Čitaj mi!

Rumunija ratifikovala SSP

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU i Srbije ratifikovan u rumunskom parlamentu. Litvanija ostaje jedina članica koja to nije učinila.

Senat parlamenta Rumunije ratifikovao je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropske unije i Srbije, saopštio je danas rumunski parlament.

Time je okončana parlamentarna procedura ratifikacije Sporazuma, pa dokument ide kod predsednika Trajana Baseskua na potpis.

Senat je usvojio i Izjavu o evropskim standardima o poštovanju prava nacionalnih manjina koja ide zajedno sa Zakonom o ratifikaciji.

Rumunija je početkom marta u Briselu do poslednjeg trenutka bojkotovala odobravanje kandidature Srbije za članstvo u EU i odustala od protivljenja tek nakon što je potpisan protokol o pravima rumunske manjine u Srbiji.

Rumunska opozicija je tada oštro kritikovala politiku vlasti zbog neprihvatljivog ponašanja prema "susednoj prijateljskoj zemlji".

Rumunija je 26 članica EU koja je ratifikovala SSP EU sa Srbijom, potpisan 2008. godine, a Litvanija je jedina članica koja još to treba da učini.

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 05. apr 2012, 05:53) - anonymous [neregistrovani]

Dobre komšije!

Ne samo da nisu ratovali sa nama, već su odbili da okupiraju naš Banat i sprečili mađare da ga zauzmu, pa ga je "preuzela" Nemačka. (Salaš u Malom Ritu!). Nisu učestvovali ni na istočnom frontu niti u sovjetskoj okupaciji Čehoslovačke 1967 god.

(sreda, 04. apr 2012, 19:28) - anonymous [neregistrovani]

bili na silu sa nemcima

bili na silu sa nemcima , ali nisu imali vojsku na tlu srbije, u odnosu na bugare

(sreda, 04. apr 2012, 18:35) - anonymous [neregistrovani]

Rum nije ikad ratovala sa nama???

Jeste u Drugom sv ratu!

(sreda, 04. apr 2012, 18:30) - anonymous [neregistrovani]

Pobojali se

da Srbija ne bi usla u tu eu-propast, tako da bi eventualno mogla opstati i oporaviti se.

(sreda, 04. apr 2012, 18:20) - anonymous [neregistrovani]

..

Hvala Rumuniji uprkos svemu, problem sa Vlasima ce verujem biti rešen.Rumunija nam jeste prijateljski nastrojena i nije nikada ratovala s nama...jedna od retkih :)