Читај ми!

Srbija i Slovenija, nema otvorenih pitanja

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Slovenije ove godine prešla 800 miliona evra, ali sve mogućnosti još nisu iskorišćene, rekao premijer Ivica Dačić u razgovoru sa slovenačkim premijerom Janezom Janšom. Potpisan protokol o saradnji između dve policije. Dačić razgovarao i sa predsednikom Slovenije Danilom Tirkom.

Premijeri Ivica Dačić i Janez Janša saglasili su se da su odnosi Srbije i Slovenije na izuzetno visokom nivou i da dve zemlje nemaju otvorenih političkih pitanja. Dačić i Janša dogovorili su se da ubuduće svake godine bude održan samit dve vlade, kako bi se saradnja Srbije i Slovenije dodatno unapredila.

Na zajedničkoj pres-konferenciji premijeri su istakli da je ekonomska saradnja dve zemlje izuzetno dobra. Spoljnotrgovinska razmena ove godine prešla je 800 miliona evra, ali srpski premijer smatra da sve mogućnosti još nisu iskorišćene.

"Otvara se mogućnost zajedničkog nastupa na trećim tržištima, s obzirom na to da Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini sa velikim brojem zemalja koje nisu u EU, kao što su Ruska Federacija, Turska, Azerbejdžan, Kazahstan, Belorusija", rekao je Dačić.

Janša je podsetio da je juče bio u poseti Rusiji gde mu je rečeno da je saradnja te zemlje i Srbije veoma značajna. Zbog toga su oba premijera zaključila da postoji mogućnost zajedničkog nastupa Srbije i Slovenije, ne samo u energetskom sektoru već i na drugim poljima. Kao primer, Janša je naveo mogućnost zajedničkog učešća u izradnji sportskih objekata.

Premijeri dve države su razgovarali i o gasovodu "Južni tok", poslu koji u Srbiji vredi dve milijarde dolara, i koji predstavlja priliku za razvojne mogućnosti.

Srpski premijer je istakao i da između dve države nema otvorenih pitanja, a jedno od retkih koje nije u potpunosti rešeno, sukcesija, biće tema na budućim samitima dve vlade.

Dvojica premijera pozdravila su potpisivanje sporazuma o saradnji policija Srbije i Slovenije, mada je, prema njihovoj oceni, ta saradnja i do sada bila odlična, posebno kad je reč o borbi protiv organizovanog kriminala. To se, kako su istakli, posebno videlo u akciji "Balkanski ratnik".

Janša je poručio i da će se Slovenija uvek zalagati da Srbija što pre dobije datum početka pregovora o ulasku u EU, na čemu je Srbija, kako je rekao Dačić, veoma zahvalna.

"Što hitnije definisanje datuma pregovora je od izuzetnog značaja i za Srbiju i za Sloveniju, ali i za EU, i to je ključni faktor stabilizacije čitavog regiona", rekao je slovenački premijer.

Susret Dačića i Janše prvi je zvanični susret premijera dve države otkada su postale samostalne.

Dačiću je ispred palate vlade priređen doček uz državne počasti, himnu i gardu. U srpskoj delegaciji je i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

Ivica Dačić i Mlađan Dinkić razgovarali su i sa predsednikom Slovenije Danilom Tirkom.

Tirk i Dačić su ocenili su u Ljubljani da ekonomski odnosi dve zemlje jačaju, ali da postoje i mogućnosti koje oš nisu iskorišćene.

"Sagovornici su se posebno posvetili ekonomskim odnosima dve zemlje koji jačaju, ali postoje i veće mogućnosti za njihovo širenje odnosno neiskorišćene mogućnosti i u okviru srpskih ugovora sa trećim državama, koji omogućavaju preduzećima bescarinski pristup na treća tržišta", navodi se u saopštenju iz ureda predsednika Slovenije.

To pruža dobre mogućnosti slovenačkim preduzećima koja sarađuju sa firmama u Srbiji za širenje njihovog tržišnog uticaja.

Tirk i Dačić ocenili su da prijateljski odnosi dve zemlje imaju dugu tradiciju, da su čvrsti i da se dobro razvijaju kako na polju politike tako i u oblasti privrede.

Razgovarali su i o odnosima u oblasti kulture pri čemu se slovenački predsednik založio za jačanje kulturne saradnje posebno kada je reč o najvišim dostignućima u kulturi i umetnosti. 

Srpski premijer i ministar finansija i privrede razgovarali su potom sa predsednikom slovenačkog parlamenta Gregorom Virantom.

Pre razgovora, Dačić i Dinkić upisali su se u "Zlatnu knjigu", što je tradicija kad je reč o visokim gostima slovenačkog parlamenta.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво