Polemika Dačića i Tadića

Mandatar Ivica Dačić kritikuje demokrate da menjaju mišljenje u zavisnosti od toga jesu li na vlasti ili u opoziciji. Lider DS-a Boris Tadić sumnja u kapacitete nove vlade da se izbori sa krizom. Aleksandar Vučić u Vašingtonu, ne zna se razlog posete.

Novu Vladu i političke prilike u zemlji domaći političari danas komentarišu iz inostranstva. Mandatar Ivica Dačić u Nemačkoj je informisao sagovornike o ciljevima i planovima novog kabineta i kritikovao demokrate da menjaju mišljenje u zavisnosti od toga jesu li na vlasti ili u opoziciji.

"Do juče smo bili zajedno u koaliciji, a sada se govori da ova vlada nema šansi ukoliko sam ja u njoj, pa kako je DS vlada imala šansi? Ja sam dobro sarađivao sa DS-om, imali smo dobre odnose, nisam ja kriv što su oni izgubili na izborima, oni su sami krivi. Želim im sve najbolje i želim da zajedno radimo u interesu Srbije", poručuje Dačić.

Dačić je siguran da će kabinet biti sastavljen 23 jula. Nemačkim sagovornicima poručuje da će vlada nastaviti putem evropskih integracija kako bi što pre dobila datum za otpočinjanje pregovora sa Unijom, kao i da je Beograd spreman za dijalog sa Prištinom ne samo na tehničkom, već i na političkom nivou.

Nova vlada i odlazak DS-a u opoziciju bio je tema i sastanka socijalističke internacionale u Grčkoj, gde učestvuju demokrate.

Lider DS-a Boris Tadić kaže da u koalicionom sporazumu nije video impresivne mere i rešenja za krizu, ali da bi svakako nagore bilo da Srbija proda svoje energetske i telekomunikacione resurse.

"Ja sam rekao da nemam uverenje da bi nova vlada mogla da odgovori na izazove sa kojima se Srbija danas suočava, a sa jedne strane pokazujem i uzdržanost u svom komentaru, jer je i DS učestvovala u vladi i nije imuna od kritika", rekao je Tadić.

Tadić je rekao da članice prethodne koalicije, koje su sada formirale koaliciju sa SNS-om, nemaju ni personalni kapacitet da rešavaju duboke probleme koji pogađaju i Srbiju i svet.

Naprednjaci kažu da će sledeće sedmice izaći sa imenima ministara. Gradonačelnik Zrenjanina Goran Knežević kaže da bi u novoj vladi voleo da vodi resor poljoprivrede. "Još je sve u domenu medijskih spekulacija, a meni bi bila čast i veliki izazov da budem član vlade", kaže Knežević.

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić potvrdio je da želeo da se bavi odbranom.

Prvi čovek SNS-a, inače, doputovao je u Vašington, ali nije bilo moguće proveriti svrhu posete niti sa kim će se sastati. Pred odlazak je rekao da garantuje za poštenje ljudi iz svoje stranke koji uđu u vladu.

"Razumevajući u kakvoj se situaciji ova zemlja nalazi, šta smo dobili u nasleđe, građani i ne očekuju da će istog trenutka živeti bolje, oni samo žele da na vlasti konačno vide poštene i čestite ljude. Dosta je bilo ministara koji su na pašnjacima gradili velelepne vile i apartmane, ministara sa po deset telohranitelja i pet automobila", rekao je Vučić.

U međuvremenu, Ustavni sud Srbije utvrdio je da su neustavne odredbe Zakona o izmenama i dopunama Zakona o Vladi, i to one koje se tiču zamenika premijera. To znači da budući kabinet neće moći da ima funkciju zamenika predsednika Vlade, jer je Ustav ne predviđa.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво