dačić, predviđa mogućnost prekida dijaloga u Briselu.     

11.45 - Premijer Ivica Dačić rekao je da je situacija na Kosovu i Metohiji izuzetno teška i da svrha sednice nije samo rasprava o tekstu rezolucije, već realno sagledavanje stanja na Kosovu.  

11.40 - Poslanici nisu prihvatili predlog DS-a da se duplira vreme za raspravu.

Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su o Vladinom Predlogu rezolucije o Kosovu, koja je osnov za razgovore sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini. Vlada odlučila da skine oznaku tajnosti sa platforme, i njen tekst biće objavljen sutra. DS najavio da će glasati za Predlog rezolucije pošto je skinuta oznaka poverljivosti sa platforme. Podršku rezoluciji ranije najavili SNS, SPS-JS, PUPS, URS, SDPS, SPO-DHSS i SVM. Izvesno da će protiv glasati LDP, LSV i DSS.

Sednici prisustvuje državni vrh, na čelu sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem koji je obrazlagao Predlog rezolucije.

Dačić je rekao da svrha današnje sednice nije samo rasprava o nekoliko stranica teksta rezolucije, već prilika da se realno sagleda stanje na Kosovu i Metohiji.

"Moramo naći rešenje koje će zadovoljiti i Srbe i Albance, rešenje koje će biti pravedno, jer samo pravedno rešenje doprinosi miru i stabilnosti u regionu, rešenje koje će doneti ugled i poštovanje Srbije u svetu, da ne ujedinjujemo najmoćnije protiv sebe", rekao je Dačić poslanicima.

Premijer je istakao da je najveći deo platforme predsednika Tomislava Nikolića sadržan u obrazloženju rezolucije i poručio da je Vlada spremna prihvati neke od 15 amandmana, koji je podnela opozicija.

Međutim, zatražio je konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa o amandmanu Demokratske stranke, kojim se traži da se u rezoluciju uključi izvorni tekst platforme predsednika Tomislava Nikolića. Taj tekst sadržao je mogućnost prekida pregovora sa Prištinom, kao i princip pregovaranja da "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".  

Dačić je tokom obraćanja poslanicima rekao da je taj deo izostavljen iz Predloga rezolucije jer Srbija mora da učestvuje u pregovorima i da ih ne može napustiti bez teških posledica po celu državu. 

Posle zahteva za konsultacijama, predsednik Skupštine Nebojša Stefanović odredio je pauzu od sat vremena. Stefanović je rekao da će na Kolegijumu pokušati da, zajedno sa premijerom, razmotri šta je prihvatljivo predlagaču rezolucije.

Amandman spoticanja

Predsednik parlamenta je u izjavi novinarima rekao da ga pomalo iznenađuje što je DS u razgovorima sa predsednikom Srbrije imao drugačiji stav, dodajući da je šef države upravo u želji da postigne što veće jedinstvo izmenio tekst.

Stefanović kaže da postoji spremnost da se u cilju postizanja što većeg jedinstva o platformi amandman demokrata prihvati i dodao da je vlada već pokazala da je spremna da sa opozicionim strankama radi na donošenju teksta.

Tokom popodneva u Skupštini je održana sednica Vlade na kojoj je razmatran amandman DS-a.

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović izjavio je da je ta stranka podnela amandman kako bi se isteralo na čistac da li Vlada podržava tajnu platformu usvojenu na sednici 9. januara ili izvornu platformu predsednika Srbije, koju su prihvatili i Srbi sa Kosova. Kako je ocenio posle sednice skupštinskog kolegijum, DS je uspeo u svoj nameri jer se pokazalo da je Vlada protiv prvobitnog teksta platforme koji je predviđao i mogućnost prekida pregovora.

Posle obećanja premijera Dačića da će na sednici Vlade skinuti oznaku tajnosti sa platforme za pregovore, DS je povukao sporni amandman. 

Šef poslanika Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić izjavio je da od osam amandmana koje je ta stranka podnela predlagači nisu usvojili nijedan i da zato ta stranka neće glasati za predlog rezolucije o osnovama za pregovore sa Prištinom.

Samardžić je dodao i da se u rezoluciji pominje "izmenjena platforma Tomislava Nikolića koja je za DSS neprihvatljiva" i podsetio da je ta stranka smatrala prvobitni tekst Nikolićeve platforme "dobrom osnovom".

Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je posle sednice Kolegijuma Skupštine da ta stranka neće podržati predloženu rezoluciju i ocenio da je aktuelna politika potvrda kontinuiteta politike prema Kosovu i Metohiji koja je prethodnih godina obeležila rad svih vlada.

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić ocenio je da je podnošenje amandmana DS-a "politička igrarija i manevar koji ponižava" Skupštinu Srbije.

Šef poslaničke grupe JS Dragan Marković Palma rekao je da će ta stranka podržati rezoluciju o Kosovu i Metohiji, dodavši da očekuje da će parlament biti jedinstven kako bi mogla da se sačuva i vrati bezbednost Srba u južnoj srpskoj pokrajini.

Aleksandar Jugović, šef poslaničkog kluba SPO-DHSS, najavio je da će te stranke glasati za usvajanje predložene rezolucije.

"Nova državna strategija prema Kosovu treba da počiva na samo dva principa - da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosmeta i prihvatanje nestatusnog dela plana Martija Ahtisarija kao osnove za dijalog Beograda i Priština, uz posredničke usluge EU. Tekst rezolucije koji je pred poslanicima sadrži oba ova principa", rekao je Jugović.

Šef Poslaničke grupe SVM-a Balint Pastor potvrdio je da će poslanici te stranke glasati za rezoluciju, jer žele da podrže hrabrost predsednika i premijera u suočavanju sa realnošću na Kosovu i Metohiji.

I šef Poslaničke grupe NS-a Miroslav Markićević je najavio podršku osam poslanika ove stranke predlogu rezolucije.

Podršku rezoluciji su najavili i Poslanici Ujedinjenih regiona Srbije, Partije ujedinjenih penzionera i Socijaldemokratske partije Srbije.

Jedini poslanik Albanaca u Skupštini Srbije Riza Haljimi najavio je da neće podržati predlog rezolucije o Kosovu jer, kako je rekao, nije zasnovan na realnosti i u suprotnosti je sa Ahtisarijevim planom.

Na samom početku, lider LDP Čedomir Jovanović zatražio je da se u tekstu dokumenta pomene i poslednja u nizu rezolucija o Kosovu i Metohiji koje je usvojila skupština, a koje jedina ima obavezujući karakter. Premijer Dačić je, i pre nego što je počeo da obrazlaže Predlog rezolucije, rekao da je spreman da prihvati Jovanovićev zahtev.

Polemika u Skupštini 

Tokom polemike sa poslanicima premijer Dačić optužio je DS da je podnošenjem spornog amandmana kojim se traži prekid pregovora sa Prištinom izvrgla ruglu Skupštinu i ceo narod Srbije, posebno na Kosovu. Taj amandman, ocenio je Dačić, direktno izlazi iz okvira političke stranke koja ga je predložila, a nije podnet da bi unapredio ili poboljšao tekst rezolucije.

Dačić je zapitao DS kako će, iako je povukla amandman, u Evropi da objasni zalaganje za prekid pregovora, što je stajalo u prvobitnoj platformi predsednika Srbije, a DS amandmanom tražila da se vrati u rezoluciju.

Poslanicima DS-a obratio se i Aleksandar Vučić, koji je rekao da ga "baš briga" da li će glasati za Predlog rezolucije, jer je, kako je rekao, stav DS-a uperen protiv građana Srbije.

"Amandmani DS na rezoluciju su sumanuti, svi amandmani DS su besmisleni. Nije trebalo razgovarati sa DS-om na poseban način niti da gubimo vreme građana. Baš me briga da li će DS glasati za rezoluciju", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je vladajuća koalicija, na predlog predsednika Nikolića, prethodnih dana pokušavala da dobije što širu podršku u parlamentu za rezoluciju, ali da je on lično bio protiv toga.

Šef Poslaničke grupe DS-a Borislav Stefanović čestitao je Dačiću i Vučiću što su dokazali da postoje dve politike o Kosmetu i ocenio da je politika predsednika poražena.

Odgovarajući Stefanoviću, premijer Dačić je naglasio da ne postoje dve ili više verzija platforme za razgovore Beograda i Prištine i da se ne radi o tome da je Vlada preglasala predlog predednika.

"Zahvalan sam Nikoliću što je uvažio neke argumente. Ovde imate dva dokumetna koji su napisani kao rezoluicije i kao obrazloženje, koje u najvećem delu sadrži platformu i koja može da bude dostavljena poslanicima, nemam ništa protiv , rekao je Dačić.

Čedomir Jovanović optužio je premijera Dačića da pokušava da nametne neprihvatljhivu tezu da se ne može nazad. Lider LDP-a je pozvao premijera da kaže šta je cilj srpskog društva, a ako se govori o priznanju Kosova, onda vlada mora reći zašto Srbija ne može da prizna nezavisnst Kosova.

Polemika premijera i poslanika DSS-a 

Slobodan Samardžić je objasnio da će DSS glasati protiv rezolucije jer Vlada vodi politiku gubitka pokrajine i ocenio da je vlast odlučila da, zbog datuma početka pregovora o članstvu u EU, da Kosovo.

"U predlogu platforme predsednik Republike je pokušao da u tom mračnom tunelu upali poneko svetlašce. To je zaista bio pomak... To svetlo je neko utulio", konstatovao je Samardžić.

Odgovarajući na kritrike poslanika DSS-a, premijer Dačić je rekao da nikada neće izdati svoje Kosovo i poručio da ta stranka može da vodi politiku kakvu želi, ali da ne poziva druge na kolektivno samubistvo.

Premijer je naglasio da Srbija ne sme više da ide u poraze, već da jednom zajedno krene u pobede na Kosovu i Metohiji.

Mi imamo odgvornost, vi se lično žrtvujte koliko hoćete, ali nemojte sve pozivati na poraze. Dajte da jednom pobedimo na tom Kosovu, dajte da zajedno pobedimo, poručio je Dačić odgovarajući na kritike poslnika DSS Marka Jakišića da je ova vlada postavila granicu između Srbije i Kosova i da će ga se odreći za jedna dan.

Vladimir Ilić iz URS-a je rekao da rezolucija koja će biti usvojena treba da bude odraz nacionalnog jedinstva, kao i da skupštinska debata ne treba da bude ni takmičenje u patriotizmu, ni busanje u grudi, niti davanje nerealnih obećanja, već dan za realno sagledavanje činjenica - mudro i taktično.

Poslanici imaju pet sati za raspravu, što je redovna procedura. Na početku sednice odbijen je predlog DS-a da se duplira vreme za raspravu.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво