Stefanović: Dobri odnosi Srbije i Alžira

Bilateralni odnosi dobri Srbije i Alžira dobri, ali da je potrebno unaprediti ekonomsku saradnju i povećati trgovinsku razmenu, saglasni su predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović i predsednik alžirskog parlamenta Mohamed Larbi Ould Kalif.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović i predsednik alžirskog parlamenta Mohamed Larbi Ould Kalif ocenili su da su bilateralni odnosi dobri, ali da je potrebno unaprediti ekonomsku saradnju i povećati trgovinsku razmenu.

Stefanović, koji boravi u zvaničnoj poseti Alžiru, zahvalio je predsedniku alžirskog parlamenta na principijelnom stavu te zemlje da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Kako je saopšteno iz srpskog parlamenta, Stefanović je istakao da Srbija smatra Alžir jednim od najznačajnijih partnera u širem regionu.

On je ocenio da su bilateralni odnosi dve zemlje tradicionalno dobri, ali da ima prostora za unapređenje, pre svega, ekonomske saradnje, koju Srbija smatra osnovom razvoja u budućnosti, ali i saradnje u oblasti kulture, vodoprivrede, namenske industrije, poljoprivrede, kao i turizma.

Stefanović je ukazao i na značaj međuparlamentarne saradnje, posebno u vidu razmene između parlamentarnih odbora, kako zbog regionalnih integracija, unapređenja bilateralne i multilateralne saradnje i ukupne stabilnosti i razvoja, tako i zbog globalnog rasta značaja parlamentarizma u funkciji predstavljanja naroda.

Kalif je podsetio na prijateljske odnose Srbije i Alžira, koji, kako je naveo, datiraju još od perioda Jugoslavije.

On je rekao da se nada budućem produbljivanju ekonomske saradnje dve zemlje, pre svega zbog veoma dobrih stručnjaka koji dolaze iz Srbije.

Predsednik alžirskog parlamenta je istakao da je neophodno da Srbija i Alžir i u budućnosti rade na razvijanju što boljih odnosa i saradnje između dve zemlje u svim oblastima.

Kalif i Stefanović su ocenili da postoji obostrana volja da se nastavi s produbljivanjem saradnje dva parlamenta.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 25. dec 2013, 09:26) - anonymous [neregistrovani]

Rogatica

Sve što sa više država uspostavljamo dobre odnose je za pohvalu. To samo otvara mogućnost na privrednoj saradnji što je dobro.

(utorak, 24. dec 2013, 19:48) - Mikica [neregistrovani]

Saradnja

Odrzavanje dobrih bilateralnih odnosa sa drzavama van Evrope bitno je za nasu zemlju iz vise razloga, od politickih do ekonomskih. Zato je i ova poseta G-dina Stefanovica Alziru veoma korisna i otvara mogucnost za uspesnu saradnju nase dve zemlje.

(utorak, 24. dec 2013, 17:50) - марина [neregistrovani]

добри односи

Односи су одлични, и биће још бољи надам се, јер Алжир једна од земаља која није признала Косово.