Čitaj mi!

Dačić: Eštonova objektivan pregovarač

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je, nakon oproštajnog susreta sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, da je ona bila jedini objektivni posrednik u krizama na Zapadnom Balkanu.

Ivica Dačić je novinarima u sedištu Evropske službe za spoljne poslove u Briselu rekao da je tokom 24 godine bavljenja politikom bio svedok svih većih kriza u regionu.

Posebno je zahvalio Ketrin Ešton što je pomogla da Srbija ove godine uđe u pregovarački proces pridruživanja EU, kao i na strpljenju koje je pokazala tokom dugih sesija dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom, prenosi Tanjug.

"Znam da joj nije bilo lako, a jednom je čak i svoj rođendan morala da provede sa mnom i (kosovskim premijerom) Hašimom Tačijem, jer je razgovor trajao ceo dan", istakao je Dačić.

Dačić je najavio da će sastanak ministara spoljnih poslova i finansija zemalja Zapadnog Balkana u Beogradu biti održan u četvrtak, kao što je i planirano, uprkos strastima koje su se uzburkale nakon incidenata na fudbalskoj utakmici Srbija – Albanija.

"Dijalog je sada normalna stvar, mada nije istorijska", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije, prisećajući se vremena kada je i samo rukovanje sa Tačijem predstavljalo senzaciju.

Dačić je naglasio da je Srbija rešena da ostane na evropskom putu, za koji je rekao da je "dug, ali nepovratan", kao i da će sprovesti sve na šta se obavezala potpisivanjem Briselskog sporazuma.

Eštonova je odala priznanje Dačiću zbog državničke hrabrosti ispoljene tokom dijaloga, kao i zbog istrajavanja na evropskom putu.

Podsetila je da su Dačić, kosovski premijer Hašim Tači i ona proveli 230 sati u pregovorima, naglasivši da Dačiću odaje priznanje, a preko njega i premijeru Aleksandru Vučiću "za hrabrost i rešenost da ulože trud kako bi svojoj zemlji otvorili put napred".

"Moja uloga u sklapanju sporazuma je bila majušna, a u otvaranju pregovora o pridruživanju sa Srbijom još manja", rekla je Ketrin Ešton.

Dačić je, u ime Vlade Srbije i predsednika Tomislava Nikolića, poklonio Eštonovoj kopiju ikone Bogorodice Trojeručice, zaštitnice srpskog naroda. 

Eštonova će sa položaja šefice evropske diplomatije odstupiti u novembru, a kormilo će preuzeti bivša ministarka spoljnih poslova Italije Federika Mogerini.

broj komentara 9 pošalji komentar
(sreda, 22. okt 2014, 02:38) - anonymous [neregistrovani]

Komentatori

Prvo, oni ne znaju ko je Estonova pa lupaju. Oni ne znaju sta je pravi plan i koji je krajnji cilj. Nisu svesni velicine maske sa kojom doticna i oni iza nje nastupaju.Ocigledno da nisu upuceni a Dacic mora jer mu je to duznost da kaze koju lepu rec. Da ne duzim vise.

(utorak, 21. okt 2014, 21:40) - anonymous [neregistrovani]

re ???

U to doba niko nije ni vodio pregovore sa Srbijom. A u Briselu bar se nesto desilo nakon velike nepravde prema nama. Ali ruku na srce,zahvaljujuci Dacicu i Vucicu pocelo je nesto da se desava. I dalje nije sve perfektno,ali za to nismo mi krivi.

(utorak, 21. okt 2014, 21:21) - anonymous [neregistrovani]

Srbin

Nama niko nikad nije ugodio .Mi smo ubedjeni da se svet vrti oko nas i da nas svi mrze.Uspot smo optereceni prosloscu i istorijom a malo mislimo o buducnosti.Osvestimo se.Mi smo mali narod i moramo da se prilagodjavamo velikima.

(utorak, 21. okt 2014, 20:53) - anonymous [neregistrovani]

???

Nije se rodio taj koji ce nama Srbima da bude dobar. Svi nama nanose nepravdu, ne vole nas itd.
Ljudi bozji. Setite se pregovora koji su se vodili 90 tih godina, pa onda blatite ovu zenu.

(utorak, 21. okt 2014, 20:52) - anonymous [neregistrovani]

..

Pod Eštonovom je zaključen Briselski sporazum kojim smo dalje od Kosova. Šta je tu dobro. 

(utorak, 21. okt 2014, 20:02) - Robislav- Role [neregistrovani]

Da bude, da smo svih zadovoljan

Ja zelim, da bude, da smo svih zadovoljni.
Ceo Balkan i EU.

Na bude jedan iskren kompromis, i da je dobro
sa svaki stranu.

Trebamo mir na Balkan, trebamo buducnost,
trebamo vise razumevanje, vise prijatelstvo,
vise bratsvo.

I trebamo EU- da oni bude iskren makler
na Balkanu. Pozdrav iz inostranstvo.

(utorak, 21. okt 2014, 17:57) - anonymous [neregistrovani]

Netacno

Naravno da nije objektivna. Ona je tu i bila kako bi progurala zapadne interese. Ja mislim da je to svakome jasno, a oprostajne izjave su nesto drugo.

(utorak, 21. okt 2014, 17:23) - anonymous [neregistrovani]

u pravu je...

... I ja sam kao posmatrac stekao utisak da je Ketrin Estom jedina bila objektivna tokom pregovora. Ni da se uporedi sa Pedijem Esdaunom u Bosni koji je bio neobjektivan do kraja. Ili sa Tonijem Blerom. Neka joj je sa srecom.

(utorak, 21. okt 2014, 17:12) - anonymous [neregistrovani]

Dacic,nije u pravu...

Estonova je sve samo nije objektivna. U Briselu,opste je poznato da su je na mjesto,na kojemu je bila,postavili Amerikanci i ona im se svesrdno,kroz svoj rad,oduzivala.Konacno,sta je to,dobro,uradila,posebno za Srbiju.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">