Читај ми!

Dobra saradnja sa Interpolom

Srbija ima odličnu saradnju sa Interpolom, koji je od velike pomoći u radu Ministarstvu unutrašnjih poslova i srpskoj policiji, poručio premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić iz Rima gde je održan Ministarski sastanak Generalne skupštine Interpola.

Premijer i ministar unitrašnjih poslova Ivica Dačić učestvovao je na Ministarskom sastanku 81. Generalne skupštine Interpola, koja je održana u Rimu i na kojoj se raspravljalo o izazovima sa kojima se policija susreće u borbi protiv savremenog nasilničkog kriminaliteta.

Ukazavši na značaj i tradiciju Interpola, ministar Dačić je istakao da Srbija ima odličnu saradnju sa tom međunarodnom organizacijom, koja je od velike pomoći u radu Ministarstvu unutrašnjih poslova i srpskoj policiji u celini.

"Tokom ove i protekle godine, postignut je veoma dobar rezultat. Više od 150 ljudi je uhapšeno širom sveta po našim poternicama, a na teritoriji Srbije uhapšeno je oko 80 osoba na osnovu poternica drugih zemalja", precizirao je premijer Dačić.

Premijer je naveo da se saradnja Interpola i srpske polcije odvija i kroz konkretne akcije kakva je akcija "Pink Panter" kada je reč o pljačkama zlatara i juvelirnica, a postoje i baze podataka ukradenih pasoša, baze podataka o ratnim zločinima, otiscima prstiju, DNK baze.

Na marginama zasedanja Generalne skupštine Interpola dogovoreno je da tokom iduće godine premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, radi daljeg unapređenja saradnje, poseti sedište Interpola u Lionu.

Ministar Dačić naveo je da je na Generalnoj skupštini prisutan veliki broj ministara, od zamenika ministra pravde, odnosno državnog tužioca SAD, ministara unutrašnjih poslova Francuske, Ruske Federacije, ministara unutrašnjih poslova država iz našeg okruženja, kao i ministri unutrašnjih poslova afričkih, azijskih i latinoameričkih zemalja.

Posle sastanka sa italijanskom koleginicom Ana Marijom Kanćelijeri, Dačić je izjavio da će uspešna saradnja policija dveju zemlja, koja je rezultirala mnoštvom konkretnih akcija, posebno u domenu borbe protiv ilegalne trgovine narkoticima, biti nastavljena i unapređena.     

Premijer Dačić, koji boravi u dvodnevnoj radnoj poseti Italiji, istakao je da saradnja Srbije i Italije u borbi protiv svih vidova kriminala nije samo saradnja policija, već i tužilaštava, ali i bezbednosnih službi.

Prema njegovim rečima, direktor srpske Bezbednosno-informativne agencije Nebojša Rodić, koji se nalazi u delegaciji premijera, razgovarao je sa italijanskim kolegama o unapređenju saradnje na nivou bezbednosnih službi.

Srbija želi brzo u EU

Predsednik Vlade Srbije rekao je, posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Italije Đulijom Tercijem, da Srbija želi brzo da postane članica Evropske unije i da će ispuniti kriterijume koji su pred nju postavljeni.

Učinili smo napor da obnovimo dijalog sa Prištinom i želimo u mandatu ove vlade da rešimo ne samo tehnička, već sva otvorena sporna pitanja, rekao je srpski premijer na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Tercijem, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Mislimo da ideja o zamrznutom konfliktu, koji bi rešavala naša deca i unuci, nije dobra, rekao je Dačić i dodao da je želja Srbije, ukoliko ima spremnosti sa druge strane, da se nađe dogovorno rešenje koje će omogućiti legitimne interese i albanskog i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Dačić je najavio da će u najskorije vreme Srbija ratifikovati gasni sporazum sa Italijom.

Na pitanje zašto to još nije učinjeno i u čemu je problem, premijer je rekao da treba sravniti i uskladiti anekse shodno viđenjima Italije, Srbije, Republike Srpske i Crne Gore koje takođe učestvuju u njemu.

Dačić je naglasio da je ministarki energetike naložio da u toku naredne nedelje pošalje u Italiju ekipu da se ta pitanja razmotre.

"Ratifikacija će biti veoma brzo jer je to naš interes. Čvrsto stojimo iza tog sporazuma ", rekao je Dačić posle sastanka sa šefom italijanske diplomatije. Premijer je rekao da je Italija za Srbiju jedan od najvažnijih trgovinskih partnera i poručio italijanskim radnicima da Srbija ne želi da im otima radna mesta.

"Italija je posle Nemačke i Rusije najveći srpski trovinski partner. Te mogućnosti za saradnju mogu biti i još veće. U poslednih 10 godina u Srbiju je iz Italije investirano 800 miliona evra, u Srbiji su prisutne brojne italijanske kompanije", podsetio je premijer Srbije.

Italijanski ministar je ukazao na strateško partnerstvo koje postoji između dve zemlje, kao i na to da je Italija treći trgovinski partner Srbije i da dve zemlje imaju obim trgovinske razmene dve milijarde evra.

Izuzetno su važne i italijanske investicije, dodao je Terci, podsetivši da u Srbiji posluje 500 italijanskih preduzeća u kojima radi 20.000 radnika.

Terci je još izrazio očekivanje da će Srbija učestvovati na izložbi Ekspo 2015. u Italiji, što je Dačić i potvrdio.

U nastavku radne posete Italiji premijer Dačić sastaće se sa predsednikom Italije Đorđom Napolitanom, predsednikom parlamenta Đanfrankom Finijem, ministrom spoljnih poslova Đulijom Tercijem, ministrom spoljnih poslova Vatikana monsinjorom Dominikom Mombertijem.

Premijer Ivica Dačić prisustvovaće i večeri koju organizuje Klub privrednika Italije, koji već ima investicije u našoj zemlji, posebno imajući u vidu da je Italija jedan od naših najvažnijih spoljnotrgovinskih i političkih partnera, ne samo u Evropskoj uniji nego i u celini.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво