Najavljen protest protiv Deklaracije

Organizatori skupa "Stop razbijanju Srbije", protiv predloga Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih Vojvodine, traže ostavku Bojana Pajtića i raspisivanje izbora u Vojvodini. SNS Deklaraciju smatra opasanim dokumentom koji je došao u najgorem političkom trenutku. DS miting smatra pokušajem nove "jogurt revolucije" i tvrdi da se Deklaracija zalaže za poštovanje Ustava a ne za separatizam.

Protest sa zahtevom da se povuče predlog Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Autonomne pokrajine Vojvodine, koji je predložila pokrajinska vlada, biće održan u petak u Novom Sadu.

Protest "Stop razbijanju Srbije" organizuje vojvođanska udruženja "Ravnica srpska", Sindikat Srbije "Sloga" i udruženje studenata Univerziteta u Novom Sadu. Skup podržavaju Srpska napredna stranka, Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija.

Udruženja i stranke zatražile su ostavku predsednika pokrajinske vlade Bojana Pajtića i raspisivanje izbora u Vojvodini. Demokratska stranka, s druge strane, tvrdi da se Deklaracija zalaže za poštovanje Ustava, a ne za separatizam.

Organizatori navode da će sa skupa poručiti da Vojvodinu ne predstavlja vrhuška u zgradi Banovine, da je potrebno da se nelegitimna vlast povuče i raspiše izbore za skupštu AP Vojvodina gde će građani odlučiti u kom pravcu će se kretati pokrajina.

Za predloženu Deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, naprednjaci, koji će se priključiti protestu, kažu da je opasan dokument koji je došao u najgorem političkom trenutku.

"Deklaracija je dokument koji ugrožava državne interese i deklaracija je dokumet koji je svetlost dana ugledao kao izraz želje za privatnom državom AP Vojvodina. SNS želi tome da se suprotstavi", predsednik Saveta za Vojvodinu SNS-a Igor Mirović.

Svoje učešće u protestu Demokratska stranka Srbije objašnjava nezadovoljstvom ekonomskom situacijom i kriminalom u pokrajini.

"Ovaj narodni skup i ova situacija su prilika da se stvori jedan građanski blok protiv daljeg raspada države Srbije", kaže potpredsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić.

Najavljeni miting za demokarte predstavlja pokušaj je nove jogurt revolucije. U DS-u smatraju da iza protesta stoji Srpska napredna stranka i tvrde da Vojvodinom kruže pozivi naprednjacima za masovno okupljanje, prepuni govora mržnje.

"U najtežem trenutku za Srbiju, SNS urušava ustavni poredak zemlje, napada Ustavom definisane i legitimno izabrane institucije i državne funkcionere", ističe predsednik Pokrajinskog odbora DS Miroslav Vasin.

Demokrate tvrde i da Deklaracija o Vojvodini nije povučena, već da je samo odložena skupštinska sednica. Navode da će se taj dokument prvo razmatrati na sednici skupštinskog Odbora za ustavno pravna pitanja.

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da tekst Deklaracije o zaštiti ustavnih prava Vojvodine, koju je najavio pokrajinski premijer Bojan Pajtić, nije separatistička, ali je sam taj potez bio štetan.

"Sam taj potez je višestruko narušio odnose unutar i van koalicije, dali smo našim političkim neistomišljenicima da ne nakim stvarima, uzgred netačnim, prave političku kampanju i zaustavljen je proces pisanja zakona o finansiranju Vojvodine. Znači, na više strana je taj proces bio štetan", rekao je Kostreš za Radio-televiziju Vojvodine.

Kostreš je rekao da ni LSV ni Savez vojvođanskih Mađara, kao koalicioni partneri DS-a u pokrajini, nisu konsultovani u vezi s tom deklaracijom i ocenio da je to bilo nekorektno.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 11. apr 2013, 09:06) - Желизар [neregistrovani]

Аутономија

Одређене незадовољне структуре траже аутономију Војводине, независност од Београда, владу, Академију, главни град, полицију, законе, нову нацију тзв. војводинајане... Онда је сасвим у реду да ми, становници Баната, Срема и Бачке тражимо аутономију од Војводине и независност од Новога Сада. Наравно, ми би се онда звали банатијани, бачванијани и сремијани и тражили бисмо своје владе, Академије, главне градове (ту би настао проблем - Субатица или Сомбор, Зрењанин или Кекенда, Рума или Митровица). Људи, где је томе крај? Живимо и уживајмо у нашој лепој Србији.

(sreda, 10. apr 2013, 23:13) - anonymous [neregistrovani]

Vojvodina

Ne podrzavam jos jednu jogurt revoluciju. Nista se ne moze silom, cak i ako se naizgled postigne.

(sreda, 10. apr 2013, 22:11) - anonymous [neregistrovani]

111111

opet nas nesto svrbi?nevredi i nevredi brzo zaboravljamo.

(sreda, 10. apr 2013, 22:03) - nenad [neregistrovani]

protest

Ne podrzavam ni jednu vladajucu partiju, ali bilo je krajnje vreme da se ovom nepotrebnom problemu stane na put