Pavićević: Formiranje opština statusno neutralno

Na sastanku u Briselu insistiraćemo da se konstituisanje skupština opština na severu Kosova i Metohije sprovede u skladu sa principom statusne neutralnosti, rekao oficir za vezu Srbije u Prištini Dejan Pavićević.

Oficir za vezu Srbije u Prištini Dejan Pavićević rekao je da će na današnjem sastanku u Briselu predstavnika Evropske unije, srpskog upravljačkog tima i prištinske delegacije insistirati da se konstituisanje skupština opština na severu Kosova i Metohije sprovede u skladu sa principom statusne neutralnosti.

Pavićević je za Večernje novosti, odgovarajući na pitanje da li je moguće sprovesti statusnu neutralnost na severu, ako je u Gračanici ponovljena konstitutivna sednica održana po "pravilima Prištine", rekao da je opština Gračanica, koja radi po kosovskom sistemu, postojala i ranije.

"Međutim, na severu pokrajine izbori su održani na drugačiji način, odnosno prvi put po novom sistemu, tako da se izborni ciklus mora sprovesti do kraja na statusno neutralan način", rekao je Pavićević.

Postizborni zaplet nastao je, kako podsećaju Novosti, zato što vlasti u Prištini, odnosno Ministarstvo za lokalnu samoupravu, zahtevaju da na pozivnicama za održavanje konstitutivnih sednica skupština opštine bude log "Republike Kosovo" i oznaka "Vlade Kosova".

Na pitanje da li postoji krajnji rok za formiranje lokalnih vlasti i šta će biti ako se on probije, Pavićević je rekao da je u pitanju rok od 45 dana "koji podrazumeva vreme od ponovljenih izbora na pojednim biračkim mestima".

Taj rok je, nastavio je Pavićević, "podeljen na tri 'termina' od po petnaest dana".

"U prvom terminu, sednicu saziva gradonačelnik, u drugom najstariji odbornik, dok se u trećem, krajnjem roku, sednica saziva na zahtev većine odbornika", precizirao je Pavićević.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 09. jan 2014, 16:57) - anonymous [neregistrovani]

Statusno "neutralni"

O cemu pricate pa valjda se dogovaralo da VLADAJU neki ZAKONI a ne Zakon djungle. U svetu se ne moze naci neki primer t.z. Neutalnosti ili ima ili nema Zakona koji se MORAJU postovati ili ODBITI. Ako su Izbori bili pod zakonima Kosova onda cemu ova ZABLUDA al ako NISU kazite i potvrdite to DOKUMENTIMA pa da vam se poveruje.