Čitaj mi!

Nikolić: Dobar položaj Srbije u svetu

Nismo dovoljno jaki da ratujemo, ali smo dovoljno pametni da pregovaramo, rekao Tomislav Nikolić i naglasio da Srbija u svetu danas ima izvanredan položaj. Imamo razumevanje NATO-a, rekao predsednik Srbije, nakon razgovora sa generalnim sekretarom Alijanse. Uveren sam da će pregovori sa EU početi u decembru, poručio Nikolić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da Srbija danas u svetu ima izvanredan položaj, kao i da je uveren da će u decembru početi pregovore sa Evropskom unijom.

"Nismo dovoljno jaki da ratujemo, ali dovoljno smo pametni da vodimo pregovore", rekao je Nikolić za RTS u direktnom uključenju iz Njujorka.

"Razgovarao sam i sa predstavnicima država koje su priznale nezavisnost Kosova i Metohije, i onih koje nisu i imao sam otvorenije razgovore sa onima koji nisu priznali Kosovo i koji su rekli da svuda u svetu postoji respekt prema Srbiji", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je rekao i da je veliki optimista što se tiče položaja Srbije u svetu, koji je danas izvanredan, i da ona sada mora da se okrene ekonomiji i zapošljavanju. "Mislim da je Vlada Srbije potpuno sposobna da se baci na taj posao", rekao je Nikolić.

Nikolić je istakao da treba pronaći kopču koja povezuje Srbe i Kfor na Kosovu. Kfor je, kako rekao, Srbima na Kosovu jedina garancija.

U razgovoru sa generalnim sekretarom NATO-a Andresom Fogom Rasmusenom, Nikolić je dobio čvrste garancije da zaštitni korpus, koje je formiran južno od Ibra, nikada neće preći teritoriju severno od Ibra.

Nikolić je istakao da Srbija ima razumevanje NATO-a, i čvrstu vezu sa Alijansom. Dodao je da je sa Rasmusenom razgovarao o mnogim pitanjima koja se tiču bezbednosti.

"Govorili smo o odnosima Srbije i NATO-a, i Rasmusen sada bolje razume moj stav od pre godinu dana da Srbija ne želi da bude u sukobu sa NATO-om, ali da ne želi da bude u NATO-u", objasnio je Nikolić.

"Rekao je da shvata šta su politički motivi za takvu izjavu, da su to naše veze širom šveta, naša apsolutna vojna nesvrstanost ni uz jednu vojnu silu i mislim da tu imamo razumevanje NATO-a", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je naglasio da mu je Rasmusen pružio uveravanja da kosovske bezbednosne snage neće prerasti u vojsku Kosova.

"Srbija je ključni faktor mira i stabilnosti u regionu", rekao je Rasmusen u razgovoru sa Nikolićem, preneli su Tanjugu izvori iz delegacije Srbije.

Nikolić je poručio i da će Srbija implementirati dogovoreno u Briselu, kao i da Beograd ne pravi iznenađenja.

Dobar pristup Beograda

Generalni sekretar NATO-a pozdravio je konstruktivan pristup zvaničnog Beograda, ocenivši da je to doprinelo miru i stabilnosti u regionu.

Govoreći za RTS, Nikolić je podvukao da svi razgovori srpskih zvaničnika sa međunarodnim akterima imaju mnogo povljniji ton nego razgovori od pre godinu dana.

Komentarišući jučerašnji sastanak sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton, Nikolić je rekao da mu je pohvala prijala.

"Nije mi potrebno, u ovim godinama, da me neko hvali, ali godi kada Ketrin Ešton otvoreno i jasno pred saradnicima, i mojim i njenim, kaže da smo mnogo učinili. Lično mi je čestitala na svemu što smo učinili", rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao i da je u razgovoru sa Eštonovom ukazao na probleme u vezi sa sprovođenjem lokalnih izbora na Kosovu.

"Rekla je da očekuje da sve protekne kako smo se dogovorili, da EU ostaje statusno neutralna, a ja sam ukazao na probleme koje imamo da bismo organizovali regularne demokratske izbore za lokalnu samoupravu na Kosovu i Metohiji", rekao je Nikolić i dodao da je Eštonovu upoznao sa nekim problemima koje pravi albanska strana oko sprovođenja izbora.

Nikolić je rekao da je njegova želja da se na Kosovu i Metohiji izabere srpska lokalna samouprava koju će podržati EU i koja za Evropu neće biti "divlja, paralelna, banditska, oaza kriminala, već teritorija koja ima probleme koje mora da rešava EU".

"Našli smo zajednički jezik, čini mi se poodavno, ali sada je to potpuno došlo do izražaja. Otvoreno sam rekao da sam ubeđen da neće biti problema i preneo sam optimizam da ćemo pregovore sa EU početi u decembru", istakao je Nikolić.

broj komentara 23 pošalji komentar
(subota, 28. sep 2013, 01:41) - anonymous [neregistrovani]

Broz

Srbija je dobila pocetak pregovora zato sto je zasluzila i zato sto se nas trud daleko primecuje. Najvaznije smo uslove ispunili. Godina iza nas je bila zaista ispunjena i sada dobijemo priznanja i potrebnu podrsku. Ko zna, mozda prica sa Balkanom nije zavrsena sa Hrvatskom ...

(petak, 27. sep 2013, 15:21) - anonymous [neregistrovani]

g. Presednice

g. Presednice to su samo reci a u praksi vidite i sami da nas Amerikanci, Nemci, Englezi i ostali vecinom sa zapada i dalje ignorisu i rade protiv nas zato mi treba da sacekamo da predju sa reci na dela da bih to sto vi kazete bila istina.

(petak, 27. sep 2013, 13:58) - anonymous [neregistrovani]

Da li je tako?

Kad god kazem da sam iz Srbije ovde u Kanadi se mrste kao da sam nesto lose rekao. Mediji su ucinili da je tako. Koliko sam puta odbijen za posao jer moje ime i prezime je srpsko. Mrze nas jednako kao Jevreje.

(petak, 27. sep 2013, 13:20) - anonymous [neregistrovani]

hmm

drugim recima, da smo dovoljno jaki ratovali bi... jelte gosn predsednice..

(petak, 27. sep 2013, 09:39) - MajdaM [neregistrovani]

ugled i pregovori

Dokazali smo da smo pouzdani, da ispunjavamo obecano i zaista su svi pokazali da Srbiju od pre godinu dana, vise ne gledaju istim ocima -shvataju da sve sto imamo(bilo da je u pitanju tradicija, istoija, civilizacija), vredno je pohvale i postovanja i verujem da i svet zeli pregovore, koliko su i Srbiji potrebni.

(petak, 27. sep 2013, 08:58) - anonymous [neregistrovani]

Dobar

Kako dobar kad idalje pola sveta moze kod nas bez vize a nama treba za nju. Idalje nas u medijima samo crne, idalje nas maltretiraju i idalje smo gladni?! sta je tu dobro predsednice ?

(petak, 27. sep 2013, 07:01) - anonymous [neregistrovani]

Jovan

Polužaj Srbije u svetu je danas bolji nego za poslednjih dvadeset godina. Sada Srbija treba da se okrene ekonomskim problemima kako bi što pre prebrodili ekonomsku krizu.Što se tiče otpočinjanja pregovora sa EU , Srbija je u potpunosti spremna i verujemo da će ti pregovori otpočeti početkom iduće godine kako je i planirano.

(petak, 27. sep 2013, 01:41) - ukile [neregistrovani]

Srbija

Konaco da i nama svane. Dosta smo bili u ilegali. Vreme je da i mi malo uzivamo sa drugima.

(petak, 27. sep 2013, 01:23) - anonymous [neregistrovani]

...

Na nesreću mnogih, Nikolić je odlično prihvaćen i veoma poštovan u svetu. A bilo je priče kako će nam se sa njim sva vrata zatvoriti, ne da se nisu zatvorila, nego se non-stop nova otvaraju.

(četvrtak, 26. sep 2013, 23:16) - anonymous [neregistrovani]

Koji mozgovi?

Je li vi sami pišete ove komentare po direktivi?