Čitaj mi!

Nikolić sa Medvedevim

Predsednik Tomislav Nikolić sastao se u Rio de Žaneiru sa premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevim. Nikolić se sastao i sa premijerom Norveške Jensom Stoltenbergom i predsednicima Čilea Sebastijanom Pinjerom i Mađarske Janošem Aderom.

17.52 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se sa premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevim.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se u Rio de Žaneiru sa premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevim.

Kako je Tanjugu rečeno u Predsedništvu Srbije, u centru pažnje susreta Nikolić - Medvedev bilo je unapređenje ekonomskih odnosa Srbije i Rusije.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev poručio je u razgovoru sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem da Srbija može da računa na podršku Rusije u oblasti infrastrukture i kapitalnih investicija.

Medvedev je naglasio i da Rusija podržava Srbiju u njenoj borbi za zaštitu teritorijalnog integriteta i ljudskih prava Srba na Kosovu.

Nikolić je zahvalio Rusiji na podršci i istakao neophodnost intenziviranja saradnje dve zemlje.

U okviru konferencije Ujedinjenih nacija o održivom razvoju u Rio de Žaneiru, predsednik  Nikolić susreo se i sa norveškim premijerom Jensom Stoltenbergom, predsednicima Čilea Sebastijanom Pinjerom i Mađarske Jožefom Aderom.

Tokom ovih susreta, predsednik Nikolić je posebno naglasio potrebu intenziviranja saradnje Srbije i Norveške s jedne, i Srbije i Čilea s druge strane, i produbljivanja ekonomskih i kulturnih veza naših država.

Premijer Stoltenberg iskoristio je priliku da čestita Tomislavu Nikoliću na izboru za predsednika Republike i istakao da prijateljstvo dva naroda datira još iz perioda Drugog svetskog rata.

Predsednik Nikolić rekao je da će Srbija nastaviti svoj evropski put, jer je to važno za njenu ekonomsku budućnost, i dodao da će naša zemlja učiniti sve kako bi popravila svoj poslovni ambijent u cilju privlačenja novih stranih investicija, navodi su saopštenju Pres-službe predsednika Republike.

Nikolić je zahvalio premijeru Stoltenbergu na dosadašnjem interesovanju norveških kompanija za investiranje u Srbiji i dodao da se nada da će u narednom periodu biti novih investicija.

Predsednik Pinjera takođe je istakao da je potrebno raditi na unapređivanju ekonomske saradnje između Srbije i Čilea, u interesu građana obe države.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić se na marginama samita UN u Rio de Žaneiru sastao i sa visokim predstavnicima Mađarske, Turske i Maroka.

Imao je i neformalne razgovore sa ministrima spoljnih poslova Brazila Antoniom Patriotom i Bugarske Nikolajem Mladenovim, a susreti sa najvišim zvaničnicima nastaviće se do kraja konferencije.

"Svi sastanci su protekli u prijateljskoj atmosferi i međusobnom uvažavanju, uz isticanje činjenice da je dobijanje datuma za početak pregovora o pristupanju EU jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih ciljeva Srbije", navodi se u saopštenju pres službe predsednika Srbije.

Srbija je u okviru samita UN u Rio de Žaneiru, organizovala poseban skup posvećen zelenoj ekonomiji i održivom razvoju u jadransko-jonskom regionu koji je otvorio predsednik Tomislav Nikolić, a zajedno su predsedavali ministri životne sredine Srbije i Slovenije, Oliver Dulić i Franc Bogovič.

Pozdravljajući učesnike skupa, predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je da posvećenost Srbije i regiona unapređenju nacionalnog i regionalnog doprinosa širokoj, svetskoj agendi održivog razvoja.

Čvrsto verujemo da regionalna saradnja naš glas može učiniti jačim na međunarodnoj sceni, a naše akcije pouzdanijim i koherentnim, za dobrobit svake od naših zemalja, rekao je Nikolić.

Ističući opredeljenje Srbije da prati naprednu evropsku i svetsku politiku čiji je deo zeleni i održiv rast, Nikolić je poručio da je pomoć i podrška regionalnih i međunarodnih aktera više nego dobrodošla.

Trodnevni samit UN o Zemlji, "Rio 20 plus" počeo je juče u Rio de Žaneiru i na njemu učestvuje 86 šefova država ili vlada.

U delegaciji Srbije, koju predvodi predsednik Nikolić, su ministri spoljnih poslova Vuk Jeremić i životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Trodnevni samit Ujedinjenih nacija o Zemlji "Rio 20 plus" posvećen je ekologiji i siromaštvu, uz upozorenje generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna da "vreme nije na našoj strani" za rešavanje sve duže liste problema.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 21. jun 2012, 23:19) - bane [neregistrovani]

pravi ljudi

na pravom mestu!

(četvrtak, 21. jun 2012, 23:00) - crni gruja [neregistrovani]

što više

U ovako nezavidnoj ekonomskoj situaciji u kojoj se Srbiuja nalazi neophodno je da predsednik ima što više sastanaka sa stranim funkcionerima. Još da je sreće da je vlada formirana, pa da i premijer svim silama nastoji da privuku što više stranih investitora svima bi bilo puno bolje.

(četvrtak, 21. jun 2012, 20:50) - SRBIN [neregistrovani]

Predsjednik Srbije

Gospodine predsjednice,nadam se da cete opravdati ocekivanja ljudi koji su glasali za vas...Za bolje sutra gradjana Srbije...Zivi bili

(četvrtak, 21. jun 2012, 19:20) - anonymous [neregistrovani]

pravo mesto

Predsednice sada ste na pravom mestu!BRIK nam je trenutno najvazniji,daleko ispred EU!!!Samo napred i ne dozvolite da predizborna obecanja budu samo sarena laza!!!!