Čitaj mi!

Vlada u senci osuđuje poskupljenje struje

Premijer vlade u senci i lider DS-a Bojan Pajtić ističe da je najavljeno poskupljenje struje još "jedno od izneverenih obećanja" aktuelne vlasti i novi udar na standard građana.

Bojan Pajtić je na konferencije za novinare u sedištu DS-a naveo da je SNS 10. avgusta 2011. "slagala" da će struja biti 20 odsto jeftinija, a ona ustvari poskupljuje, prenosi Tanjug.

"Govore da je cena struje u Hravtskoj duplo veća, a zaboravljaju i da su i plate dva puta veće nego u Srbiji", naveo je Pajtić, ističući da će poskupljenje struje uticati i na povećanje cene ostalih životnih namirnica i na rast inflacije.

Ministar privrede vlade u senci Ivan Stefanović navodi da će struja za prosečno domaćinstvo u Srbiji poskupeti za 4.000 dinara godišnje, te da se mogu očekivati i dodatni izdaci za domaćinstva kroz lančana poskupljenja.

Prema njegovim rečima, poskupljenje struje će se sastojati od 7,5 odsto za akcize, što ide u republički budžet, i 4,5 odsto za EPS.

"Tih 7,5 odsto nemaju veze sa poboljšanjem stanja u EPS-u već sa punjenjem centralnog budžeta, a s obzirom na to da mesecima slušamo da je stanje u budžetu sve bolje, ne razumemo čemu onda poskupljenje struje", navodi Stefanović.

Kako kaže, svako poskupljenje struje pre restrukturiranja i korporativizacije EPS-a "bacanje novca u bunar" jer se ne zna gde će taj novac otići, odnosno da li će biti potrošen na partijske kadrove.

Stefanović navodi i da svakoj eventualnoj priči o poskupljenju struje treba da prethodi liberalizacija tržišta za domaćinstva i promena tarifnog sistema, kako bi građani sami mogli da odluče od koga će kupovati struju.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 12. jun 2015, 14:37) - Војо-Превара [neregistrovani]

Нећу ни како ја хоћу!!!

Није нам ово поскупљење пало са неба. Ствари се лоше крећу већ дуги низ година. Гледајмо на то и мало другачије. Колико би данас струја поскупела да је овај скок био у августу прошле године? Ако не би имала критике, ова влада из сенке, не би ни постојала!!!

(petak, 12. jun 2015, 14:31) - anonymous [neregistrovani]

smešno

Dobro je kada neko priznaje da se nalazi u senci nekog većeg od sebe ali kada "vlada u ladovini" osuđuje poskupljenje struje bilo bi smešno da nije žalosno.Da li oni misle da je narod toliko zaboravan da se ne seća šta je bilo pre par godina?