Čitaj mi!

Nikolić i Abas: Nema otvorenih pitanja Srbije i Palestine

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da između Srbije i Palestine nema otvorenih pitanja, da dve države dobro sarađuju i da će raditi na unapređenju odnosa, dok je palestinski predsednik Mahmud Abas poručio da ta zemlja poštuje podršku Srbije u UN i da tu podršku uzvraća.

Tomislav Nikolić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Abasom, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, rekao da Srbija želi da do pregovora Palestine i Izrela dođe što pre, prenosi Tanjug.

"To su dve nama prijateljske zemlje, a i sami znamo da mnogo toga može da se postigne pregovorima, a ništa ako se ne razgovara", rekao je Nikolić i dodao da očekuje da nesporazumi koji usporavaju pregovore budu otklonjeni što pre i da međunarodna zajednica odahne kad vidi da su predstavnici država počeli da razgovaraju.

Nikolić je rekao da je za Srbiju veoma značajno to što Palestina podržava Srbiju u strateškim spoljnopolitičkim prioritetima – procesu evropskih integracija i zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

"Palestina se odlučno protivi ulasku Kosova u Unesko i negativno reaguje na poređenje sa Kosovom. Upravo je suprotno, smatra da je slična pozicija Srbije i Palestine", rekao je Nikolić i zahvalio Palestini na principijelnoj podršci u vezi sa Kosovom i Metohijom.

Predsednik Srbije je naveo da je Abasa upoznao sa povećanim bezbednosnim rizicima na teritoriji Kosova i Metohije, kao i činjenicom da je Priština suočena sa masovnim migracijama, religijskim ekstremizmom i učešćem stanovnika albanske nacionalnosti u brojnim terorističkim akcijama u kriznim područjima širom sveta.

Nikolić je rekao da ga je Abas uverio da Palestina veoma poštuje to što je Srbija bila jedina zemlja u regionu koja je na Generalnoj skupštini glasala da Palestina dobije status zemlje nečlanice Ujedinjenih nacija.

Predsednik Srbije je rekao da ekonomski odnosi dve zemlje imaju značajan prostor za poboljšanje i razvijanje i da incijativa za simbolično bratimljenje pojedinih gradova dve zemlje ohrabruje.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Nikolić je rekao da su Srbija i Palestina zemlje koje očekuju donatorske pomoći ili investicije sa strane, i da su upućene na to da ubeđuju svet i investitore da su njihove teritorije stabilne, bezbedne i mirne za poslovanje.

Nikolić je rekao i da u Beogradu boravi 15 studenata iz Palestine i da je u pripremi Nacrt sporazuma iz oblasti obrazovanja.

"“Sigurno ćemo imati aranžmane kojima ćemo dokazati i našu trgovinsku povezanost, ali ja meru za prijateljstvo ne nalazim u obimu trgovinske razmene"”, rekao je Nikolić.

Abas je rekao da visoko ceni istorijske i prijateljske odnose dve zemlje, da se nada napretku u politički, ekonomskim, kulturnim oblastima i međunarodnim odnosima.

Zahvalio je Srbiji na političkim stavovima i podršci pravima Palestinaca, a naročito na glasanju u GS UN za priznavanje Palestine kao države nečlanice.

Abas je, kako je naveo, upoznao predsednika Nikolića sa međunarodnim, arapskim i francuskim naporima u cilju usvajanja predloga rezolucije kojom bi se okončalo naseljavanje palestinskih teritorija i postavio krajni rok za sticanje nezavisnosti države Palestine sa granicama iz 1967. godine.

Istakao je značaj udruženja Palestinaca u Srbiji u cilju jačanja veza dve zemlje i naroda, a takođe je podržao napore u kojima učestvuju i srpske vlasti da se Palestinci školuju u Srbiji.

Abas je, kako je rekao, čestitao predsedniku Nikoliću predsedavanje Srbije OEBS-u i pozvao ga da se pridruži međunarodnim naporima u cilju rešavanja izraelsko palestinskog sukoba. 

Nikolić: Srbija idealan posrednik između EU i Rusije

Odgovarajući na pitanja na konferenciji za novinare, Nikolić je rekao da je Srbija, kao predsedavajuća OEBS-a, idealan posrednik između Evropske unije i Rusije i šansa za njihovo pomirenje.

"Predsedavamo OEBS-u. Ako zaista žele da se pomire, idealan predsedavajući je Srbija. Posle nas ne može da dođe zemlja koja želi u EU, a ima dobre odnose sa Rusijom", rekao je Nikolić. 

Nikolić je istakao da Srbija nikad nije pokazivala moć već snagu u međunarodnim odnosima zato što je imala princip, i kao bivša Jugoslavija i danas.

"Princip je međunarodno pravo. I ko takvu Srbiju želi za neutralnog medijatora u razgovorima i pregovorima, Srbiju uvek ima kao na dlanu"”, rekao je Nikolić.

Nikolić je, na pitanje novinara da li Srbija može da doprinese smirivanju strasti između Palestine i Izreala, rekao da, kad bi se svi sukobljeni u svetu na neki način oslonili na Srbiju, "ne bismo imali vremena da spavamo noću".

Navodeći kao primere Kinu i Japan, Jermeniju i Azerbejdžan, Rusiju i Gruziju, Makedoniju i Grčku, za koje je rekao da su prijatelji Srbije, Nikolić je istakao da Srbija svakoj od tih zemalja nudi dobre usluge.

"Sa svakom od njih možemo da uspostavimo kontakt koji bi možda doveo do rešavanja problema", rekao je Niklolić i naglasio da je najteži spor između EU i Rusije.

Istakao je i da Srbija očekuje otvaranje poglavlja sa Evropskom unijom i ulaže maksimalne napore da taj proces počne što pre.

"Srbija od EU očekuje da prizna i valorizuje napredak koji je Srbija ostvarila u svim segmentima", rekao je Nikolić.

Mahmud Abas govorio je u Beogradu i o odnosima Palestine i Izraela. Poručio je da se Palestina uvek zalaže za pregovore sa Izraelom, jer smatra da je to jedini put za rešavanje sukoba.

Otvorena nova zgrada ambasade Palestine

Tomislav Nikolić i Mahmud Abas svečano su otvorili zgradu palestinske ambasade u Beogradu otkrivanjem mermerne ploče.

Na ploči je upisano da su dva predsednika Nikolić i Abas, 10. juna 2015. otvorili tu ambasadu.

Prijemu su prisustvovali brojni predstavnici diplomatskog kora, političkog, kulturnog i javnog života Srbije.

SFRJ je 1989. godine priznala državu Palestinu i sa njom uspostavila diplomatske odnose, a Srbija je jedina zemlja regiona koja je 2012. godine podržala rezoluciju kojom je Palestina dobila status države posmatrača nečlanice UN.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić juče je rekao da Srbija razmišlja o otvaranju svoje ambasade u Ramali.

broj komentara 11 pošalji komentar
(četvrtak, 11. jun 2015, 11:56) - Milan [neregistrovani]

Pravo prijateljstvo

Palestinski narod je kao i jevrejski narod prijateljski i bratski. Veoma je lepo što je došlo do posete predsednika Palestine Mahmuda Abasa. Sa druge strane, poštujem Izrael, ali je veoma loše kako se njihove snage obhode prema palestinskoj državi, posebno mislim na prošlogodišnja dejstva izraelske vojske, najviše ratnog vazduhoplovstva i uništavanje Gaze. To je za svaku osudu.

(sreda, 10. jun 2015, 22:50) - anonymous [neregistrovani]

MGT

Palestinci i Izraelci su prijatelji Srbija,a Srbija želi da do pregovora između njih dođe što pre i da se taj spor konačno reši,naravno,mirnim putem

(sreda, 10. jun 2015, 20:54) - ...уз ветар! [neregistrovani]

Паралеле:

И Палестинци су сложни као и Срби;Три партије а два Србина!

(sreda, 10. jun 2015, 20:44) - Световид [neregistrovani]

Добродошли председниче Абас!

Добродошли су Палестинци, они су коректни и пријатељи, зат треба да се продуби сарадња.
Израелци и Палестинци упркос свему, економски сарађују, размењују "радну снагу", алиимају и тешке ситуације,надамо се да ће доћи потпун мир и сарадња.
Сличне су судбине и Палестинаца и Израелаца и Срба,....мир је потребан свима нама.
СПЦ је рание мала у делу Јерусалима неку имовину,можда постоји шанса да се нађу остаци неких наших давних манастира и објеката, можда се договоримо око неке имовине, јер су наши великодостојници били велики дародавци и градитељи понатих цркава и манастира у ширем региону Јерусалима!?

Још једном добро дошли!

(sreda, 10. jun 2015, 18:57) - anonymous [neregistrovani]

политички амбис

Ви стварно мислите да признавањем палестине Србија гради добре односе са Изреалеом - свашта. Осим Шведске и Исланда нико из "Запада" - рачунајући и Јапан, Нови Зеланд, Аустралију- није призно Палестину док је тај исти "Запад" одмах признао Косово, а Израел није. Нама користи пријатељство са Израелом, Палестина је политичка маргина. Србија је направила велику грешку.

(sreda, 10. jun 2015, 18:29) - anonymous [neregistrovani]

I sa jednima i sa drugima

Srbija treba da ima dobre odnose i sa Izraelom i sa Palestinom. Sa Izraelom zato sto postuju teritorijalni integritet Srbije, pomogli su nam mnogo u poplavama, to da se nisu oglasavali tokom bombardovanja nije tacno jer je Arijel Saron tadasnji premijer Izraela javno osudio bombardovanje i rekao da ce se priznanjem Kosova otvoriti vrata terorizmu u Evropi sto se i desilo. Da ne govorim o protestima podrske Srbiji u Tel Avivu ispred americke ambasade. 

(sreda, 10. jun 2015, 17:41) - anonymous [neregistrovani]

Ха,ма шта ми рече?

Додик и Изеаел пријатељи? Па више је Турска пријатељ са Израелом, али зна и да повиси тон. Где је био Израел кад је бомбардована РС и кад је бомбардована Србија? Није се оглашавао, кап ни "браћа" Руси!

(sreda, 10. jun 2015, 16:54) - anonymous [neregistrovani]

Neka pogleda ...

Tacno,bolje je imati i neprijatelja, nego nikakvog prijatelja. Neka pogleda Dodika, on ima prijateljstvo sa Izraelom , sa kojim istorijski i sudbinski imamo mnogo vise zajednickog, a jedno od najbitnijih je ocuvanje nacije i terirorije... 

(sreda, 10. jun 2015, 15:25) - anonymous [neregistrovani]

odgovor na: Kad je postojala palestina?

Od vajkada !!! Sta si mislio druze moj oni su stariji narod od naseg i nemoj da se istorijom zezas nije lepo.
Taj prokleti drugi svetski rat je doneo jos vece zlo na svetu i stvorio jevrejsku zemlju u srcu islama i tim se nastavlja najduzi rat na svetu otkad postoji covecanstvo , i ako je zabranjeno da jevreji imaju svoju drzavu jer nihova drzava je ceo svet !!! Pitanje bi bolje glasilo: Od kad Jevreji imaju svoju drzavu ???Sve dok postoje ovakva pitanja i svako sebi stvarao drzave bice i ratova na ovij lepoj plavoj planeti zahvaljujuci ljudima koji misle da ta planeta zvana zemlja samo njima pripada.

(sreda, 10. jun 2015, 13:56) - ivana [neregistrovani]

novine i istoriji

da li ste culi za poslovicu da je bolje da nam neko bude neprijatelj nego prijatelj.
Opet se igramo nesvrstanih. A platili smo dobru cenu za to.