Читај ми!

Vlada i guverner moraju imati isti koncept

Ekonomska politika se ne može voditi ako guverner i Vlada imaju različite koncepte upravljanja finansijama, kaže premijer Dačić. Cilj vladajuće koalicije jeste da do kraja godine "ispravi" sve lokalne koalicije koje su drugačije od republičke. Vlada će smanjiti troškove za predsedavanje Vuka Jeremića Generalnoj skupštini UN, rekao premijer.

Predsednik Vlade Ivica Dačić rekao je da se ekonomska politika države ne može efikasno voditi ako guverner Narodne banke Srbije i Vlada imaju različite koncepte upravljanja finansijama.

Dačić je novinarima u Sremskoj Kamenici, upitan da prokomentariše nova zakonska rešenja kojima se reguliše funkcionisanje Narodne banke Srbije, rekao da pobeda na izborima daje za pravo svakoj koaliciji da vodi samostalnu politiku, pa i u oblasti finansija.

Ističući da nema ništa protiv da Narodna banka Srbije funkcioniše kao nezavisna institucija, Dačić je podsetio da su i pređašnji guverneri bili političari ili ljudi koje su postavile političke stranke.

"Kad neko izgubi vlast, onda se svi sete da su eksperti, a kako su došli na vlast, došli su voljom Demokratske stranke i naše tadašnje koalicije", rekao je Dačić.

"I sa Demokratskom strankom se razgovaralo o promeni guvernera. Razlika je u tome što bi, da je Tadić na vlasti, Šoškić podneo ostavku pošto ga je on postavio. Pošto je sada Nikolić na vlasti, Šoškić ne želi da podnese ostavku", rekao je Dačić.

Do kraja godine "ispravka" na lokalu

Premijer koji je i lider Socijalističke partije Srbije kaže da SPS neće odustati od prekomponovanja vlasti u lokalnim samoupravama gde god je moguće da napravi koaliciju kakva je na nivou Republike.

Dačić je rekao da SPS, pošto u Vojvodini nije na vlasti, nema ni posebnog interesa da bude sa DS-om u koalicijama na lokalnom nivou, osim u slučajevima ako je nemoguće formirati vlast kakva je u Republici.

Ponovio da je cilj vladajuće koalicije u Republici da do kraja godine "ispravi" sve lokalne koalicije koje su drugačije od republičke.

Govoreći o najavama promene vlasti u Novom Sadu, rekao je da je ta vlast formirana po prethodnom dogovoru sa DS-om i da je potom formirana Vlada Vojvodine u kojoj nema SPS-a.

Dodao je da su zatim nastale mnoge "nerazumne" koalicije DS-a i SNS-a u nekim sredinama i ocenio da je to "suludo".

Dačić smanjuje troškove Jeremiću

Predsednik Vlade Srbije rekao je da treba smanjiti troškove za predsedavanje Vuka Jeremića Generalnoj skupštini UN, ali da se mora napraviti proračun koji će omogućiti da se ta važna politička funkcija obavlja nesmetano.

Dačić je ocenio da je funkcija koju će u UN obavljati doskorašnji šef diplomatije Vuk Jeremić važna za Srbiju i izuzetno korisna za njenu spoljnu politku.

Prema njegovim rečima, loše je što se unutarstranački sukob u Demokrastskoj stranci prelama preko Vlade Srbije i tog važnog pitanja.

"Prošla vlada je donela odluku o troškovniku, a nova vlada odluku da značajno smanji troškove, ali će biti dovoljno para za obavljenje ove misije", rekao je Dačić.

Premijer je procenio da će vlada doneti odluku da troškovi za ceo Jeremićev jednogodišnji mandat budu 1,5 miliona evra.

Po objavljenim podacima, Jeremićevi i troškovi predsedavanja Generalnoj skupštini UN trebalo je da budu oko 7,3 miliona dolara.

Predsednik Vlade kaže i da će svaka osoba koja se nalazi na poternici i pokuša da uđe u Srbiju biti uhapšena, a to se odnosi i na Bogoljuba Karića i na Marka Miloševića.

Uskoro mere zbog suše

Dačić je najavio da će Vlada u narednih nekoliko dana usaglasiti mere pomoći poljoprivrednicima koji su zbog suše pretrpeli velike štete.

"Postoje zakonska rešenja koja predviđaju mogućnost vođenja vanredne situacije, ali to nema nikakve veze sa time kako pomoći privrednicima. Njima ne može da pomogne Republički štab za vanredne situacije, već mere za pomoć koje vlada treba da donese", objasnio je Dačić novinarima u Sremskoj Kamenici.

Poljoprivredni proizvođači, kako je istakao, neće biti ostavljeni na cedilu, jer je poljoprivreda jedan od prioriteta nove Vlade Srbije.

"Štete od suše su ogromne i procenjuje se da su veće od milijardu evra. Sada treba osmisliti koji su to potezi koji bi mogli da pomognu poljoprivrednicima, imajući u vidu da najveći broj njih nije osiguran", rekao je Dačić.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво