"Tražiće da priznamo Kosovo za ulazak u EU"

Predsednik Tomislav Nikolić kaže da "apsolutno zna" da će se Srbija naći pred izborom: ili Kosovo ili Evropa. Na to moramo da budemo spremni, poručuje Nikolić. Predsednik Srbije sutra će telefonom razgovarati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, potvrđeno RTS-u u kabinetu predsednika.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je u intervjuu za Večernje novosti da će nas Brisel suočiti sa priznavanjem Kosova i da na to moramo da budemo spremni.

"O tome što pre treba da postignemo nacionalni konsenzus i vreme je da o tome razgovaram sa premijerom Vučićem", rekao je Nikolić, prenosi Tanjug.

Nikolić dodaje da reči komesara EU Johanesa Hana, koji je o tome govorio, niko iz EU nije demantovao, "a to znači i da komesar nije govorio samo iz svoje glave, već je očigledno izneo zvaničan stav".

Upitan da li bi predvodio državu koja bi se odrekla Kosova zarad članstva u EU, Nikolić kaže da ne bi učestvovao u Vladi koja bi priznala nezavisnost Kosova i "koja bi merila hoćemo li više evra dobiti ako ga se odreknemo".

Na dodatno pitanje smatra li da bi Vlada u tom slučaju pošla za njim, odgovara da ne sumnja da bi Vlada imala istu poziciju.

"Ne mora da pođe za mnom. Pošla bi za svojim Ustavom, interesima i raspoloženjem građana Srbije, čašću, moralom... Ne sumnjam da bi Vlada imala istu poziciju u tom slučaju", rekao je predsednik Srbije i dodao da među ljudima koji nešto znače u srpskoj politici ne vidi nijednog koji bi se odrekao Kosova i da bismo se "istovremeno odrekli svega onoga što nas čini Srbima".

Nikolić je takođe, upitan zašto je odlučio da prvi od zvaničnika o tome progovori, rekao da vidi da se osim njega na tu temu niko ne izjašnjava ili kaže da tog uslova nema u pregovorima.

"Ne treba da zabijamo glavu u pesak poput noja i da ne vidimo lava koji nas jede odozgo", zaključio je predsednik Srbije.

broj komentara 119 pošalji komentar
(nedelja, 07. dec 2014, 19:29) - Pačetinac kod Vukovara [neregistrovani]

Ustav Srbije je jasan

Ustav Srbije je jasan i nijedna ozbiljna država neće prekršiti svoj Ustav. Ustav štiti sve svoje građane što znači da su i Albanci ili kako god da sebe hoće zvati, isto građani Srbije. KiM je Srbija . Eto ako Nemačka prekrši svoj Ustav , neka Srbija razmotri dali da prekrši ili ne svoj Ustav.

(nedelja, 07. dec 2014, 12:58) - anonymous [neregistrovani]

SFRJ

prvo su silom protivpravno srusili jugu a sada hoce srbiju da uniste...eu-nato-usa

(nedelja, 07. dec 2014, 11:47) - anonymous [neregistrovani]

"varali, krali, verdjali" (Stojanovic)

Ovo Vam smeta, meni takode. Imovina mojih predaka je preko 14 godina uzurpirana: kuca spaljena, suma unistena itd.

(nedelja, 07. dec 2014, 11:39) - anonymous [neregistrovani]

reci ne,i gotovo

A zasto Nemacka nepostavi takav uslov onim zemljama koje dosad nisu priznale nezavisnost tzv.drzave s pretnjom iskljucenja iz eu?

(nedelja, 07. dec 2014, 11:18) - milan [neregistrovani]

Neverovatno

P i od Norveške i Švajcarske se je tražilo
ogromno,medjutim te dve države jednostavno
su Europskoj Uniji dale korpu.

Nije mi jasno zašto Srbi mislite uvek da je
kraj sveta ako neko od vas nešto traži a vi
to ne date.

Izvedite jednostavno dva referenduma sa samo
dve mogućnosti. Ili priključenje Europskoj Uniji ili Državama EuroAziskog udruženja.

Vi bar imate tu sreću da možete izbirati, ko
je Bugarska, Rumunijo, Slovačka... nisu umale

(nedelja, 07. dec 2014, 09:51) - anonymous [neregistrovani]

odg Island i Norveska

Oni su bombardovali Srbiju.

(nedelja, 07. dec 2014, 08:36) - anonymous [neregistrovani]

Island

Island bese poceo pregovre pa onda rece "Ne" i vrati im sve papire nazad.Norveska je velikom vecinom jos na referendumu rekla Ne jer je znala da ce im EU pokusati oteti naftu.

(nedelja, 07. dec 2014, 07:31) - anonymous [neregistrovani]

re: iskrenost

To o iskrenosti nije tacna konstatacija. Istina je sledeca: neki inostrani mediji su preneli vest jos pre 5 dana da je Srbiji preko izaslanika prenet zahtev (citaj ultimatum) da mora da prizna Kosovo i uvede sankcije Rusiji da bi mogla da pregovara o prikljucenju EU. Sada vam je svima sve jasno. Neki mogu da se prave Tose, to ne menja situaciju.

(nedelja, 07. dec 2014, 07:19) - stojanovic, SR Nemacka [neregistrovani]

re: nije svejedno

Je , svejedno. Ja sam ovde u nemackoj iz druge generacije gastarbeitera koji je odlucio da ostane ovde zauvek.i meni je svejedno. Zivim u raznim sredinama sa raznim nationalitetima sa raznim kulturama i navika. Olosa ima u svakom narodu.Roditelji su mi srbskog porekla sto me ne pravi boljim srbinom. Od svih nacija sveta su mi (moji) srbi pravili najvise problema. Uvek na odmoru, varali , krali, vredjali.Zato sam zahvalan sto zivim u jednom delu evrope gde je potrebnije umece i znanje nego nekakva nationalna pripadnost.

(nedelja, 07. dec 2014, 05:20) - anonymous [neregistrovani]

NIKAD !!!!

zelim da vidim tog politicara kod nas koji ce priznati kosovo !!!! kao prvo krsi ustav srbije i njen nacionalni interes.zato kazite odmah otvoreno tim zapadnim "otimacima zemlje" da to srbija nikada nece uraditi i podhitno da se raspise referendum EU ili priznavanje kosova. nije kosovo ni vucicevo ni dacicevo....nego srpsko.sigurno da je trenutno nemoguce vratiti kosovo u srbiju ali se vremena brzo menjaju.