Čitaj mi!

Han: Pregovori o članstvu neće biti usporeni

Izgledi za ulazak u EU, iako u narednih pet godina neće biti proširenja, podstiču zakasnele strukturne reforme i demokratizaciju u zemljama na putu ka EU, istakao je komesar EU za susedstvo i proširenje Johanes Han.

Evropski komesar je, upitan da li će zemlje Balkana na putu ka EU, posebno Srbija, biti razočarane što u idućih pet godina neće biti prijema, rekao da nijedna od tih zemalja neće biti spremna za ulazak u EU do 2019. i da to potvrđuju oktobarski izveštaji o napretku, prenosi Beta.

"Međutim, to ne znači da usporavamo pregovore. Upravo suprotno. Uradiću sve što je u mojoj moći i EU će nastaviti da pruža svaku moguću vrstu podrške da u tim zemljama napreduju neophodne reforme", istakao je Han.

Komesar EU rekao je da zemlje kandidati u procesu reformi treba pre svega da se koncentrišu na ekonomski sektor, ali poštujući princip "kvalitet iznad brzine".

"Cilj treba da bude da se zemlja tako dobro pripremi za pristupanje da proširenje stvara jasne prednosti za EU koje su vidljive građanima. Interesi EU moraju ponovo postati prioritet. Samo tako će se nabolje promeniti sada skeptičan stav u mnogim članicama", rekao je Han.

Evropski komesar za pregovore o proširenju rekao je i da je važno da svaka zemlja Balkana definiše svoj tempo i dinamiku procesa pristupanja, dodajući da su izveštaji o napretku na putu ka EU ukazali na velike razlike među zemljama kandidatima.

"Srbija i Crna Gora bez sumnje su ostvarile dobar napredak, ali u obe ima još mnogo oblasti, poput vladavine prava, gde je potrebno uložiti veće napore", istakao je komesar Han.

Kada je reč o Makedoniji, kojoj Grčka blokira početak pristupnih pregovora zbog spora oko imena, Han je u intervjuu za Euraktiv Nemačka rekao da će iskoristiti dobre odnose koje ima sa Grčkom kako bi se preduzeli konkretni koraci za rešavanje problema.

U vezi s Turskom, Han je rekao da su pregovori s njom u obostranom interesu, ali da kompromisa neće biti i da Turska mora da poštuje evropske standarde u domenu slobode štampe, rodne ravnopravnosti i vladavine prava, ako želi da krene dalje ka EU.

broj komentara 18 pošalji komentar
(petak, 05. dec 2014, 00:06) - anonymous [neregistrovani]

@ Svi

Vecina "nas" je u EU, samo sto "mi" to nismo sami odlucili, razumes?

(četvrtak, 04. dec 2014, 22:18) - anonymous [neregistrovani]

Svi

Vi koji ste najveci protivnici EU koliko je sutra bi put te EU samo da mozete. 

(četvrtak, 04. dec 2014, 21:47) - anonymous [neregistrovani]

@EU...

...ima alternativu ,jer vecina te dece sa zavrsenim fakultetima odlazi tamo,a ne u nase trafike.

(četvrtak, 04. dec 2014, 21:26) - anonymous [neregistrovani]

za Pacetinca,

pa vi ste veoma ambiciozan covek. To sto bi trebalo, to nikada nece biti. Ne mislite valjda da ce eu i usa promeniti svoj stav od onoga: Serbien mus sterbijen.
Nikada, imate idealan primer doslednosti takovih u najblizem susedstvu.

(četvrtak, 04. dec 2014, 20:57) - Julian.A [neregistrovani]

Julian.A

Samo nastavite sa ovom predstavom pa na kraju nece ni 10% gradjana da bude za ulazak u EU

Samo nemojte da prestanete

(četvrtak, 04. dec 2014, 18:58) - Pačetinac kod Vukovara [neregistrovani]

Prvi sledeći član za pristup u EU

Član 35 je potrebno otvoriti, za ulazak u EU.Tako bi se pokazala obostrana ozbiljnost, Srbije koja štiti svoj teritorijalni integritet i suverinitet, sjedne strane , i sdruge strane ozbiljnost EU koja isto tako štiti integritet i suverenitet svojih članica. Dakle bez dvostrukih standarda i licemerja. Srbska vlada i predsednik su već javno izrazili želju da se otvori taj član 35 koji neželi da se istina skriva i baca pod tepih.

(četvrtak, 04. dec 2014, 18:46) - anonymous [neregistrovani]

na silu

Lepo je gospodinu on ima sve ali kada bi neko njima oteo na silu 30% teritorije kako bi se on ponasao

(četvrtak, 04. dec 2014, 17:57) - anonymous [neregistrovani]

EU..

nema alternativu..Deca nam studiraju pa posle rade u Trafikama...aman..!

(četvrtak, 04. dec 2014, 17:00) - anonymous [neregistrovani]

strukturne reforme i demokratija

g.Han nije iskren, niti je fer kad tvrdi da je problem u tome sto Srbija nije postigla strukturne reforme i demokratiju. Vi ste ti koji pravite probleme,a i kad je rec o nekoj demokratiji,to ne postoji kod vas. Vi zelite da Srbija prizna KiM,a da od ulazka ostane zakljucana vrata(ili?). Vasa politika i dan danas deli lekcije Srbima u Srbiji/KiM,koci ceo EU proces i steti celoj Evropi.

(četvrtak, 04. dec 2014, 16:50) - Miloš [neregistrovani]

Imam

Samo jedna pitanje za G.Hana Ako bude jednog da došlo do toga da Srbija uđe u EU , ulazi li sa svojom teritoriji KiM ili ne ?