Titov otac, sin Obrenovića, išamaran u Beogradu, šta je istina o Čerčilu

Na današnji dan pre 80 godina Vinston Čerčil postao je premijer Velike Britanije, pošto je Nevil Čemberlen, potpisnik Minhenskog sporazuma, podneo ostavku. Pola veka je kreirao svetsku političku scenu. Često citiran, hvaljen i osporavan. Njegova biografija je predmet naučnih radova i udžbenika. Čerčil je nakon smrti postao inspiracija istoričarima, umetnicima i filmadžijama, ali se njegovo ime povezuje i sa različitim mitovima i legendama. Zato je ponekad teško reći da li je ikada bio bez tompusa i cilindra ili je zbog njega čuveni duvanski brend dobio ime.

MIT: Mrzeo je i vređao Srbe, pa ga je Voja Tankosić šamarao u Knez Mihailovoj ulici.

O tome je pisao Aleksandar Deroko. To se navodno dogodilo 1910. godine, kada se Čerčil, na povratku vozom iz Istanbula u London, kratko zaustavio u Beogradu. Prema mitu, istaknuti član "Crne ruke" Voja Tankosić je u kafani "Grčka kraljica" izvređao i išamarao Čerčila jer je nekadašnji britanski premijer negativno pisao o Srbima u londonskoj štampi.

ISTINA: Čerčil je 1910. obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova, pa je teško poverovati da bi takav incident prošao bez posledica. Osim toga, nije poznato da li je Čerčil uopšte bio u Beogradu.

MIT: Čerčil je bio sin kralja Milana Obrenovića.

ISTINA: Kralj Milan Obrenović jeste poznavao Dženi, majku Vinstona Čerčila, i neko vreme, prema pojedinim navodima, bio i u vezi sa njom. Ipak, veruje se da je priča o tome da je iz te romanse iskonstruisana za domaću upotrebu. Kako navode istoričari, to je samo jedna od mnogih priča koje su u vezi sa srpskim kraljem iz dinastije Obrenovića. U zvaničnoj biografiji navodi se da je otac Vinstona Čerčila ser Randolf Čerčil.

MIT: Tito je vanbračni Čerčilov sin.

Teoriju o tome lansirao je otac Tadej, govoreći da je ispovedao nekog čoveka koga je zaposeo zloduh, koji je govorio da je Čerčil poslao sina Randolfa Titu, kako bi se braća "bolje upoznala".

ISTINA: O tom navodnom susretu nema nikakvih istorijskih dokaza.

MIT: Čerčil je za života popio 42.000 boce šampanjca.

ISTINA: Nekadašnji britanski premijer je bio poznat kao ljubitelj alkoholnih pića, viskija i šampanjca. Objašnjavao je to nedostatkom pijaće vode tokom boravka u Africi. Teško je, međutim, izračunati koliko je Čerčil popio tokom života.

MIT: Cigarete su nazvane po Čerčilu.

ISTINA: Jedan poznati duvanski brend ima isto ime kao i nakadašnji britanski premijer. Ime tog brenda, međutim, ne potiče od Čerčilovog imena, već od mesta u kome se nalazi sedište kompanije u američkom okrugu Vinston-Sejlemu.

MIT: Čerčil nije napisao sve knjige i tekstove.

ISTINA: Vinston Čerčil je dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Tokom života objavio je petnaest miliona reči, a u ličnoj arhivi sačuvao je milione dokumenata. Činjenica je da je za određene novinarske tekstove angažovao tzv. pisca iz senke, Adama Maršala Distona. Na pisanju tekstova bio je angažovan i Čerčilov sekretar Edvard Marš. Teško je, ipak, pretpostaviti da su govore i knjige jednog od najcitiranijih političara pisali drugi autori.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво