Читај ми!

Kriza skrojila budžet

Srpski parlament, sa 128 glasova "za" usvojio budžet za 2012. godinu. Poslanici izglasali i set pratećih zakona. Večerašnjim glasanjem završeno jesenje zasedanje Skupštine Srbije.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su predloženi budžet za 2012. godinu i time završili redovno jesenje zasedanje. Poslednja ovogodišnja sednica završena uz himnu "Bože pravde" i Gardu.

Najvažniji finansijski akt dobio je podršku 128 poslanika prisutnih u sali. Za razliku od prethodnih godina, usvajanje budžeta bilo je izvesno, budući da su podršku predlogu ranije najavile sve stranke vladajuće većine.

Poslanici republičkog parlamenta usvojili i set pratećih budžetskih zakona, među kojima su izmene Zakona o budžetskom sistemu, o akcizama, o porezu na dobit pravnih lica, o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, o poreskom postupku i poreskoj administraciji, o obaveznom osiguranju u saobraćaju, o javnim putevima, o bezbednosti saobraćaja na putevima i o Fondu za zaštitu životne sredine.

Prema usvojenim izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji banke, od 1. juna 2012. godine, neće dozvoljavati isplatu zarada bez istovremenog plaćanja obaveza po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje. Poreska uprava će ubuduće moći da objavljuje obaveštenja o iznosu poreskog duga svih poreskih obveznika.

Izmenama Zakona o porezu na dobit pravnih lica uvodi se poreski podsticaj za korisnike slobodnih zona. Tim izmenama omogućava se davanje poreskih olakšica neprofitnim organizacijama, odnosno ustanovama koje prihode pretežno ostvaruju na tržištu.

Obaveza države da ojača oblast kapitalnog budžetiranja propisana je izmenama Zakona o budžetskom sistemu, kojima se podrazumeva da budžetski korisnici nadležni za javne investicije odrede srednjoročne prioritete javnih finansija i dostave ih Ministarstvu finasnija.

Izglasane su i izmene Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Zakona o akcizama, prema kojima će minimalna akciza po paklici cigareta od 1. januara biti povećana sa 61 na 71 dinar.

Prihodi po osnovu akciza na derivate nafte i tečnog naftnog gasa, prema usvojenim izmenama Zakona o javnim putevima, u celini postaju prihod budžeta Srbije.

Budžet baziran na rastu BDP-a

Predloženim budžetom predviđeni su prihodi od 750 milijardi dinara, rashodi od 890 milijardi i deficit od oko 140 milijardi, koji će biti najvećim delom finansiran iz zaduživanja.

Budžet za sledeću godinu baziran je na rastu bruto domaćeg proizvoda od 1,5 odsto, inflaciji ispod šest odsto i smanjenju deficita sa ovogodišnjih 4,5 na 4,25 odsto BDP-a. Predviđena su i sredstva za povećanje plata i penzija za ukupno 5,5 odsto, pri čemu će usklađivanje biti izvršeno dva puta u aprilu i oktobru.

Budžetom su predviđena sredstva za nastavak mera podrške provredi, poljoprivredi, građevinskoj industriji, a značajne uštede napravljene su na diskrecionim rashodima.

Od ukupnog budžeta, 41,8 odsto rashoda predviđeno je za socijalnu zaštitu, 15,3 odsto za odbranu, javni red i bezbednost, 15,3 odsto za obrazovanje i nauku, 10,4 odsto za podsticaje, 3,8 odsto su transferi ostalim nivoima vlasti, tri odsto administrativni troškovi, a 10,4 odsto za ostale funkcije.

Skupština Srbije nije večeras prihvatila zahtev Agencije za borbu protiv korupcije da razreši funkcije člana Visokog saveta sudstva Predraga Dimitrijevića.

Agencija je skupštinskom Odboru za pravosuđe i upravu prosledila obaveštenje kojim je utvrđeno da je Dimitrijeviću prestala funkcija po sili zakona, jer je prihvatanjem druge javne funkcije, bez saglasnosti te agencije, došao u sukob interesa.

Parlament je večeras usvojio izmene seta pravosudnih zakona - o izmenama Zakonika o krivičnom postupku, o izmenama zakona o sudskim taksama, o uređenju sudova i o javnom tužilaštvu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво