Читај ми!

Fatva i druge priče

Posle demarša koji je Beograd uputio Podgorici, savetnik Ranka Krivokapića uporedio je Srbiju sa Iranom koji je poslao fatvu na indijskog književnika Salmana Ruždija. Simić: Ozbiljan diplomatski incident.

Dan nakon što je Beograd uputio Podgorici demarš zbog teksta savetnika predsednika crnogorske skupštine, u kojem je rekao da bi aktiviranje eksploziva na proslavi Republike Srpske,  kojoj je prisutvovao državni i crkveni vrh Srbije i RS, bio "civilizacijski iskorak",  Andrej Nikolaidis je uporedio Srbiju sa Iranom koji je poslao fatvu na književnika Salmana Ruždija.

"Nije država Srbija samo zbog ovog teksta uputila demarš. Prema informacijama koje imam, država Srbija je protestovala, što je više nego šokantno, i zbog mog romana Mimesis koji sam napisao 2003. godine. Recite mi ko se u istoriji civilizacije usudio da protestuje zbog romana? To je radio Iran šaljući fatvu na Salmana Ruždija", naveo je Nikolaidis za podgoričke Vijesti.

Upitan kako gleda na demarš Srbije, Nikolaidis je rekao da veruje da ga "neko dugo prati i da je sve pripremljano vrlo brižljivo".

"Takođe mi govori ko je bio zadužen za mene, budući da su oni koji su bili okidači za sve ovo nastupili javno i tu su iz Crne Gore", naveo je Nikolaidis, dodavši da misli na potpredsednika Pokreta za promene Koču Pavlovića.

Nikolaidis je rekao da ni nakon burnih reakcija u srpskoj i crnogorskoj javnosti i zahteva za njegovu smenu, ništa ne bi promenio u svom tekstu šta je ostalo od velike Srbije.

Zbog Nikolaidisovog teksta, koji je objavljen 11. januara na beogradskom portalu E-novine, Srbija je uputila protestnu notu Crnoj Gori i to, gotovo istovremeno iz Beograda i Podgorice.

Protestnu notu Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore uputio je ambasador Srbije u Podgorici Zoran Lutovac, dok je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije protestovalo kod crnogorskog ambasadora u Beogradu Igora Jovovića.

Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore saopštilo je juče da stavovi savetnika šefa crnogorskog parlamenta Andreja Nikolaidisa izneseni u njegovom autorskom tekstu, ni u kojem vidu ne odražavaju zvanične stavove Crne Gore.

Simić: Diplomatski incident

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je savetnik predsednika crnogorskog parlamenta svojim komentarom ugrozio odnos Srbije i Crne Gore.

Simić je dodao da Nikolaidis, kao nosilac savetničke funkcije, ima obavezu da izražava državne stavove, a ne lične, te da takva njegova izjava predstavlja ozbiljan diplomatski incident.

"Da je možda na samom početku reagovala Crna Gora, sve bi bilo drugačije. Ali pošto je reakcija bila usporena, došli smo do incidenta", istakao je Simić.

Prema njegovim rečima, taj incident doveo je u pitanje odnos Srbije i Crne Gore, što će uticati na pogoršanje odnosa Beograda i Podgorice.

Iako se Nikolaidis branio da je taj tekst prvenstveno pisao kao književnik, a ne kao savetnik predsednika parlamenta, Simić kaže da je bez obzira na to, on na prvom mestu savetnik, te da je u njegovoj obavezi da izražava stavove države.

"Ne možete biti na zvaničnoj funkciji i davati takve privatne izjave", objašnjava Simić, koji je dodao da je i samo Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore kasnilo sa saopštenjem u kome se ograđuje od Nikolaidisovog stava.

To saopštenje od strane ministarstva, smatra Simić, trebalo je da dođe dva do tri dana ranije. "Ovako smo došli predaleko, gde se jedna mala varnica može pretvoriti u jedan nelogičan požar koji se mora gasiti", napomenuo je Simić.

Број коментара 39

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво